Ruisrock 2016, lauantain festariraportti

Ruisrock 2016, lauantai 9.7.

Ruisrockin lauantaissa nähtiin uransa lopettaneen PMMP:n voimakaksikko Mira Luoti ja Paula Vesala omillaan. Suuren iltapäivälehden ja YleX:n arvioissa Paulan suorituksen summattiin olleen selvästi vahvempi. Perusteluina esitettiin yleisömäärä, suurempi esiintymislava ja biisien tunnettavuus. Paula Vesalan ”Vesala” ilmestyi kesän kynnyksellä mutta Miran albumia joudutaan vielä odottamaan syksyn sateisiin. Kieltämättä Vesalan albumi on viileän puhuttelevaa ja sanavalmista poppia mutta musiikillisesti riskitöntä – ja suurta yleisöä kosiskelevaa. Jos mittatikuksi otetaan musiikillinen haastavuus ja yllätykset, katse pitää kääntää Miran puoleen.

 

Mira Luoti
Mira Luoti

Mira Luoti on tehnyt sooloalbumiaan Pariisin Kevät -hahmo Arto Tuunelan kanssa. Sinkkumaistiaisten perusteella luvassa ei ole sentään elektropunkkia mutta tummia ja dramaattisia mustahuulisävyjä on maukkaasti tarjolla. Varsinkin Musta laatikko -biisin Herrä Ylpön kanssa toteutettu näyttävä video osoittaa Miran pyrkivän suoranaiseksi ”anti-Paulaksi”. PMMP-kaksikon räväkämpi puolisko tekee selkeää pesäeroa entiseen yhteistyökumppaniinsa.

Tekstien suhteen Paula vetää pidemmän korren mutta Mirankin sanailussa riittää pureksittavaa. Keikkatilanteessa Miran ja Paulan  eri puolet tulevat selkeästi esille – Mira on räväkkä ja energinen luonnonlapsi, jossa on ripaus  pikku-pirua. Paulan syvällinen ja seesteisen kuoren alla kupliva julistaja kätkeytyy coolin verhon taakse. Ruissalossa Miran esiintymispaikaksi oli valikoitunut entisen Lounalavan tilalle pystytetty telttalava. Merilava sopi aivan mainiosti Miran räväkän rock-henkiselle keikkatuokiolle.Yleisö oli kuullut etukäteen vain osan biiseistä mutta se ei menoa haitannut. Miran paikoin maaninen ote sai yleisöltä hyväksyvän palautteen ja varsinkin Musta Paraati -coveri Peilitalossa vedettiin läpi punkin kyllästämällä painoarvolla, joka ei jättänyt epäselvyyttä Miran terveellä tavalla ”haistakaa v*ttu” -asenteesta. Myös Kauko Röyhkä-laina Paska kaupunki sai aivan uutta kulmaa.

PMMP:n keikoilta tuttuja tanssi-ja käsilläseisontaliikkeitä sisältänyt keikka sai Musta laatikko -viisusta toisen tummanpuhuvan huippuhetken. Seesteisempi Pinnan alla löytyi jo yleisönkin sanavarastosta. Tuore Tunnnelivisio soi jylhän majesteettisesti ja Vuodet-kappaleen jälkeen Mira kertoi viisun omistetun hiljattain kuolleelle veljelleen. Keikan aikana laulettiin synttärionnea myös kosketinsoittajan äidille.

Vaikka Mira laulaa myös hulluudesta ja sekopäisyydestä, herkempi Mira löytyy viimeistään välispiikkien kautta. Mira olisi halunnut suukotella koko yleisöjoukon kanssa – märkä festaripusu – kunhan huulet olisivat venyneet riittävän kauas! Mira Luoti ei välttämättä nouse festarien päälavoille mutta onko hänellä siihen pyrkyäkään? Artistin asenne ja heittäytyminen on ihailtavaa. Musta paraati -coveri oli yksi Ruisrockin asenteellisimmista hetkistä. Mirassa on munaa!

 

Vesala
Vesala

Myös Paula Vesala turvautui coveriin. Apulanta-laina Pahempi toistaan on silkkaa yleisön kosiskelua. Kansa laulaa ja tykkää, mikäs siinä. Rakkaus ja maailmanloppu on aivan mainio tekele mutta mihin jäi Vain elämää -ohjelmassa nähty Apulanta-coverin omaehtoisuus ja rosoisuus? Missä on Paula, joka puree ja lyö sanallisesti!

Tanskan rock-suosikki D.A.D. perui Ruissalon keikkansa vain tuntia ennen keikan alkua. Suuri pettymys. Ruisrockin lauantain ”rock”-sanasta nakerrettiin jälleen suuri pala. Rock-apu oli lähellä – viereisellä lavalla. ”Suomen Guns N’ Roses” eli Santa Cruz veti räväkän keikan alkuiltapäivään ja bändin hahmot eivät olleet vielä ehtineet heittäytyä viihteelle. Niinpä Santa Cruz saapui ”rockin pelastajaksi” Merilavan lauteille.

Jo omassa setissään Santa Cruz soitti mm. HIM-coverin joten lisäkeikalle luvattiin erikoisohjelmisto useamman coverin siivittämänä. Aivan mainiosti porukkaan upposi mm. Guns N’ Roses -suosikki Sweet child o’ mine. Ja mikäs ettei, kyseessä oli aivan mainio veto – ei puuttunut muuta kuin Axl Rosen ärsyttävä kiljuminen ja kukkoilu. Muutenkin yleisöä oli aivan liekeissä – mikä vain osoittaa rockin olevan välttämätön ainesosa suurfestarinkin ohjelmistossa. Santa Cruzin oma Wasted & wounded sekä encorena kuultu Billy Idol -kaksikko Rebel yell saivan kansan hikoamaan ja bändikin soitti kuin viimeistä päivää. Lisähehkutus Santa Cruzin kitaristille, joka hyppäsi bändin varsinaisen keikan (Niittylava) aikana lavalta yleisön joukkoon ja joutui kiertämään koko rakennelman päästäkseen takaisin lauteille. Ja kiitos nykytekniikan – kaiken aikaa soittaen.

Päivän metalliannos tuli Stam1nan ja Apocalyptican suunnalta. Stam1na vyörytti telttalavan ennen sellohevareita. Tutun turvallisen ja ”metallia suut ja korvat täyteen” -asenteella esitetyn Stam1na-keikan korvia puhdistava hetki oli heti alkupuolella kuultu Panzerfaust. Repikää siitä.

 

Stam1na
Stam1na
Apocalyptica
Apocalyptica
 Myös Apocalyptica oli huolissaan Ruisrockin laihasta metallipitoisuudesta. Niinpä sellohevarit käärivät hihat ja alkoivat louhia apinan raivolla. Sepulturan Refuse/Resist kuultiin heti toisena jyräyksenä ja raskas jyystö ei tarvinnut tuoleja alleen kuin viitteeksi. Metallica-coverit ovat edelleen allekirjoittaneen mielestä Apocalyptican parasta antia ja 20-vuotista taivaltaan juhlistavalta ”Apocalyptica Plays Metallica By four sellos” -levyltä kuultu Master on puppets olikin kansan mielestä rehevien suosionosoitusten arvoinen esitys. Tutun energisesti ja hikipisaroita säästelemättä esiintynyt Apocalyptica oli liikkeellä luonnollisesti vokalistin kanssa. Parhaiten lauletuista esityksistä toimivat I’m not Jesus ja House of chains, vaikka allekirjoittanut olisi suonut Apocalyptican jatkavan tähän päivään asti ilman laulettua sisältöä. Pitää kuitenkin todeta Apocalyptican menettäneen osan yleisöstään verrattuna edelliseen Ruissin telttalavan vierailuun.

Ruissalon lauantain nostalgiatrippi koettiin Underground Rock Orchestran keikkatuokion aikana. M.A.Nummisen johdolla lavalle marssitettiin kunnioitusta keräävä nippu Suomen rock-historiaa. Suomen Talvisota -ryhmän musiikkia esittivät Nummisen lisäksi Pedro Hietanen, Antero Jakoila, Pave Maijanen, Jukka Orma ja Sami Kuoppamäki. Nummisen juureva orkesteri oli melkeinpä ”liian hyvää” Ruissalon teinivoittoisen yleisön keskellä. Kovin harva festarivieras oli eksynyt merkkitilaisuuteen – paikalla näkyi lähinnä ”vanhoja harmaita partoja”. Underground Rock Orchestran keikka osoitti vanhan viisauden; jos bändi on kova, lavalla voi lukea vaikka puhelinluetteloa ja siitä huolimatta meno svengaa kuin hirvi. Kuten todettua, lavalta kuultiin suomalaisen rockin historiaa. 1960-luku mainittiin useamman kerran. Kekkonen-rock oli ainoa kokoonpanon viisu, jota sai soittaa radiossa. Ja kuulemma vain siksi että presidentti Kekkonen oli hyväksynyt biisin. Eihän Yleisradio voinut väittää Kekkosen makua huonoksi!. Orman kitarasoolo Mies ja nainen -kappaleessa sai kylmät väreet helteen keskelle. Kasvoton kuolema antoi viitettä Suomen Talvisota -orkesterin aikoinaan suurta kritiikkiä aiheuttaneesta missiosta. Talvisota-rock oli myös aikoinaan kuumaa kamaa mutta niin oli Underground Rock Orchestra Ruissalossa EU-kesänä 2016!

Päivän Niittylavan yleisönvillitsijän arvonimi meni helposti Major Lazerille. Ruissalon saaren savipatja tärähteli huomiotaherättävästi Major Lazerin dancemessun aikana. Alkuillasta JVG onnistui liikuttamaan kansaa jopa tehokkaammin kuin Cheek. JVG:n Voitolla yöhön sai aikaan jo melkoisen miehekästä maaperän tutinaa. Jos yleisön reaktioista vetää johtopäätöksiä, suurin Cheek-kiima on selvästi ohi. Tosin Cheekin kesäkiertue ulottuu kaikkialle. Jos käyt vaikka parilla festarilla kesän aikana, Cheekin missaaminen on lähes mahdottomuus.

 

major ll

Rantalavalla The Chainsmokers järjesti hysteeriset dancebileet ja Chisu houkutteli rannan aivan tukkoon. Vaikka illan päänimi Major Lazer imuroi porukkaa valtavina massoina, Chisu onnistui nappaamaan 35 000 hengen kansanjoukosta 10 000 päätä omalle keikalleen. Kunnioitettava saavutus.

 

ruissirannassa

Mira vastaan Paula -ottelu, 6-4 Miran voitoksi;

 • asenne; Mira 1 –  Paula 0
 • rock-henkisyys; Mira 1 – Paula 0
 • lyriikat; Mira 0 – Paula 1
 • paras coveri; Mira 1 (=Peilitalossa) Paula 0 (=Apulanta-Parempi toistaan)
 • kansankaraoke; Mira 0 – Paula 1
 • keikan yleisömäärä; Mira 0 – Paula 1
 • musiikin haastavuus; Mira 1 – Paula 0
 • aktiivisuus lavalla; Mira 1 – Paula 0
 • intensiivisyys; Mira 1 – Paula 0
 • cool; Mira 0 – Paula 1

Allekirjoittaneen Ruissin lauantain soundtrack rockin osalta:

 • Mira Luoti/Peilitalossa (Musta Paraati -coveri)
 • Santa Cruz/Wasted & Wounded
 • Stam1na/Panzerfaust
 • Maj Karma/Puumiekka
 • Apocalyptica/Master Of Puppets (Metallica-coveri)
 • Santa Cruz/Sweet child o’ mine (Guns N’ Roses -coveri)
 • Underground Rock Orchestra/Kekkonen-Rock

Allekirjoittaneen papereissa Ruissin lauantain parhaat keikat:

 • Mira Luoti
 • Apocalyptica
 • Underground Rock Orchestra
 • Stam1na
 • Blood Orange
 • Mirel Wagner
 • Chainsmokers

(Teksti ja foto; J.A.Kaunisto)

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone