Sausage Party ★★★☆☆

t-exclusive-sausage-party

Ohjaus: Greg Tiernan, Conrad Vernon. Pääosissa: Seth Rogen, Kristen Wiig, Nick Kroll, Jonah Hill, Michael Cera. 89 min. K12.

Sausage Party kertoo supermarketissa elävistä tuotteista, joiden suurimpana toiveena on päästä ulos pakkauksistaan. He uskovat, että lopulta jumalat kuljettavat kärryissään nuhteetonta elämää viettäneet yksilöt tuonpuoleisen iloihin. Nakki nimeltä Frank (Seth Rogen) saa kuitenkin selville karmean totuuden ja yrittää käännyttää myös muut ruoka-aineet.

Se, että Seth Rogen on vastannut animaation ideasta ja käsikirjoituksesta, paljastaa elokuvasta jopa enemmän kuin sen ikäraja. Sausage Partyn miljöö ja hahmot ovat kuin lastenelokuvasta, mutta kyseessä on parodia Pixarin elokuvien maailmasta, jossa eläimet, esineet ja kuvitteelliset kohteet on inhimillistetty. Sausage Partyn antropomorfismiin lisämausteen tuo voimakas seksualisointi ja stereotypiat, sillä elintarvikkeet näyttävät lähinnä seksileluilta ja rasistisilta pilakuvilta.

Vaikka elokuva on suunnattu aikuisille, ei sen huumori erityisen kypsää ole. Pääosin se rakentuu epäsuhdasta, jossa näennäisen viattomaan kuvastoon yhdistyy väkivaltaa ja seksiä. Sämpylän vakoon työntyvän nakin kaksoismerkitys alkaa väsyttää jo ensimmäisen vartin aikana.

Vakavampia aiheita ovat muun muassa holokausti, Israelin ja Palestiinan konflikti sekä uskontokritiikki – mutta toisin kuin South Parkissa, pilkka ei kohdistu tasapuolisesti kaikkiin osapuoliin, vaan käsikirjoittajat pitävät ”oikeiden” puolta.

Monet vitseistä ovat Meat Loafia laulavan lihamurekkeen tai 77 pullosta extra virgin -oliiviöljyä haaveilevan arabialaisleivän kaltaisia sanaleikkejä ja kaksimielisyyksiä, jotka tuovat mieleen Late Night with Conan O’Brienin sketsit huonoimmillaan.

On Sausage Partyssa hyvätkin hetkensä, kuten Alan Menkenin (mm. Pieni merenneito ja Kaunotar ja hirviö) säveltämänä musikaaliparodia sekä ostoskärryonnettomuuden esittäminen katastrofielokuvia ja Pelastakaa sotamies Ryanin avauskohtausta lainaten. Ääninäyttelystä vastaavat Kristen Wiigin, James Francon, Edward Nortonin ja Salma Hayekin kaltaiset tähdet pelastavat paljon.

Marketin osastot ja hyllyt muodostavat omat etnisistä ja kansallisista stereotypioista rakentuvat alueensa. Olisi kuitenkin naiivia syyttää Sausage Partya rasistiseksi elokuvaksi, pikemminkin se kritisoi mainonnassa ja brändäyksessä yleisesti käytettyjä mielikuvia.

Sausage Partya on mainostettu ensimmäisenä aikuisille suunnattuna pitkänä animaatioelokuvana, mitä se ei suinkaan ole. Harvassa sellaiset kuitenkin ovat, ja Rangon (2011) kaltaisten myös lapsille sopivien elokuvien ohella niitä ei elokuvateattereissa ole juuri nähty sitten South Park -elokuvan (1999). Genressä, jossa ei kilpailua ole, Sausage Partylla on paikkansa.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva Elisa Viihteessä

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone