Ruisrock 2017; suuri on kaunista, totesi 35 000 hengen mittaan yltänyt Ruissalon perjantain vierasjoukko

Ruisrock, perjantai 7.7.2017 (Turku, Ruissalo)
 Ruissipepaa

Ruisrock ei ansiotta pidä hallussaan Suomen suurimman festivaalin titteliä. Parin viime vuoden aikana tapahtuma on ottanut harppauksen kohti todellista suurfestaria. Ruisrock vuosimallia 2017 on Suomen mittakaavassa omassa luokassaan. Viisi esiintymislavaa antavat puitteet masiiviselle ohjelmistolle. Saaressa juhlittavan Ruisrockin merellinen tunnelma antaa tapahtumalle oman virkistävän leimansa. Lisäksi Ruissilla on viimeisten vuosien aikana ollut ”aurinkotakuu” – seikka, jota ei voi jättää huomiotta. Aurinko on kesäfestarin parhaita sponsoreita.

Ruisrock on pyrkinyt panostamaan tapahtuman fiilikseen nostattamiseen. Festarivierailu on elämys. Tässä on onnistuttu mainiosti. Varsinkin illan hämärään hetkeen osuvat Niittylavan valtaisat dancetuokiot ovat jo parin vuoden ajan muodostuneet suorastaan käsitteiksi. Saaren tuhansien juhlijoiden jalkojen alla hytkyvä savipohja antaa tunteen pienestä maanjäristyksestä. Myös Rantalavan taustalla lipuvat Ruotsiin matkaavat autolautat antavat tapahtumalle oman mieleenpainuvan leimansa.

Mutinaa aiheuttaa ainoastaan kasvavien jonojen lisäksi ohelmiston yksipuolistuminen. Rock on jäänyt paitsioon. Viiden lavan voimin operoiva festari voisi pyhittää vaikka yhden lavan pelkästään hikiselle rockille.

Ruissin ainutlaatuisen fiiliksen pystyi aistimaan jo alkuillasta, heti kuuden jälkeen. Porukkaa oli paikalla valtavasti ja varsinkin kotimaisten artistien innostuksen saattoi aistia jo kauas – nyt oltiin tekemässä Suomen suurinta festaria. Kaija Koon yleisökaraoke oli hämmentävää, tosin ranta ei ollut aivan tukossa. Tähän syynä olivat niityllä samaan aikaan esiintyneet jenkkiräppäri Tyga ja kotimainen dance-akti Darude. Daruden myötä tuli todistettua Ruissin uuden puolipallomaisen Sateenkaarilavan toimivuus. Esiintymislava täytti tehtävänsä mainiosti ja Daruden keikka onnistui herättämään ilomielistä liikehdintää auringon keskellä ilman pimenevää iltaa.

Darude
Darude

 

Telttalavalla esiintynyt 27-vuotias Tyga oli positiivinen yllätys. Tyga sai hienosti yleisön mukaansa ja ku*ipäisyyden merkkejä ei ollut havaittavissa. Energinen ja innostuneelta vaikuttanut Tyga sai vastapelurinsa kanssa porukan laulamaan kertosäkeissä ja ”jump, jump” -huudot eivät kaikuneet kuuroille korville. Tygan keikka oli erinomaisen viihdyttävä. Viisut pidettiin lyhyinä ja ainoa pidempi tauko koettiin räppärin innostuessa roudaamaan lavalle ”parikymmentä” kaunista Suomi-neitoa. Kaunotarten saaminen lavalle kesti huomattavasti kauemmin kuin joukon häätäminen loitommalle. Tygan keikasta jäi ammattitaitoinen mutta samalla lämmin jälkimaku. Kansa innostui näkemästään ja Tyga sai sydämellisen vastaanoton.
Stormzy
Stormzy

Tunti Tygan keikan jälkeen Telttalavalla nähtiin nuori brittiläinen grime-tulokas Stormzy, joka oli Bastillen ohella allekirjoittaneen suurimmat mielenkiinnon kohteen perjantain ohjelmistossa. Stormzy ei onnistunut nappaamaan yleisöä otteeseensa Tygan lailla mutta energinen ja innostunut sopi hyvin kuvaamaan myös Stormzyn Ruissalon vierailua. Äkäinen biitti Bad boys -kappaleen tyyliin on parasta Stormzya ja keikan alku sujuikin energisissä tunnelmissa. Lavalle olisi tarvittu kuitenkin osaavaa siipimiestä – pelkkä yhden miehen show olisi kaivannut ylimääräistä energiaboostia. Tottahan ”tiskin takana” operoi asian hallitseva DJ mutta eturintamaan olisi voinut ottaa mukaan toisen mikkimiehen.

Stormzyn kokeilu sielukkaamman musiikin parissa (Cigarettes & cush) ei ainakaan allekirjoittaneelle herättänyt ilon purkauksia. Energisempi materiaali otti yleisön mukaansa. Keikan parhaita hetkiä koettiin Ed Sheeran -coveri Shape of Youn sekä seuraavaksi kuullut Big for your boots -hekumoinnin kohdalla. Viimeksi mainittu nousi helposti allekirjoittaneen Ruissiperjantain parhaiden hetkien joukkoon.

JVG - Niittylava
JVG – Niittylava
Nittylavalla heti Tygan keikan jälkeen kansanjuhlan järjestänyt JVG oli hedelmällisen tilanteen edessä – kansa lauloi hartaasti ja innostuneena mukana minkä tahansa viisun kohdalla. Screeneiltä saattoi huomata JVG-kaksikon innostuksen – vastaanottava yleisö sai kokea myös lukuisia vierailijoita kuten Eveliinan, Anna Abreun ja Elias Gouldin. JVG:n kansankaraoke oli kieltämättä hämmentävä kokemus. Kun sen osaa, homma vaikuttaa ja kuulostaa todella helpolta!
haloo Helsinki! - Rantalava
Haloo Helsinki! – Rantalava
Ruisrockin ”ongelma” ovat päällekkäiset soittoajat. Kello 21.00 aloittivat tahoillaan Evelina, Haloo Helsinki ja Stormzy. Haloo Helsinki veti puoleensa massat. Jos ei moisella yleisömäärällä saa aikaiseksi kunnon kansankaraokea, on bändissä vikaa. Moinen ei ollut ongelma Haloo Helsingin Rantalavan keikalla. Kansa lauloi hartaasti kuin kirkossa Huuda ja Maailma on tehty meitä varten -viisujen mukana. Bändi on selkeästi kasvanut stadionluokkaan ja uuden levyn myötä suuria yleisönhuudatusviisuja on jo enemmän kuin riittävästi.
Bastille
Bastille
Britannian tunteelliset popparit, Bastille, muistivat hyvin edellisen Ruissalon vierailunsa. Vuonna 2014 bändi esiintyi Rantalavalla ja vokalisti Dan Smith muisti ohitse lipuvat autolautat. Tuolloin Bastillen saama huomio oli hurmoksellista. Niittylavan edustalle bändi keräsi suuremman yleisön kuin edellisellä kerralla mutta suurin hurmos jäi eturivin tosifanien vastuulle. Bastille soitti kuitenkin mainion keikan. Laura Palmer, Flaws, The currents soivat houkuttelevasti ja iloisesti Ruissalon yössä. Kansaan saivat vauhtia etenkin tuoreimman levyn Good grief ja Bad Blood -levyn mahtihitti Things we lost in the fire. Bastille on todella sympaattinen elektroninen popsuosikki, jonka vierailuja koetaan Ruissalossa toivottavasti tulevaisuudessakin.
Salaliitto
Salaliitto

Niin ja Ruissin perjantain paras rock-keikka oli eittämättä Salaliiton hypnoottinen rutistus Minirantalavalla. Valitettavasti allekirjoittanut saapui paikalle aivan liian myöhään, vain kolmeen viimeiseen biisiin. Turkulaisbändin 70-luvun henkeä mukaileva americanan ja keskitien rockin poreileva ja ilmava tunnelmointi oli vakuuttavaa, kuten viikon takaisella Provinssin keikalla. Ruissin ”maaginen” tunnelma tarttui kuitenkin soittomiehiin ja puristi miehistä vielä piirun verran enemmän fiilistä lavalle. Salaliitto oli liekeissä ja ensi vuodelle bändiä toivoisi jo isommalle lavalle. Nimittäin Salaliiton setin päättänyt Hei poika lähti käsistä sellaisella paineella, että moisella energialla lämmittäisi pienen pohjalaisen kylän tuvat kovallakin talvipakkasella.

 

Teksti ja foto; J.A.Kaunisto

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone