Kesäni sudenkorentona

miika2-610x411

Kesäni sudenkorentona. (dokumentti) Ohjaus: Elli Toivoniemi. PO: Miikka Friman. 64 min. Sallittu. 2016.

Elli Toivoniemen ohjaama lämmin dokumentti Kesäni sudenkorentona kertoo pojasta, joka kasvoi mieheksi sudenkorentoja tarkkailemalla. Toivoniemen dokumenttia 25-vuotiaan Miikka Frimanin intohimoisesta, jopa pakkomielteisestä suhtautumisesta sudenkorentojen tarkkailuun voidaan lähestyä suoraviivaisena kehityskertomuksena; ”Tarinan keskiössä on murrosikä, haastava ja mullistava elämänjakso, joka on myös sudenkorentojen elämänvaiheista kaikkein vaarallisin. Myös Miikka on murrosvaiheessa: onko elämä sudenkorentojen kanssa jätettävä lapsuuteen, vai löytyykö sudenkorennoille tilaa aikuisten velvollisuuksien täyttämässä maailmassa. Mitä jos ei uskallakaan mennä elämässä eteenpäin, ja entä jos kukaan ei arvosta sitä mikä on itselle tärkeintä”.

Kasvun ja erilaisuuden teemaa kuvataan toteamalla, vierestä seuraten – alleviivaamatta. Katsoja huomaa nopeasti että Miikka on erilainen nuori. Kuten Miikka toteaa itse myöhemmässä vaiheessa, oman henkisen kehityksen kannalta jokin uppoutumisen kohde oli välttämätön – jos ei sudenkorennot niin sitten joku muu. Koulukiusaamisesta ja ulkopuolisuudesta ei puhuta mutta viitteitä on havaittavissa.

Dokumentin kuvamateriaalissa on runsaasti nuoren miehen itsensä kuvaamaa aineistoa. 25-vuoden ikään mennessä Miikka on kuvannut 1500 tuntia korentoja ja niiden elinympäristöjä. Jo nuorena poikana Miikka kuvasi omia korentoaiheisia dokumenttejaan – teininä jopa englanninkielellä. Lumettomana aikana vuodesta suuri osa nuorukaisen vapaa-ajasta kului sudenkorentoja tarkkaillen.

Dokumentti seilaa poikavuosina kuvatun ja nykypäivään sijoittuvan materiaalin välillä. Draaman kaarta löydetään ammattikorkeakoulun opinnoista (aiheena kestävä kehitys) ja luonnollisesti opinnnäytetyössä käsitellään sudenkorentoja. Miikka paljastaa opinnäytetyön yhteydessä merkittävän seikan intohimostaan; aineiston ja havaintojen kerääminen on tärkeämpää kuin niiden dokumentointi. Myös Lapin reissusta sorvataan jonkinlaista miehistymisriittiä – Miikka on kuvannut kaikki Suomessa lisääntyvät sudenkorentolajit – vain yksi harvinaisuus puuttuu. Sitä etsitään Lapista.

Dokumentti ei yritä selittää kohdettaan puhki, joka on samalla vahvuus ja pienimuotoinen heikkous. Aikaa jätetään katsojan omille johtopäätöksille ja tulkinnoille mutta samalla toivoisi nuorelta mieheltä enemmän vastauksia. Mikä tärkeintä, dokumentissa tuodaan runsaasti esille nuorukaisen kuvaamaa poikkeuksellisen tasokasta materiaalia sudenkorennoista. Dokumenttia voi aivan hyvin katsoa pelkkänä luonnon monimuotoisuutta korostavana ja painottavana teoksena. Rakkautta luontoon ei tarvitse peitellä. Miikka antaa sudenkorentojen ja kuvien puhua omaa sanomaansa, jonka voi myös löytää ”rivien välistä”.

J.A.Kaunisto

Kesäni sudenkorentona vuokrattavissa Elisa Viihteessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone