Ruisrock 2015; sunnuntain parhaissa paloissa veteraaneja, nostalgiaa, nuorta uhoa ja keskisormea

rusu11

Ruisrock 2015 – sunnuntai 5.7.

(Teksti ja foto J.A.Kaunisto)

Elämässä tärkeintä on tehdä listaa…Ruisrockin tapahtumista. Ruisrockin sunnuntain “parhaat”-listausten muodossa + muuta tarinaa päivän tapahtumista.

Ruissin sunnuntain päänimet Mew, Disclosure ja A$ap Rocky.

 

Ruissin sunnuntain indie-parhautta;

– Mew (Tanskan suosikkiryhmä ei antanut kitaristin vaihdon haitata vaan veti läpi vauhdikkaan ja suurella tunteella operoineen keikan. Yksi Ruissiviikonlopun parhaita hetkiä)

– Of Monsters And Men (Toinen Mewin ’lämppäreistä’ onnistui ottamaan kansan haltuunsa über-coolilla ulosannillaan. Seuraava stadionluokan islantilainen?)

– Foals (Brittibändin Bloc Partyn mieleen tuova ripeä indie soi tehokkaasti valitettavan vähäväkiselle kansanosalle)

rusu14
Mew
Of Monsters and Men
Of Monsters and Men

Tanskan sydämellinen indie-suosikki Mew pelästytti ennen Ruissia vaihtamalla kitaristia. Keikan peruuntuminen ei liene missään vaiheessa ollut vaihtoehto mutta miten miehistönmuutos vaikuttaisi bändin toimintaan? Pelko oli turhaa sillä Mew onnistui koskettamaan ja tavoittamaan yleisönsä suvereenisti. Keikka oli yllättävänkin energinen ja terävä. Uuden albumin materiaali (Witness, Satellite, Water slides) istuvat saumattomasti vanhemman materiaalin rinnalle. Kansa pakahtui onnesta iäkkäämpien viisujen kohdalla – varsinkin Am I wry? No aiheutti valtaisan tunnepurkauksen. Mew oli yleisöpalautteen perusteella yksi Ruisrockin odotetuimmista vieraista – ja kansa jakoi rakkautta suosikeilleen.

Don Huonot
Don Huonot
Don Huonojen Kalle Ahola aivan liekeissä
Don Huonojen Kalle Ahola aivan liekeissä

 

Kie von Hertzenillä oli kiireinen Ruissi-viikonloppu. Kaksi täysipitkää keikkaa, Von Hertzen Brothers ja Don Huonot. Donkkarit oli lavalla yhtä hymyä. Kivaa oli, myös katsomossa. Tosin bändi soitti antaumuksella uraansa läpi joten settiin mahtui varsinkin nuoremmalle festarikansalle umpivieraita viisuja. Jo keikan alkuun tarjoiltu Seireeni sai aikaiseksi pakonomaista liikehdintää. Donkkarit olisi tietenkin voinut soittaa vain ”best of” -tyylisen hittikimaran mutta bändi halusi muistaa tosifanejaan. Laura Närhen kanssa esitetty Surunkerääjä on sitten jo huomattavasti uudempaa tuotantoa. Riidankylväjän osasivat kaikki, jopa ’juottolan’ puolella aikaansa viettänyt festarilauma. Ja tottahan keikka piti päättää ainoalla oikealla tavalla – Hyvää yötä ja huomenta -huudatukseen. Ja kansa lauloi.

Hauska tavata vanha tuttu mutta suurempaa alkuräjähdystä ei Donkkareilla ollut tarjota. Päällimmäiseksi tunteeksi jäi soittajien aurinkoinen olemus sekä Verta, pornoa ja propagandaa -viisun sähköistäneen Palefacen vierailu. Räppäri näytti Aholalle, miten yleisö lietsotaan liekkeihin. Kalle Aholalle Palefacen vierailu oli piinallinen hetki – mies oli kuin muurahaisia housuissa joutuessaan odottamaan vuoroaan mikrofonin varressa!

 

Ruissin sunnuntain räpit ja hopit;

– A$ap Rocky (Jenkkitähti antoi odottaa itseään teknisten ongelmien (screenit eivät suostuneet yhteistyöhön) johdosta yli puoli tuntia. Hyvää kannatti odottaa, sillä mies oli maineensa veroinen kansankiihottaja)

– G-Eazy (timmiä biittiä)

– Elastinen (Elastisen viihdemylly pyöri ammattitaitoisesti. Mies oli yhtä hymyä koko keikan ajan)

A$ap Rocky
A$ap Rocky

Sunnuntain kansan liikuttajat;

– Antti Tuisku (’Uudelleensyntynyt’ Antti Tuisku oli äijä teltassa ja järjesti kunnon bileet)

– Disclosure (Englantilainen elektronista musiikkia soittava duo onnistui liikuttamaan festariväsymyksen laimentamaa kansaa)

– A$ap Rocky (keikan viivästyminen aiheutti patoutuneen energiapurkauksen, joka välittyi myös yleisön jalkoihin)

Antti Tuisku
Antti Tuisku

 

Sunnuntain nostalgiatripit;

– Don Huonot (Donkkarit soitti uraansa läpi – kaikki viisut eivät räjäyttäneet pankkia yleisön keskuudessa mutta lavalla operoi hymynaamainen joukkio)

– Samuli Edelmann (Samuli on lavaolemukseltaan jäyhä ja väritön mutta pitkän uran varrelta löytyy useita kansaan uppoavia tehoviisuja. ’Mummojen’ ja vähän nuorempienkin suosikki)

– Michael Monroe (Monroe kuuluu jo Ruissin vakiokalustoon. Lavan edustalla oli yleisöä vaatimattomasti mutta sitäkin innokkaampaa. Lavalla myös Nasty Suicide. Keikkaa kuvastaa hyvin Monroen sanat ennen viimeistä biisiä ’soitetaan encoret pois suoraan että säästyy aikaa’ – Michael Monroe ei jätä esiintymiaikaa käyttämättä!)

Michael Monroe ja fanit
Michael Monroe ja fanit

Ruissin sunnuntain parhaat hikiset rocck’n’roll -hetket:

– Santa Cruz (Suomen Guns N’ Roses on niin hyvä kuin kasariheavyretro voi olla. Bändin keulakuva Archie Kuosmanen on komean ulkomuodon, vaikuttavan lauluäänen lisäksi kitarasankari Jumalan armosta)

– Michael Monroe (Energinen Monroe on festarieläin ja lavojen rokkikukko parhaasta päästä)

– Grave Pleasures (Entinen Beastmilk ei ole ehkä selkein hikisen rockin sanansaattaja mutta bändin post punkin värittämässä painostuksessa on vetävä ote)

rusu1
Santa Cruz

Ruissin sunnuntain rokkikukko;

– Archie Kuosmanen/Santa Cruz (Archie vie rokkikukon ’arvonimen’ Monroelta vain kitasaroolon mitalla. Huh mikä rock-God…ja vieläpä mieletön muusikko!)

– Michael Monroe (Mike on elävää rockin historiaa, nykypäivää ja ainakin Ruissin osalta myös tulevaisuutta)

– Kari Aalto/Pertti Kurikan Nimipäivät (Kari haistatteli tuttuun tapaan niin sanallisesti kuin keskisormella. Asenne on harvinaisen aito punk)

Ruissin sunnuntain punk-henkinen asennepurkaus;

– Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN oli jätetty rantalavan viimeiseksi nimeksi. YleX:n televisioimaa keikkaa joudutaan jälkikäteen ’piippailemaan’, sillä Kari Aalto jakoi tutun haistattelevia välijorinoitaan. Vähäväkinen mutta äänekäs kannattajajoukko sai kuultavakseen asenteellista punkitusta suoraan ongelmien ytimestä. Ei jäänyt epäselväksi, meinaan mikä oli Ruisrockin kovin punk-akti vuonna 2015 – PKN!

Pertti Kurikan Nimipäivät
Pertti Kurikan Nimipäivät

Ruisrockin sunnuntain soundtrack:

– Mew – Am I wry? No

– Santa Cruz – Remedy

– Of Monsters And Men – Mountain sound

– A$ap Rocky – Fuckin problem

– Don Huonot – Hyvää yötä ja huomenta

– Michael Monroe – Ballad of the Lower East Side

– Pertti Kurikan Nimipäivät – Naapurissa asuu nainen

– Antti Tuisku – Peto on irti

– Samuli Edelmann – Ihana valo

– Pariisin Kevät – Odotus

 

rusu3

rusu4

rusu15

rusu8

rusu13

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone