Ruisrock 2016, perjantain festariraportti

yleisömeri

Ruisrock 2016, perjantai 8.7.

Ruisrock jatkoi pisteestä, johon jäätiin viime vuonna. Perjantai myytiin loppuun, 35 000 festarivierasta. Kun lauantain kaikki liput myytiin jo ennakkoon, tapahtuman yleisöennätys riippuu sunnuntain vetovoimasta (ja säästä).

Ruisrockin konsepti vaikuttaa pätevältä; muutama iso hip hop -nimi, edm-huippuja, satunnainen rock-täky ja kotimaan listahuippuja lisättynä takuuvarmalla auringolla ja hyvällä maineella. Lisäksi Ruisrockin juhla-alue on viritetty toimivaksi. Uusi Merilava tuntui sopivan maisemaan mainiosti. Valtavasta yleisömäärästä huolimatta porukka ei ole kuin sardiinit purkissa – tosin ympäristön asettamia pullonkauloja on hankala ohittaa. Vaikka ravintola-alueet ovat massiivisia, jonoja muodostaa väistämättä. Varsinkin alle 18-vuotiaiden osaksi koitui toistuva jonottaminen. Täysi-ikäiselle Ruisrock tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia syödä ja juoda itsensä tyytyväiseksi.

Perjantai oli vahvojen naisten päivä. Tanskalainen elektropoppari MØ, sielukas ruotsalainen popsoul-diiva Seinabo Sey ja vakuuttava amerikkalainen r&b-artisti Kelis toimivat laadun takeina. Kun Ruissaloon oli viety saatu ranskalainen elektronisen musiikin suurnimi Air, kotimaisille huipuille riitti kirittäjiä.

Myös ruotsalainen pop-duo Icona Pop voidaan liittää vahvaan naiskatraaseen mutta orkesteri jäi pahasti jalkoihin verrattuna esimerkiksi MØ:n räjähtävään ja latautuneeseen keikkaan Ruissalon Telttalavalla. Karen Marie Ørsted oli lavalla varsinainen ”kuuma kissa”. Karenin energiaa tihkuva innostunut olemus ei pystynyt peittämään ajatusta että artisti olisi halunnut rakastella jokaisen eturivin fanin kanssa. Kamikaze-viisun soidessa ilmassa oli rakkaudelta tuoksuvaa energiaa!

mo1
mo2

Ruotsalainen popsoul-komeetta Seinabo Sey saapui Rantalavan alkuillan viileyteen puettuna pitkään takkiin. Myöskään artistin liveshow’ssa ei ollut juurikaan katsottavaaa. Mutta se ääni – Seinabo Seyn vahva ja vaivattomasti soljuva ääni olisi ansainnut runsaamman yleisövasteen. Antti Tuiskun petoshow imuroi lähes koko festarikansan Niittylavan tienoille. Mutta, yleisövajeesta huolimatta Still ja varsinkin Younger osoittivat Seinabo Seyssa piilevän potentiaalin. Pistäkää nimi mieleen. Sey vaikuttaa myös erinomaisen mukavalta ”jalat maassa” -elävältä tuttavuudelta kaiken maailman euroopanomistajien rinnalla. Artistin keikka olisi myös ehdottomasti pitänyt viedä katon alle.

Seinabo Sey
Seinabo Sey

Yhdysvaltalainen r&b-tähti Kelis ansaitsi esiintymisellään vahvoja laatusanoja. ”Laadukas” on ehkä outo sana kuvaamaan populaarimusiikin keikkaa mutta sitä Kelisin Ruissalon vierailu oli alusta loppuun. Näyttävä nainen, hieno ääni ja osaava taustaryhmä. Jazzmaisia sävyjä tarjonnut Kelis on poikkeuksellinen suurtähti myös siinä mielessä ettei diivailun merkkejä ollut ilmassa. Millionaire jäi soimaan korviin vielä pitkäksi aikaa.

Kelis
Kelis

kelis2

kelis3

kelis4

 

kelis6

 

 

Telttalavalla esiintynyt Air luotti musiikin voimaan. Valoshow jäi suhteellisen laimeaksi. Airin olisi voinut aivan hyvin siirtää Rantalavalle ja Seinabo Seyn telttaan. Airin keikka myöhästyi aavistuksen Antti Tuiskun Petomaisen riekkumisen johdosta. Paikalle oli kertynyt uskollinen seurakunta joka tosin sai nopeasti lisävahvistusta Tuiskun löylyttämistä festarivieraista. Air ei kosiskele tai luo läheisiä siteitä kuulijoihinsa. Etäinen ja viileä lähestymistapa korostaa musiikin leijuvaa mutta samalla poreilevaa ulkomuotoa. Air ripotteli leijuntaosaston väliin sopivasti menopaloja. Don’t be light vedettiin läpi jopa rujolla runttauksella kun taas Cherry blossom girl ja J’ai dormi sous l’eau johdattivat kansaa suloiseen transsiin. Air tarjosi Ruissalon väelle ilmaan nostattavan mutta samalla haastavan poreilevan tuokion, joka tosin ei onnistunut yllättämään millään tasolla.

Ruissalon saaren savipohja antaa tunnetusti tärähtelyn voimalla selkeän vastauksen, kuka on päivän suosituin esiintyjä. Niittylavan edustan maan tärähtelyt olisivat selvästi havaittavissa Apulannan antaessa festarikansalle piiskaa. Päivän huiput keräsi kuitenkin hillittömän määrän kansaa keikalleen kerännyt koko kansan Antti Tuisku, jonka petoshow laittoi Keinutaan-biisin aikana keinahtelemaan myös saaren maaperän. Tuisku sai myös porukan laulamaan kuin kyseessä olisi ”torilla tavataan” -MM-jääkiekkoilijoiden ylistystilaisuus.

Mutta se rock. Rock ei ollut rajaton riemu Ruisrockin perjantai-illassa. Maj Karma, ok. Mitä on kesäfestari ilman Apulannan piiskaa ja Matoa. Kaksikon lisäksi tarjolla oli oikeastaan vain Lasten Hautausmaa ja ainoana metalliaktina Diablo. Vähiin käy, muuten loppuu rock kokonaan ja Ruisrock joutuu tekemään Provinssit jättämällä nimestään rockin. Onko se sitten Ruispop vai saadaanko Vaasan Reissumies sponsoriksi = Vaasan Ruis.

yleisoruissi

 

Perjantain kuumin naisartisti:

 1. Karen Marie Ørsted (MØ)
 2. Karen Marie Ørsted (MØ)
 3. Karen Marie Ørsted (MØ)
 4. Kelis

Perjantain kansanvillitsijät:

 1. Antti Tuisku
 2. Jack Ü
 3. Sanni
 4. Apulanta

Allekirjoittaneen papereissa perjantain parhaat keikat:

 1. Air
 2. Lasten Hautausmaa
 3. Kelis

Allekirjoittaneen päivän soundtrack:

 1. MØ – Kamikaze
 2. Air – Cherry blossom girl
 3. Lasten Hautausmaa – Salaa tupakalle
 4. Seinabo Sey – Younger
 5. Kelis – Millionaire
 6. Apulanta – Mato

 

Teksti ja foto; J.A.Kaunisto

 

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

Kommentit suljettu.