Oasis: Supersonic ★★★½☆

oasis1

Oasis: Supersonic. Dokumentti, musiikki. Ohjaus: Mat Whitecross. 117 min. K16. 2016.

Brittibändi Oasis oli maailman huipulla 90-luvun toisella puoliskolla. Oasis synnytti pari 90-luvun parhaaksi arvostettua albumia ja kaikkiaan bändin levyjä on myyty yli 70 miljoonaa kappaletta.

Vaikka et Oasiksen musiikista suuremmin välittäisi, tiedät Liam ja Noel Gallagherin. Riitaisa veljeskaksikko, brittiläisen rockin kauhukakarat, aiheuttivat otsikoita myös tahallaan. Liam ja Noel ovat myöntäneet puhuneensa haastatteluissa mitä sattuu – suurin osa meni totuutena läpi. Yleinen totuus on myös että Liam ja Noel ovat kus*päitä. Öykkäreitä. Vuonna 1995 Oasis ja Blur kisailivat paikasta auringossa. Noel Gallagher totesi tuolloin lehdistölle, ”toivottavasti he (Blur) saavat AIDSin ja kuolevat pois”.

Oasiksen kaduilta ja työläiskortteleista löytynyt asenne kantoi lopulta pitkälle. Bändi soitti vuonna 1996 kaksi massiivista konserttia Knebworthissa – paikalla oli kaikkiaan 250 000 henkeä. Mat Whitecrossin ohjaama bändidokumentti Oasis: Supersonic alkaa tuosta Knebworthin jättikonsertista, ehkä Oasiksen uran huippuhetkestä. Dokumentti on kasattu kokoon suuresta määrästä video- ja kuvamateriaalia. Käytössä ovat arkistonauhat, sillä Noel ja Liam eivät ole suostuneet kameran eteen – varsinkaan yhdessä. Miehet ovat velloneet katkerassa veljesriidassa jo vuosia. Luonnollisesti dokumentin tekijälle on kuitenkin elintärkeää saada taistelevat kukot ääneen. Vaikka veljekset sanovat suoraan ja kainostelematta, kompromisseja on tehty. Dokumentista jää hieman siloiteltu jälkimaku. Ohjaaja on työstänyt legendaa legendasta. Kaikesta huolimatta dokumentin keskiössä on juuri veljesten kireä mutta Oasikselle elinvoiman antanut suhde.

Oasis on kuin Ferrari, kaunis katsoa ja kuunnella mutta välillä homma karkaa käsistä. Tyypillinen Gallagher-kommentti. Uran alkuvaiheilta löytyy myös treenikämppävideo, jossa Noel toteaa veljesten olevan kuin Raamatun Kain ja Abel (Kain tappoi lopulta veljensä). Dokumentti on suhteellisen hajanainen haastatteluiden sarja. Ääneen pääsevät bändin jäsenten lisäksi lähimmät miehen ja osa perhettä. Kuvamateriaalia käytetään kuitenkin ansiokkaasti. Arkistopätkistä ja videomateriaalista kerätään kasaan yhtenevältä vaikuttava kuvakertomus, vaikka paikoin kuva ja ääni eivät liity mitenkään toisiinsa. Illuusio bändin uraa kronologisesti luotaavasta dokumentista on hauska, sillä eihän kamerat kaiken aikaa kuvanneet. Varsinkaan kun elettiin 90-luvun alkua.

Dokumentin parhaat hetket tulevat Gallagherin veljesten suusta. Toisen albumin myytya ziljoona kappaletta, bändistä tuli yhdessä yössä suurempi kuin kuningasperheestä. Brit Award -gaalassa uhittelu ja mediaan levinneet huumejutut aiheuttivat maanlaajuista kohua. Sehän ei Gallagherin veljeksia haitannut. Huippuhetkiä on useita: livekuvaa keikalta, jonka ansiosta bändi sai levytyssopimuksen. Videomateriaalia ensimmäisen levyn äänityksistä. Surullisenkuuluisa Amerikan kierros ja ”legendaarinen” Whisky a Go Go:n keikka, jolla bändi esiintyi metamfetamiinipäissään ja joka johti melkeinpä bändin hajoamiseen. Upeaa, historiallista videokuvamateriaalia.

Kokonaisuus on levoton ja turhan hajanainen ja kompromissit syövät osan lopputuloksen kirpeydestä mutta siitäkin huolimatta Oasis: Supersonic on harvinaisen viihdyttävä bändidokumentti. Gallagherin veljesten tavoin, dokumentissa on virkistävää röyhkeyttä. Se on myös kapinallinen ja hauska.  Dokumentti kuvaa osuvasti suuren maineen vahingollisen luonteen. Kun homma paisuu liian suureksi, artistista tulee ajopuu.

J.A.Kaunisto

Dokumentin voi vuokrata Elisa Viihteestä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone