Olavi Uusivirta käytti korona-ajan hyväksi ja toteutti hullut ideansa: ”Kaksi konserttielokuvaa tehtiin Saimaa-ilmiön hengessä”

olavi-uusivirta-aurinogon-lapsi-promo-12-tero-ahonen

Kun koronakriisi alkoi kevällä, muusikko Olavi Uusivirralla ja hänen yhtyeellään oli yllättäen aikaa hengähtää. Samalla heräsi ajatus, että nyt olisi hieno tilaisuus toteuttaa hulluja ideoita, joihin ei muulloin olisi aikaa.

Tuloksena syntyi kaksi komeaa konserttielokuvaa, joista jälkimmäinen, Zeppeliini, julkaistiin perjantaina 15.5. Ensimmäinen Auringon lapsi -leffa tuli katsottavaksi katsottavaksi Elisa Viihteen Vuokraamoon 25. huhtikuuta.

Elokuvat ovat hyvin erilaisia kokonaisuuksia ja pelkästään kuvauspaikkojensa puolesta.

Zeppelini kuvattiin yli satavuotiaalla Jan Mayen -kuunarilaivalla, joka pitää majapaikkaansa Helsingin Pohjoisrannassa. Auringon lapsi puolestaan taltitoitiin valokuvaaja Tero Ahosen studiotilassa Helsingin keskustassa sijaitsevan vanhan kerrostalon kahdeksannessa kerroksessa sijaitsevassa tornissa.

”Yhdistävänä tekijänä on erikoinen paikka, jossa ei normaalisti elävää musiikkia esitetä. Eroavaisuuksia on sikälikin, että Auringon lapsi oli selkeästi tyylitelty kokonaisuus ja taas tämä Zeppeliini on spontaanimpi ja irtonaisempi”, kuunarilaivalta viimeisten kohtausten kuvauksista tavoitettu Olavi Uusivirta totesi.

zeppeliini2

Uusivirta tunnetaan esiintyjänä, jonka soittolista elää keikan aikana, muun muassa sään ja yleisöltä saadun fiiliksen mukaan. Samoin kävi elokuvassa. Uusivirran mukaan molemmat tilat syöttivät ideoita esitettävistä kappaleista.

”Minulla heräsi idea, että elokuvan nimi voisi olla Zeppeliini. Kitaristillamme Timo Kämäräisellä se alkoi syöttää tietynlaisia mielikuvia rockimmasta ilmaisusta. Kun astuimme laivaan, aloimme miettiä, että mitä Rolling Stones tekisi täällä. Ajatusleikin myötä toisesta elokuvasta tuli kitaravetoisempi.”

Tavoitteena oli tehdä aikaa kestävät konserttielokuvat, jotka toimisivat ajankuvana.  Auringon lapsi -elokuvassa nähdäänkin kuvia koronakaranteenin autioittamasta Helsingistä. Hiljentyneet kadut näyttävät jopa pelottavan autioutuneilta.

”Toivon, että elokuvat toimivat ajankuvana vähän samalla tavalla kuin Kaurismäkien Saimaa-ilmiö (1981), joka tehtiin spontaanisti ja nopealla aikataululla. Se ei ole menettänyt relevanssiaan vuosikymmenten aikana, vaan pikemminkin päinvastoin, se on todella ainutkertainen ja uniikki dokumentti ajasta ja tunnelmasta.”

zeppeliini1

Koronakriisi pysäytti myös Uusivirran arjen. Yksi kiireisimmistä kesistä vaihtui pitkään kesälomaan. Hänen kalenterissaan ei ole ainuttakaan merkintää.

”Ensimmäiset viikot menivät shokkitilassa, kun yritti sisäistää tapahtunutta. Kun pöly on laskeutunut, aivot ovat kääntyneet luovempaa asentoon. Aivan viime päivinä on tullut biisi-ideoita. On iloista huomata, että pikku hiljaa alkaa syntyä uutta.”

Uusivirran mukaan tunnelmat vaihtuvat päivittäin apaattisesta fiilisestä innostuneeseen.

”Nyt on ollut aikaa seisahtua ja mietiskellä omia tuntemuksia ja mielenmaisemia.”

Auringon lapsi elokuvassa Uusivirta on tornitalon katolla. Pelottiko?

”Se näyttää kuvissa hurjemmalta, mitä se oikeasti on. Sinne katolle meni hyvä ja turvallinen kulkureitti, jota esimerkiksi nuohoojat käyttävät.”

Lue Zeppeliini -elokuvan arvio.

Zeppeliinin ja Auringon lapsen voi katsoa Elisa Viihteen Vuokraamosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone