Näin soi Raskasta Joulua Special

raskasta-joulua

”Koko perheen musiikkiohjelma”

Raskasta Joulua Special. Kesto 42 min. 2015. Sallittu.

Erkka Korhosen amerikkalaiseen esikuvaan perustuva ajatus joululaulujen esittämisestä raskaammin sovitettuina versioina käynnistyi vuonna 2004. Aluksi tehtiin vain muutama Raskasta Joulua -keikka mutta vuosien saatossa yksittäisistä keikoista on muodostunut täysimittainen kiertue. Tänä vuonna kiertueen keikkalistassa on yli 30 keikkapaikkaa – suuri osa ennakolta loppuunmyytyjä.

Vuonna 2013 julkaistu Raskasta Joulua -levy on myynyt platinaa. Konseptista on tehty myös englanninkielinen levy ja vuonna 2015 akustinen Tulkoon joulu – akustisesti.

rj-kansi

Raskasta joulua Special 2015 perustuu edellämainittuun Tulkoon Joulu – akustisesti -levyn materiaaliin. Ohjelmassa Marco Hietala, J.P.Leppäluoto, Jarkko Ahola, Tony Kakko, Ville Tuomi, Antti Railio, Anthony Parviainen, Tommi Salmela, Ari Koivunen ja Kimmo Blom esittävät tuttuja tai ainakin tunnettuja jouluviisuja vähemmän sähköistettyinä versioina. Biisien välissä herroilta irtoaa kommentia niin oman laulu-uran alkuvaiheista kuin Raskasta Joulua -kiertueen ja yleensä joulun merkityksestä. On hauska huomata rokkareiden kallistuvan perinteisen perhejoulun kannattajiksi – vain nuorempaa polvea edustavalla Ari Koivusella on joulun perhearvot vielä löytämättä. Koivusen mukaan hänen joulunsa on jokavuotinen Raskasta joulua -kiertue. Siinä se joulu sitten olikin.

Kokonaisuuden avaava Heinillä härkien kaukalon on perinteisistä perinteisin mutta hienosti viisuun puhalletaan herkkyyttä. Ville Tuomen esittämä Konstan joululaulu on session riisutuin esitys, kun taas Jarkko Aholan upean äänen voimin julistettu Mielenrauhaa saa taustalle jo turhankin imelää jousiorkesteria. Tony Kakon Rumpalipoika on hieno versio muuten tylsästä jouluviisusta. Hietalan ja Leppaluodon versioima Tonttu kasvaa muhkeaksi joulun ylitykseksi. Yllätys koetaan Ari Koivusen vuorolla, jonka versioima Sylvian joululaulu on herkkyydessään jotain aivan upeaa.

Pelkistettyjen esitysten lisäksi rokkareilta irtoaa myös syvällisiä ajatuksia joulun sanomasta ja merkityksestä. Katsokaa vaikka, eivät läheskään kaikki hevarit ole jurottavia mörköjä tai perhearvojen suurimpia vihollisia.

J.A.Kaunisto

Raskasta Joulua Special vuokrattavissa Elisa Viihteessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone