”Quentin Tarantinon huikea esikoiskirja on Hollywood-elokuvien syntytarinoiden ehtymätön aarreaitta” – lue Once upon a time in Hollywood -teoksen arvio

Quentin Tarantino: Once upon a time in Hollywood (Like Kustannus, 2021)

Kovaotteisista elokuvistaan kuuluisa amerikkalainen Quentin Tarantino on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa, joka perustuu hänen omaan elokuvaansa Once upon a time in Hollywood. Tarantinon huikea esikoiskirja on Hollywood-elokuvien syntytarinoiden ehtymätön aarreaitta 1950- ja 60-luvulta. Samalla käydään läpi myös kansainvälisiä läpimurtoja.

Kirja on Hollywoodin näyttelijöiden, ohjaajien ja tuottajien sisäpiirin armoton kuvaus. Taistelu elokuvamaailman huipulla on kovaa. Henkilökohtaiset suhteet ja palvelukset ja vastapalvelukset määräävät kenet valitaan mihinkin rooliin.

Kirjan pääosissa ovat toimintaelokuvien ja TV-sarjojen jo laskussaoleva tähti Rick Dalton ja hänen sijaisnäyttelijänsä Cliff. Parivaljakko on erottamaton ja molempien elämä pyörii vain Rick Daltonin uran pelastamisessa. Parivaljakon dialogi keskittyy Hollywood-juoruiluun ja lukija saa kokea kouriintuntuvasti monen tunnetun ja vähemmän tunnetun näyttelijän tuskat ja vaivat.

Tarantinon kirjan teksti perustuu pitkälti elokuvan käsikirjoituksen dialogiin. Ihmiset puhuvat paljon ja värikkäästi. Ilmaisu on ronskia ja suoraviivaista. Kuten Tarantinolta voi odottaakkin.

Rick Daltonin ura uhkaa tyssätä, vaikka hän on juuri ostanut kalliin talon Hollywood Hillsistä, Roman Polanskin ja Sharon Taten naapurista. Myös pahamaineinen ja mieleltään järkkynyt musiikin tekijä Charles Manson pyörii kuvioissa.

Elokuva-agentti Marwin Schwartz tarjoaa Rick Daltonille mahdollisuuden välttää Hollywood-uransa kuihtumisen siirtymällä Roomaan tekemään Italo-westernejä. Ajatus ei innosta Daltonia.

Schwartsin ja Daltonin dialogeissa käydään läpi 60-luvun uutta eurooppalaista elokuvaa. Daltonin ja hänen nuoren vastanäyttelijänsä välisissä keskusteluissa taas pohditaan näyttelemisen perusteita. Beach Boysien ja Beatlesien ja muiden senaikaisten musiikintekijöiden levytyksiä ja kappaleita analysoidaan myös syvällisesti. Kirja on täynnä anekdootteja ja pähkähulluja kommelluksia.

Tarantino tekee perusteellista työtä kirjansa materiaalien kanssa. Mikään ei jää häneltä huomaamatta, eikä hän kaihda paljastaa Hollywoodin tähtien  salaisuuksia. Vaikka kirjan alussa väittääkin tarinan olevan fiktiivinen. Uskokoon ken tahtoo.

Jussi Wahlgren

Tarantinon esikoisteos on saatavilla e-kirjana. Lue näyte täältä.

Quentin Tarantino (s. 1963) on sukupolvensa merkittävimpiin kuuluva yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, tuottaja ja kirjoittaja. Uraauurtava debyytti Reservoir Dogs sai ensi-iltansa 1992. Pulp Fiction toi Oscarin parhaasta käsikirjoituksesta 1994. Odotetussa esikoisromaanissa seikkailevat elokuvasta tutut henkilöhahmot ennen kohtalokasta vuotta 1969 ja sen jälkeen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone