Radiopuhelimet: Jäämeri

radiopuhelimet jaameri 1

Oululainen Kansanturvamusiikkikomissio muuntui vuonna 1986 Radiopuhelimet-kokoonpanoksi, johon laulajaksi saatiin Jyrki Mäkelä. Punk-henkinen tundragarage, The Stooges goes uusi aalto, kääntyi kolmannella albumilla nimeltään Jäämeri kulmikkaammaan indie/avantgarderockin pariin. Varsinkin rumputyöskentelystä oli havaittavissa jopa jazz-henkistä levottomuutta. Vinyyliformaatissa uudelleenjulkaistun albumin saatesanoissa Jarno Mällinen kertoo tempojen laskeneen ja nykivän riffittelyn saaneen vaikutteita jazz-mestari Charles Mingusin tuotannosta. “Musa alkoi tuntua antoisan oudolta”. Kuulemma Se päivä -niminen kappale syntyi suoraan Mingusin Goodbye pork pie hat -teoksen innoittamana.

Kieltämättä vuonna 1992 julkaistu Jäämeri on edelleen hämmentävä kokemus. Nykivän levoton ulosanti unohtaa viitteet punkin ja uuden aallon lokeroon. Kitaratyöskentely on kulmikasta ja repivää, jopa alastonta. Rumpalin free jazz -vaikutteita lainaileva työskentely on…mielenkiintoista. Bassolle on annettu suurempi rooli. Vokaaleissa on voimaa mutta ei vastaavaa pitelemätöntä aggressiota kuin bändin aikaisemmilla levyillä. Osittain viitteitä löytyy CMX:n suuntaan, paikoin selkeitäkin suuntaviivoja. Kuulemma levy löysi aikoinaan ystäviä jazz/avantgardetyypeistä, eikä ihme.  Jäämeri kuulostaa edelleen tuoreelta, bändi oli/on uuden ja kiihoittavan äärellä.

Riku Mattilan ja Mikko Karmilan säätäminä kiekon soundit ovat timanttia, edellä aikaansa. Yksittäisten soittimien luonteenpiirteet puskevat vahvasti esille. Varsinkin akseli basso-rumpu toimii hypnoottisella otteella. Kitaraan on löydetty todella kireän särisevää sirkkeliä. Kuuntele vaikka kuivan räyhäkkäät Seinät ja Edelläkävijä, jälki on sähköistä ja energistä. Levyn nimibiisi Jäämeri on suoraviivaisempana helpommin lähestyttävä tekele. Sadan tonnin rekka on kiekon omaperäisintä ADHD-riekkumista.  Jo mainittu Se päivä on suorastaan majesteettinen pala kotimaista rock-angstia.

Svart Recorsin julkaisema vinyyliversio ansaitsee viimeistään gatefold-kansien ansiosta korkeat suosituspisteet. Levy kuulostaa mainiolta. Bändin ulosanti on todella tiukkaa ja haastavaa, vimmaista. Kitarasoundiin on pakattu tuima annos jäämeren karua viimaa ja pistävyyttä. Jäämeri on älykkäiden rähinälevyjen kotimaista aatelia.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone