Sampo Kaulanen uskoo, että hänen kirjansa antaa toivoa nuorille: ”Nollatasoltakin voi päästä pitkälle”

sampo kaulanen

Äkäslompolainen Jounin Kaupan kyläkauppias, somesta ja realitysarjoistakin tuttu Sampo Kaulanen kävi Helsingin Kirjamessuilla esittelemässä uutuuskirjaansa Sampo Kaulanen – Suomen sympaattisin kyläkauppias.

”Tämä on minulle ensimmäinen kerta Kirjamessuilla ja voisiko olla näyttävämpää sisääntuloa, kuin tulla tänne oman kirjansa kanssa. Kun tullaan messuille, niin tullaan rytinällä”, Sampo Kaulanen naureskeli WSOY:n messuosastolla.

9789510443729Toimittaja ja käsikirjoittaja Riku Siivosen toimittama kirja kertaa Kaulasen elämää suorasukaisesti ja säästelemättä. Kauppias kertoo jkirjassa avoimesti niin masennuskausistaan, päämäärättömästä nuoruudestaan kuin menestyneestä kyläkaupastaan ja realitytähdeksi noususta.

Juttutuokio keskeytyy pariinkin otteeseen, kun fanit käyvät nappaamassa selfien ja hakemassa Kaulasen omistuskirjoituksen. Kaulanen oli yksi messuperjantain kuvatuimmista henkilöistä.

Kaulanen kertoo saaneensa kirjastaan kiitosta. Suurin osa palautteesta on tulllut somen kautta. Ei ihme, sillä hänellä on Facebookissa lähes 600 000 tykkääjää.

”Uskon, että etenkin monet nuoremmat lukijat samaistuvat tarinaani, koska moni heistä pohtii, että mikä heitä vaivaa ja mitä he tekevät elämällään. Kun elämällä ei ole selkeää päämäärää, niin silloin pusketaan perille ilman perää”, Kaulanen sanoo kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Kaulanen ei epäröinyt hetkeäkään, kun WSOY:n edustaja soitti ja ehdotti kirjan tekoa. Kirjan työstäminen oli hänelle terapeuttinen projekti. Riku Siivonen kävi haastattelemassa häntä useita kertoja vuoden aikana.

”Kun kävimme läpi historiaani, tuli puhuttua asioista, jotka ovat haastavia ja joista en ole puhunut aiemmin kenellekään. Pyrin sanomaan kaiken, mutta se oli ajoittain vaikeaa, koska olin haudannut osan muistoista syvälle. Ne oli kaivettava esiin ja mietittävä, että miten ne asiat menivät oikeasti. Huomasin, että mielellä on tapana kaunistella asioita. Samalla täytyi pitää mielessä, että meidän täytyy saada aikaiseksi kaupallinen tuotos, jossa tarina kerrotaan kattavasti.”

Kaulanen oli messuilla perheensä kanssa. Elämä on nyt mallillaan. Hän muistelee kirjassaan nuoruuttaan, jolloin hän etelän kaupungeissa eikä pystynyt keskittymään opiskeluun. Kiinnostukset vaihtuivat lennosta. Pitkän kaavan kautta hän löysi paikkansa ja perusti perheen.

”Toivoisin, että ihmiset huomaisivat, että vaikka elämässä ei ole suuntaa, niin pitkälle voi päästä nollatasolta. Itsellänikään ei ole koulutusta kaikkiin asioihin, mutta olen päässyt pitkälle tavoittelemalla haaveitani ja periksiantamattomuudella.”

Kaulasen kirja on julkaistu myös äänikirjana Tomi Kamulan lukemana. Hän mukaan suurin osa nuorista on kuunnellut teoksen äänikirjana.

”Ajat muuttuvat. Nuoremmille paperinen kirja alkaa olla jo vieras formaatti”, Kaulanen tuumaa

Kirjaprojektin myötä Kaulasen oma lukuinnostus heräsi. Hän on lukenut valaistumisteoksia ja elämäkertakirjoja. Dekkareista hän ei ole kiinnostunut.

”Minulla on lukemattomia kirjoja jonoksi asti. Olisi kiva saada enemmän vapaa-aikaa, että voisin lukea ja rentoutua. Lähdemme pian perhelomalle Thaimaahan. Aion lukea siellä kirjan pari”, Kaulanen kaavailee.

Lue näyte tai kuuntele näyte Sampo Kaulasen kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone