Nyrkki-sarjan tähdet Hannu-Pekka Björkman, Olavi Uusivirta, Emmi Parviainen ja Samuli Vauramo paljastavat suosikkikirjansa

Uusi alkuperäissarja Nyrkki on julkaistu Elisa Viihteessä. Vakoojasarjan tähdet Hannu-Pekka Björkman, Olavi Uusivirta, Emmi Parviainen ja Samuli Vauramo kertovat lukutottumuksistaan ja suosikkikirjoistaan.

Agenttiryhmä Nyrkin pomoa Yrjo Ylitaloa näyttelevä Hannu-Pekka Björkman on intohimoinen kirjojen etsijä ja lukija. Hän lukee kirjallisuutta laidasta laitaan. Kirjasuositukset irtoavat kuin apteekin hyllyltä.

”Uusista kirjoista suosittelen ranskalaisen nuoren kirjailijan Édouard Louisin teosta Ei enää Eddy, joka herätti kohun Ranskassa rajulla köyhyyden kuvauksellaan. Se on aika hurja kirja.”

”Kesällä luin paljon keskiajalta kumpuavia teoksia, kuten Thomas Moren Utopian sekä kaikki käsiini saamani Erasmus Rotterdamilaisen kirjat.”

”Olen kirjoittanut kolme kirjaa; Kadonneita askelia, Valkoista valoa sekä Välähdyksiä peilissä. Viimeisin koostui Eeva-lehteen kirjoittamistani kolumneista. Minulla on edelleen sopimus kustantajan kanssa, mutta tällä hetkellä ei ole aikaa kirjoittamiselle. Odotan oikeaa hetkeä, että pääsen kirjoittamaan.”

olavi uusivirta nyrkki

Jazz-pianistia ja vakoojaa Julius Boijea esittävä Olavi Uusivirta kiinnostuu kokeilevista ja leikittelevistä kirjoista.

”Olen ahkera lukija ja minulla on aina vähintään kymmenen kirjaa kesken. Yöpöydälläni on valehtelematta kolmekymmentä kirjaa. Luen runoja, tietokirjallisuutta ja romaaneja.”

”Tällä hetkellä luen Kansallispankin ja Yhdyspankin historiasta kertovaa tietokirjaa Erehtymättömät – Tarina suuresta pankkisodasta ja liikepankeista Suomen kohtaloissa 1862 – 2012. Teemu Keskisarjan ja Markku Kuisman kirjoittama teos  on todella vetävä, vaikka on tunnustettava, että aihe ei ensi alkuun kiinnostanut paljoa. SYPin ja KOPin välisessä valtataistelussa olisi hyvän jännityssarjan ainekset-”

”Toinen kirjasuositukseni on Mari Pantsarin ja Jouni Kerosen kirjoittama Tienhaarassa – Johtajuus ilmastonmuutoksen aikana. Aihe on äärimmäisen tärkeä. Melkein vuosin suositella kirjaa oppimateriaaliksi lukioasteelle. Elämme kriittisiä aikoja. Kirja on faktapankki siitä, missä mennään juuri nyt ilmastonmuutoksen kannalla.”

emmi parviainen 33

Sarjan naispääosaa, Helena Korhosta näyttelevä Emmi Parviainen tykkää lukea ja arvostaa lukemista todella paljon.

”Luen hyvin erilaisia kirjoja. Nyt luen pitkästä aikaa runoutta. Olen aika makusteleva lukija. Viime aikoina olen lukenut paljon venäläisiä klassikoita, jotka liittyvät työhöni teatterissa.”

”Joskus kiireen äärellä yhden kirjan lukeminen saattaa kestää todella kauan. Lisäksi saatan nukahtaa jo yhden sivun jälkeen.”

samuli vauramo 3

CIA:n agenttia John McCaddenia esittävä Samuli Vauramo lukee pääasiassa englanninkielisiä kirjoja.

”Luen montaa kirjaa samaan aikaan ja luen myös uusiksi. Tällä hetkellä minulla on kesken Lawrence M. Kraussin kirjaa The Greatest Story Ever Told—So Far, joka pohjaa tieteelliseen maailmankatsomukseen. Lisäksi on kesken Gabriel García Márquezin  Sadan vuoden yksinäisyys.”

”Jos joku kirja ei nappaa, laitan sen sivuun. Lukeminen on minulle enemmän ja enemmän tapa kartuttaa omaa tietouttani. Viimeisin lukemani suomalaisteos on  Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista. Se oli aivan loistava. Tunnen Jukan, koska olimme samaan aikaan Teatterikorkeakoulussa.”

”Luen mieluummin kirjoja antisankareista kuin sankareista. Huomaan sen myös omassa työssäni. Rooli altavastaajana kiinnostaa enemmän kuin sankarirooli.”

Teksti ja kuvat: Jouni Hirn

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone