Nyrkki-sarjan ruotsalaistähti Ivan Mathias Petersson ihastui Helsinkiin ja oppi, missä asiassa suomalaiset tv-sarjat ovat parempia kuin ruotsalaiset

Ivan Mathias Petersson 2

Ruotsalainen näyttelijä Ivan Mathias Petersson nähdään Elisa Viihteen uudessa alkuperäissarjassa Nyrkki.

Kymmenosainen jännityssarja sukeltaa kylmän sodan aikaiseen Helsinkiin, jossa CIA:n ja KGB:n vakoojat taistelivat valta-asemistaan. Petersson esittää KGB-upseeria, joka asuu perheensä kanssa Helsingissä. Perhettä kohtaa tragedia ja hän joutuu karmeiden valintojen eteen.

”Sarjan tarina on tärkeä ja siinä on huikeita sivujuonteita ja vetäviä roolihahmoja. Pidän myös omasta roolihahmostani, koska se on hyvin taitavasti kirjoitettu ja välttää tyypilliset agenttihahmon kliseet” Petersson kehuu.

48-vuotias tukholmalainen tunnetaan ruotsalaisista tv-sarjoista Johan Falk, Gåsmamman ja Maria Wern.

KGB-upseeri Ivan Sergejevin rooli on hänelle viides suomalaisessa tuotannossa. Viimeksi hänet nähtiin MTV:n Ratamo-sarjassa vuonna 2018. Kokemusta alalta löytyy siis lahden molemmin puolin.

Peterssonin mielestä suomalaiset tv-sarjat ovat ainakin yhdessä asiassa naapurimaataan edellä.

”Useimmat ruotsalaiset tv-sarjat eivät mene pintaa syvemmälle, vaan ne kiertävät vaikeiden aiheiden ympärillä. Pidän suomalaisten tavasta kertoa asioita suoraan, rohkeammin ja syvällisemmin. Uskon, että maidemme lähihistorialla on osuutta asiaan”, Petersson pohtii.

Hän on myös vaikuttunut suomalaisten työtavasta, jossa pienellä budjetilla syntyy laadukasta jälkeä.

”Nyrkin käsikirjoitus on loistava ja lopputulos näyttää hienolta Hollywood-tuotannolta. Sarja on tehty pienellä, mutta sitäkin ammattitaitoisemmalla porukalla.”

Petersson on näytellyt usein venäläistä. Hänen isoäitinsä oli venäläinen emigrantti, joka pakeni Venäjän vallankumousta Ruotsiin.

”Minussa virtaa venäläisverta, mutta en ole koskaan asunut siellä. Olen toki tutustunut maahan ja sen ihmisiin. Venäjän kieli tuli tutuksi minulle jo lapsena, koska isoäitini puhui sitä kotonaan. Olen saanut käyttää kielitaitoani työssäni.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Ivan Mathias Petersson3

Myös Petersson on pannut merkille, että katsojatottumukset ovat muuttuneet viime vuosina, koska nykyisin kaikki yhdysvaltalaiset sarjat ovat katsottavissa suoratoistopalveluissa ympäri vuorokauden ja missä tahansa. Hänen mukaan Ruotsissa on nyt kysyntää ei-englanninkieliselle draamalle.

”Viime aikoina ranskalaiset ja norjalaiset sarjat ovat olleet huippusuosittuja, joten nyt on oikea aika myös muun kielisille sarjoille. Nyrkissä Suomen rankka historia tuodaan esille mielenkiintoisella ja koskettavalla tavalla. Uskon, että se kiinnostaa myös ruotsalaisia.”

Nyrkkiä kuvattiin viime lokakuun ja maaliskuun välisenä aikana. Petersson kertoo ihastuneensa Helsinkiin jo vuosia sitten kuvausreissulla.

”Olin iloinen, kun sain asua täällä kokonaisia viikkoja muutamissa pätkissä. Tapaan kävellä paljon. Se on hyvä tapa tutustua uusiin paikkoihin. Tykkään kävellä myös öisin.”

”Helsingissä minua kiehtoo monipuolinen arkkitehtuuri, joka on tyystin erilaista kuin Tukholmassa. Oma lempipaikkani on Hotelli Tornin näköalabaari. Se on aika hipsteri paikka, mutta sieltä näkee koko kaupungin”, Petersson naurahtaa lopuksi.

Arvion sarjasta voi lukea alta.

Arvio: Vakoojasarja Nyrkki koukuttaa heti – sijoittuu todella hedelmälliseen ajanjaksoon

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone