Rap-artisti Uniikin uutuuskirja käsittelee rankkoja aiheita ja rohkaisee puhumaan avoimesti: ”Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen”

Rap-artisti Uniikki eli Dan Tolppanen kertoo uutuskirjassaan Uniikki elämä (Otava) elämänsä käännekohdista. Rankkoja aiheita käsittelevä kirja herättää hänessä itsessään kiitollisuuden tunteen.

Tolppanen (s. 1977) tunnetaan avoimena ja sympaattisena rap-artistina, somepersoonana ja Rähinä Recordsin perustajana. Hän on toiminut päätoimisena artistina vuosituhannen alusta saakka. Elämän varrelle on mahtunut niin menestystä kuin rankkoja ja pysäyttäviä kokemuksiakin.

Tolppasen ja Miikka Anttosen kirjoittama Uniikki elämä ei ole perinteinen elämäkerta, vaan narrative wellness -tyyppinen teos. Osittain siksi, että hänen elämänkaartansa perattiin vuonna 2018 ilmestyneessä kirjassa 7 veljestä – 20 vuotta Rähinää (Otava).

Kirja sai alkunsa Otava-kustantamon aloitteesta, sillä Rähinä-kirjan lukijoihin olivat vedonneet Uniikin osuudet. Tolppasta kiinnosti tehdä kirja, jossa olisi laajempi ja syvällisempi näkökulma kuin perinteisissä muistelmateoksissa.

”Halusin tehdä self help -kirjan, koska hän halusin kannustaa muitakin löytämään itsensä. Moni ihminen on kertonut saaneensa voimaa henkilökohtaisista biiseistäni. Siksi koin, että minulla on tärkeää sanottavaa tärkeistä asioita.”

Uniikki elämä -kirjassa kurkataan syvälle Uniikin pään sisälle. Kirjassa avaudutaan rohkealla, koskettavalla ja voimaannuttavalla tavalla. Tolppanen kertoo aidosti esimerkiksi sen, miltä masennus tuntuu ja miten hän pääsi siitä eroon.

Tolppanen korostaa, ettei hän halua jaella neuvoja, vaan kertoa, miten hän on itse selvinnyt kriiseistä.

”Kaikki mielenterveyshäiriöt ovat verrattavissa siihen, että sinulta murtuu polvi. Yhtä lailla sinun on mentävä näyttämään lääkäriin murtunutta mieltäsi. Ainoa ero on siinä, että oma mieli on helpompi piilottaa ulkopuolisilta”, Tolppanen vertaa.

Tolppanen toivoo, että kirja rohkaisisi ihmisiä puhumaan avoimesti ongelmistaan.

”Kun olen ollut jumissa huonojen fiilisten ja ajatusten kanssa, puhuminen on auttanut aina. Kynnys puhua on ollut korkea itsellekin. Mutta kun kirjoitan asian kirjaan, koen antavani vertaistukea. Joku voi saada siitä voimaa käsitellä omia ongelmiaan.”

juttu jatkuu kuvan jälkeen

Hän toivoo, että lukijoiden joukossa olisi myös nuoria, joiden lukuinnostus on laskenut viime vuosina.

Unikki elämä on kuitenkin yleisilmeeltään kaikkea muuta kuin synkeä, sillä asioita lähestytään positiivisuuden kautta. Mukana on myös huumoria ja uniikkimaista itseironiaa.

Kirjan sivuilla sukelletaan myös musiikkibisneksen kulisseihin ja muutama vauhdikas keikkatarinakin tulee kerrattua. Kirjan kanssa samaan aikaan ilmestyy uusi Ehjää -kappale.

Kirjassa otetaan kantaa myös sosiaalisen median kulttuuriin, jossa kuvat filtteröidään epätodelliseksi ja huonot asiat lakaistaan maton alle. Tolppanen haluaa viestiä sosiaalisen median lukutaitoa: Vaikka kaikki näyttää somessa ulkoapäin hienolta, meillä kaikilla on huonoja päiviä.

”Kovin monesti kuullaan vain artistin biisit ja hänen elämänsä sosiaalisessa mediassa. Mutta useimmiten jää näkemättä se, miten raadollista artistin on tasapainotella töiden ja odotusten kanssa. Onneksi olen löytänyt balanssin. Olen oppinut aikuistumisen myötä, että itsellensä pitää olla armollinen. Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen.”

Kirjallisuudella on ollut suuri merkitys Tolppasen elämässä. Hänen äitinsä teki pitkän uran kirjastonhoitajana ja isä on keräilyt ikänsä kirjoja ja kirjoittanutkin kaksi.

Hänelle luettiin lapsena joka ilta kirjoja. Hänen ensimmäiset omat lukumuistot liittyvät Viisikko-kirjoihin.

”Olen lukenut aina paljon. Luen kirjoja laidasta laitaan, mutta erityisen paljon tykkään muusikoiden ja urheilijoiden elämäkerroista. Luen myös pohjoismaisia rikosjännäreitä, kuten Jo Nesbon kirjoja”

”Oman kirjan myötä menossa on ”self help” -kirjojen kausi. Juuri nyt luen Faktojen maailma -kirjaa, jossa tuodaan esille asioita, jotka vääristävät maailmankuvaamme.”

”Viime aikoina olen kuunnellut enemmän äänikirjoja. Luin viime vuonna 32 kirjaa, joista kaksikymmentä oli äänikirjoja. Kun ajan keikoille, äänikirja on hirveän hyvää ajanvietettä.”

Tolppasen mukaan seuraavana odottavat lukuvuoroaan Samu Haberin elämäkerta Forever yours, tanskalaisen jalkapalloilijan Nicklas Bendtnerin muistelmateos Both Sides sekä Saku Tuomisen Kaikki on hyvin riippumatta siitä, miten kaikki on.

”Nyt kun on pimeää ja koronan aikaa, on hyvä lukea itsetutkistelevia ja hyvän fiiliksen kirjoja. Niistä saa yleisfiban, että vaikka on alamäkiä niin kaikesta selvitään.”

Uniikki elämä -kirja on julkaistu myös Tolppasen itsensä lukemana äänikirjana. Ensimmäiset äänikirjasessiot olivat hauska ja opettavainen kokemus. Oma puhetyylikin löytyi pienen hakemisen jälkeen.

”Luin kirjan kuudessa eri sessiossa, koska yleensä ääni alkoi prakailla kahden tunnin jälkeen. Minun piti opetella lukemaan artikuloiden ja ärrävikani takia oikein ekstraselvästi. Uskon, että tunnistettava ääneni antaa äänikirjan kuuntelijalle henkilökohtaisemman tatsin.”

Uniikki elämä -kirja syntyi viime keväällä keskellä koronaepidemiaa. Kirjaprojekti toi hänessä esiin kiitollisuuden tunteen. Se muistutti häntä siitä, miten paljon hän on saanut elää ja kokea.

”Pitää olla kiitollinen, koska harva saa tehdä kaksikymmentä vuotta relevanttia uraa. Toivotaan, että tämä tarina jatkuisi pitkään ja saisin kirjoittaa vielä uuden elämäkerran.”

Uniikki elämä on saatavana e-kirjana sekä äänikirjana. Kuuntele näyte Uniikin lukemasta äänikirjasta.

Kuva: Sami Siilin / Rähinä Records Oy

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone