"Pasilan mies -kirja on raadollinen kurkistus todellisiin tapahtumiin ja henkilöihin"

J.K. Tamminen, Pasilan mies Minerva Kustannus, 2016, 258s

Todella erilainen dekkari.

J.K. Tamminen tietää mistä kirjoittaa. Hän luultavasti tietää oikeasti vielä paljon enemmän kuin mistä Pasilan miehessä kirjoittaa. Sekä rikollisten toiminnasta, huumeista ja myös poliisin toiminnasta, Suomessa ja ulkomailla.

Tamminen ei ole varsinaisesti kirjailija, vaikka tämä hänen esikoisteoksensa onkin. Hän on rikostoimittaja, tuomittu rikollinen, joka on lukenut rikollisen uransa jälkeen itselleen kaksikin loppututkintoa, juristin ja teologin. Varsin monipuolinen mies.

Pasilan mies perustuu tositapahtumiin. Välillä tuntuu, että liiankin tarkasti. Kirjallisen rakenteen kustannuksella. Jopa kustantaja kuumottaa lukijoita näin:

Kirjassa kuvataan rikoksia, tekijöitä ja tapahtumia myös sellaisen aineiston ja tiedon avulla, jonka käyttö vaarantaa (todellisen elämän…) henkilöiden turvallisuuden. Osaa ilmiöön liittyvästä aineistosta ei saa lakien ja asetusten mukaan julkistaa. Tämä kirja ei noudata kieltoja, sääntöjä tai hyviä tapoja.

Pasilan miehestä tehdään elokuva. Suurin osa kirjan luvuista onkin valmiiksi lyhyitä ja elokuvamaisia. Luulen, että elokuvapäätös on tehty ennen kuin kirjaa on alettu varsinaisesti kirjoittaa. Toiset luvut ovat kuin poliisin ohjekirjasta, toiset huumesalakujettajien käsikirjasta.

Ikäänkuin selostuksia tai tapahtumalistoja, sim-korteista, GPS-sijanneista, puhelimien käytöstä, poliisien urkinnasta, soluttatumisesta ja laittomista tutkintatavoista ja kuuntelutoimista.

Pasilan mies on käsittääkseni kirjoitettu aivan muista kuin kirjallisista lähtökohdista. Näin saattaa jo rivien välistä lukea kustantajan lausonnostakin. Kimmo, kirjan yksi päähenkilöistä, on uskottavasti itse kirjan kirjoittaja.

Kaikille rikoskirjallisuuden ystäville Pasilan mies on harvinaista herkkua, raadollinen kurkistus todellisiin tapahtumiin ja henkilöihin. Henkilöihin, jotka elävät (tai on tapettu…) keskellämme arkisen Helsingin elämässä ja vähän muuallakin.

Tamminen on lehtimiestaustansa vuoksi jouheva kirjoittaja. Jos hän päättäisi joku päivä kirjoittaa fiktiivisen, kaunokirjallisen rikostarinan, luulen, että hän saisi heti paljon lukijoita. Sen verran säpäkkää ja tiukkaa hänen tekstinsä on.

Jussi Wahlgren

Fakta:

J. K. Tamminen on Viron ja Latvian rajaseudulla asuva pitkän linjan rikostoimittaja. Ennen rikostoimittajaksi ryhtymistään kirjoittaja oli ammattirikollinen Suomessa ja Itä-Euroopassa. Uriensa eri vaiheissa hän on kouluttautunut mm. rikostutkijaksi, lakimieheksi ja teologiksi. Nyt hän kirjoittaa väitöskirjaa johtamistieteistä. J. K. Tamminen toimii rikosasiantuntijana myös tapaus Aarniota käsittelevässä elokuvassa. Zone2 Picturesin tuottama ja Pekka Lehdon ohjaama elokuva tulee ensi-iltaan syksyllä 2016. Elokuvassa rikolliset kertovat tapahtumista, jotka johtivat Aarnion pidätykseen. (Minerva Kustannus)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone