Ruisrock 2015; ja tapahtui niinä päivinä – yhteenvetona helmet, hitit & hutit

suruis13

Ruisrock 2015, 3.7.- 5.7.2015

(Teksti ja foto J.A.Kaunisto)

Ruisrock 2015 päättyi järjestävän tahon kannalta positiivisen loppupäätelmään – yleisöennätykseen ei voi olla pettynyt. Tottahan tämän vuoden Ruissi sai mahtavaa, jopa ratkaisevaa vetoapua kaivatulta sponsorilta eli auringolta. Lauantai myytiin loppuun heti säätiedotusten varmistaessa helteen Ruisrockin toivotuksi ’vakioesiintyjäksi’. Samassa nosteessa myytiin myös perjantain liput.

Ruisrock onnistui mainiosti ulkomaan nimien hankinnassa. Vieraat nimet olivat lähes poikkeuksetta vahvistuksia, kohokohtia. Oikeastaan perjantaina esiintynyt emotionaalinen rock-akti Echosmith ja sunnuntaina lavalle noussut Foals olivat tavallaan ulkomaisten tähtien ketjun ’heikoimmat’ lenkit. Echosmithillä oli omat faninsa mutta Foals ei löytänyt yleisöään – mikä ei tietenkään ollut bändin vika. Foals soitti onnistuneen keikan mutta esiintymispaikkana olisi voinut olla astetta pienempi Louna-lava.

Ruissin paras ’kaappaus’ lienee Pharrell Williams. Ammattitaitoinen Williams oli kaiken lisäksi miellyttävän oloinen supertähti. Kansa rakasti ison mailman supersankaria ja Williamsilta irtosi vastarakkautta. Williams tanssitti kansaa antaumuksella. Myös Marina and The Diamonds oli odotettu vieras. Valovoimainen artisti olisi ansainnut esiintymispaikan rantalavalta tai teltasta. Ensi vuonna uudelleen? Myös perjantain päänimi Ellie Goulding oli kaikkea muuta kuin viime vuonna tapettiin hukkunut ja väritön Lily Allen.

Public Enemy
Public Enemy

Public Enemy oli legendaosaston kovin kiinnitys. Kuin näyttääkseen nuoremmilleen,  hahmot vetivät aivan mahtavan show’n – Bring the noise! Allekirjoittaneen festarin huippuhetki koettiin Mewin keikan aikana. Miehistönvaihdoksesta huolimatta Mew oli sydämellisen tunteellinen mutta myös vahva ja viriili. Islannin seuraava superyhtye Of Monsters And Men ylsi myös suoritukseen, jota vuosien päästä muistellaan ’olin paikalla silloin kun…’

Rap ja hip hop oli vahvasti edustettuna – jälleen. Ja miksipä ei, kansa tykkää ja yksikään rap-artisti ei joutunut kärsimään ’tyhjän salin syndroomasta’. Tosin ero kotimaisten ja Amerikan tähtien välillä on merkittävä. Public Enemyn lisäksi A$sap Rocky esitti Ruissalossa show’n, joka ei jättänyt kylmäksi.

Backyard Babies/Dregen
Backyard Babies/Dregen

Hikisemmän rockin osalta Ruotsin oma ’Hanoi Rocks’ Backyard Babies oli mainio kiinnitys vaikka keikka ei loppupeleissä noussut suurten hurmoshenkisten keikkojen joukkoon. Dregenin Hanoi Rocks -pesti lienee kuitenkin nostanut bändin mainetta Suomessa potenssiin kymmenen. Myös Ruotsin todellinen glam rock -tähti Ola Salo oli kuin kotonaan Ruissalon lämmössä. Von Hertzen Brothers veti maailmanluokan keikallaan pisteet kotiin – bändi on jo ’liian hyvä’ kotimaisille lavoille. Kingston Wall -orkesterille tribuuttia osoittanut Kingston Wall Freakout oli todellinen kulttuuriteko, vaikka toteutus kärsi turhan suureellisesta ylöspanosta. Pienemmässä mittakaavassa vahvaa osaamista ja oman genrensä puitteissä mestarin otteita esitti Grave Pleasures (entinen Beastmilk).

Grave Pleasures/Linnéa Olsson
Grave Pleasures/Linnéa Olsson

Metallin osalta Ruisrock oli kuivempi kuin vuosiin. Suoranaista metallin puutosta oli havaittavissa. Ulkomaan nimenä Mastodon oli hienoinen pettymys. Bändi kärsi myös kovin vähäisestä yleisön kiinnostuksesta. Mokoma soitti koko festarin avaajana – kenen idea lienee. Amorphis oli ehkäpä vähäverisen metallikattauksen vahvin osatekijä. Intensiivinen keikka sisälsi reilusti murinaa. Kasariheavyn lokerossa Santa Cruz ei saanut kansaan toivottia liikettä, vaikka keikka oli aivan mainio. Parin vuoden kuluttua Santa Cruzille pitääkin varata pienen Louna-lavan sijasta paikan suurin eli Niittylava (ennustus). Tie tähtiin on avoinna, ei muuta kuin kaasupoljin ja mono lattiaan ja lattiasta läpi.

Santa Cruz
Santa Cruz

Pettymysten joukkoon voidaan laskea Mike Monroen lievästi ’sama mylly pyörii’ -henkinen keikka. Monroe on nähty Ruissalossa vuodesta toiseen, ehkä ensi vuonna olisi aika keksiä jotain spesiaalia – erityistä panostusta. Myös Disco Ensemble luotti liikaa vanhaan vetovoimaansa. Mikä toimi Ruissalossa kybällä neljä vuotta sitten, olisi kaivanttut pientä päivitystä. Myös Studio Killers vaikutti vanhan kertaukselta. Viime vuonna Studio Killers sekoitti teltan aivan totaalisesti. Tuolloin odotusarvoa nosti Teemu Brunilan odotus, josta muodostui keikalle antikliimaksi. Paahtavan auringon alla Studio Killersin vetovoimasta katosi se kriittinen 10 prosenttia.

Don Huonot
Don Huonot

Yleisön suurista suosikeista CMX oli hienoinen yllätys. Vanha dinosaurus jaksaa nousta luolastaan kesän festareille soittamaan noita tuttuja ralleja. Ja sehän toimii, edelleen. Don Huonot, vanha festarieläin sekin, on kirjoittanut oman lukunsa kotimaisen rockin historiaan mutta liekö bändiltä lupa odottaa enää uusia kulttuuritekoja. Don Huonot täytti odotukset mutta ei onnistunut yllättämään millään tasolla. Myös Kasmirin suosio on jotain käsin kosketeltavaa – rakkautta. Artisti oli otettu saamastaan vastaanotosta ja mikäs siinä, Kasmir esitti sympaattisen ja viihdyttävän keikan. Provinssissa kesäkumibiisin Vauvoja vierailijana nähtiin itse Saara. Tällä kertaa lentolippua ei oltu ostettu vaan Saaran korvasi fonisoolo!

Kaija Koo ja Haloo Helsinki olivat Jenni Vartiaisen ohella varmoja kansan laulattajia. Varsinkin Kaija Koo on nostettu nuorten toimesta melkeinpä jalustalle. Samuli Edelmann toimitti Ruissalossa Vesa-Matti Loirin virkaa – ainakin yleisönsä laajan ikäjakautuman ansiosta. Samulia tulivat ihmettelemään niin maksutta Ruissiin päässyt ’mummo-osasto’ kuin perheen nuori polvi. Ei missään nimessä väheksyttävä ominaisuus.

suruis1
Pertti Kurikan Nimipäivät

Asenteen puolesta punkkia oli tarjolla vain niukalti. Pertti Kurikan Nimipäivät ansaitsee kaiken osakseen saamansa asiallisen huomion. Ruissalossakin oli nähtävissä ’naureskelijoiden joukko’, joka oli tullut katsomaan ’tarhaeläimiä’ mutta hyvät ihmiset, PKN on harvinaisen aitoa ja puhdasta punkin kapinaa. Myös Paperi T:n räp-rähinässä on livenä nautittuna hyvinkin asenteellinen jälkimaku.

Rytmipuolen kansankiihottajan paikan oli saanut ruotsalainen Axwell Ʌ Ingrosso. Viime vuonna Ruissalon yössä kansan sekoitti David Guetta. Guetta teki perusteellista jälkeä – kyseessä oli totaalinen tanssipommi. Niittylavan edustan savipohja vavahteli jopa Rammsteinin keikkaa lähestyvillä shokkiaalloilla (selvennys; Ruissalon saaren savimaalla on taipumus reagoida festarikansan ylettömään pomppimiseen toimimalla kuin trampoliini – maa jalkojen alla tutisee kuin lievässä maanjäristyksessä. Taannoisen Rammsteinin keikan aikana shokkiaallot heiluttivat urbaaanilegendan mukaan Tuomiokirkon kellotornin kelloja). Axwell Ʌ Ingrosso ei yltänyt vastaavaan, ei valoissa eikä shokkiaalloissa mutta siitä huolimatta festarin Niittylavan keinuttajan palkinto kuuluu ruotsalaiskaksikolle. Pharrell Williams ja Haloo Helsinki olivat oikeastaaan seuraavat minijäristysten aiheuttajat, tosin kaukana perässä. Dance-akti Disclosure jäi jopa edellämainituista artisteista.

suruis10

Ruissin vuosimallia 2015 plussat;

– ulkomaiset nimet

– mahtava sää

– monipuolinen ruoka-ja juomatarjonta

– tunnelma Ruississa aina hyvä

– monipuolisuus (ohjelma)

– monipuolisesti osto-ja kulutuskohteita

Ruissin vuosimallia 2015 miinukset;

– liikaa porukkaa, 35 000 ihmistä saareen kuljetettuna liian paljon. Ruuhkat syövät jokaisen viihtyvyyttä

– vessajonot paikoin infernaaliset

– vesibusseilla liikkuva kansanosa (VIP + työntekijät) pulassa valtavan ruuhkan johdosta

– suurten ’juottoloiden’ sisäänkäyntien ruuhkat haittasivat yleistä alueella liikkumista

 

Ruissin fanituotemyynnin myydyimmät;

– Ruisrock-tuotteet (t-paita, kassi)

– A$ap Rocky t-paidat

– Marina And The Diamonds t-paidat

– Mastodon t-paidat

(myös Mokoman paitaa myytiin mukavasti)

 

Tattoo Bald Fellowsin kolme suosituinta myyntiartikkelia;

– nännilävistys (festarihitti!)

– napalävistys

– nenälävistys

(Myös tatuointeja kysyttiin niin vilkkaasti että läheskään kaikkia suurempia töitä ei voitu ottaa vastaan/työn alle)

 

Ruisrockin infopisteen kolme kysytyintä;

– missä on vesipiste

– esiintymislavojen sijainnit

– löytötavarat

 

Löytötavarapisteen kolmen kärki, näitä ihmiset hukkaavat (ja kunnon kansalaiset palauttavat);

– kännykkä

– lompakko

– pankkikortit

 

Suosikkisapuskat (allekirjoittaneen henkilökohtainen listaus)

– Karu Izakayan Teriyaki ribs tai/ja Tiirikkalan leivistä Lohileipä tai vaihtoehtoisesti Mexican style pulled pork -hampurilainen + cokis. Jälkiruuaksi muikeaa mango-jäätelöä. Myös VIP:in seisovassa pöydässä oli (ainakin sunnuntaina) laadukas ja maittava kattaus, joka kustansi festarin yleiseen hintatasoon nähden kohtuullisen summan.

 

Lue myös Ruissin sunnuntain parhaat palat

Lue Ruissi-lauantain tapahtumista

Ruissi-perjantain parhaat palat

 

Olavi Uusivirta fanien keskuudessa
Olavi Uusivirta fanien keskuudessa

suruis11

suruis9

suruis12

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Tiesihän kirjoittaja sen, että DE:llä on tullut 10v kuluneeksi First Aid Kit albumin julkaisusta. Tämän vuoksi sattuvat soittamaan niitä ”vanhoja toimivia” biisejäbiisejä läpi vuoden.

Kommentit suljettu.