”Rönnbacka iskee jälleen uutta räjähtävää ruutia Hautalehto-sarjaan” – arvostelussa uutuusdekkari Tulen aika

Christian Rönnbacka: Tulen aika – Bazar-kustannus 2021

Tulen aika on Christian Rönnbackan yhdeksäs Hautalehto- dekkari. Rönnbacka iskee jälleen uutta räjähtävää ruutia Hautalehto-sarjaan. Edellisen kirjan ´Lapin toisesta sodasta´ toipuva Antti Hautalehto on ollut tukintavankeudessa, mutta vapautuu lopulta vakavista syytteistä.

Rönnbacka kuvaa Antin toipumista realistisen ankeasti. Entinen työpaikka on mennyt, entinen elämänkumppanikin on mennyt ja Antista tuntuu, ettei ystäviäkään enää löydy. Antti hakee uusia voimia luonnosta, poissa ihmisten ilmoilta.

Samaan aikaan alkaa Uudellamaalla tapahtua kummia. Maahanmuuttajia murhataan kylmäverisesti ampumalla. Sisäministeriö perustaa erityisen ryhmän tutkimaan järjettömiä teloituksia. Hätiin kutsutaan Göteborgista asti jengisotiin erikoistunut nuori, mitään pelkäämätön rikostutkija Henna Björk. Hän saa parikseen tähän erityistehtävään värvätyn Antti Hautalehdon.

Rönnbackan teksti on voimallista ja värikästä. Kirjan luvut ovat lyhyitä, elokuvallisia leikkauksia paikasta toiseen ja tapahtumista toiseen. Jännitys kasvaa ja lukija kiemurtelee ihmetellessään, mihin kaikki johtaa.

Rönnbacka kuvaa koskettavasti myös narsistista perheväkivaltaa. Ja oikeuslaitoksen voimattomuutta sen edessä.

Ruumiita tulee lisää ja Antti ja Henna hiovat yhteistyötään välillä vaikeimman kautta. Hennalla myös suomalainen arkipäivä tuottaa välillä tuskallisia hetkiä. Lisäksi Hennan perheessä Ruotsissa on koettu julmia tapahtumia.

Antin yksityiselämä on hunningolla. Tutkinnan lomassa hän epäröi ja pelkää, mitä Leenan ja hänen tulevaisuutensa toisi tullessaan. Jos sellaista edes olisi, yhteistä tulevaisuutta. Kun Leenalla näyttää jo olevan uusia kuvioita elämässään.

Tutkimusten edetessä Hautalehto kohtaa odottamattomia, lähes mahdottomalta tuntuvia aavistuksia murhaajan mahdollisesta henkilöllisyydestä. Mikään ei ole sitä miltä näyttää. Ja se hämmentää tutkimuksia entisestään.

Henna Björk osoittautuu luotettavaksi pariksi alkukankeuksien jälkeen. Yhteistyö pelaa, kaksi  ammattilaista ymmärtää toistensa ajatuksia ja käytösmalleja ja tutkimus alkaa lähestyä tulenarkaa loppuratkaisua.

Ja Antti Hautalehto saa kokea, että hänellä on kuin onkin todellisia ystäviä sekä poliisissa että siviilielämässä.

Jussi Wahlgren

Tulen aika on saatavilla myös e- ja äänikirjana. Kuuntele näyte Ville Tiihosen lukemasta äänikirjasta.

Kuva: Nauska

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone