"Nuortenkirjana Big Game puolustaa osuvasti paikkaansa"

Dan Smith – Big Game (perustuu Jalmari Helanderin ja Petri Jokirannan elokuvakäsikirjoitukseen) (WSOY, 261 s.)

280315

Kotimainen Hollywood-profiilin jännäri Big Game on saatu onnistuneesti teattereihin. Ohjaaja Jalmari Helanderin hengentuotos tekee Renny Harlinit ja Helanderin näytöillä luulisi irtoavan duunia myös jatkossa. Helanderin ja Petri Jokirannan alkuperäisteksti on julkaistu myös kirjana Dan Smithin toimesta. Kirjaa markkinoidaan selkeästi myös nuortenkirjana mikä sopii hyvin opuksen luonteeseen. Big Game on sopivan simppeliä, pelkistettyä ja lyhyesti kirjoitettua myös nuoremman lukijakunnan viihteeksi. Lisäksi tarina on tarkoituksellisesti siirretty kuvitteelliseen Suomeen, jota ei ole olemassa kuin seikkailukirjojen sivuilla. Pääsankarin aikuistumisriitin kautta kokema sankaritarina vertautuu etäisesti suosittuihin nuortenromaaneihin kuten Nälkäpeli sekä Divergent-Outolintu.

Kirjassa seikkaillaan Suomen Lapissa mutta sekä ihmiset että ympäröivä yhteiskunta eivät asetu luontevasti mihinkään historiallisen aikajanan osoittimelle. Ennemminkin kyseessä voisi olla dystopia eli tulevaisuuden ankea yhteiskunta, jossa teknologia on ottanut pari ratkaisevaa taka-askelta. Nuoren pojan aikuistumisriitti saa yllättävän käänteen maahan putoavasta USA:n presidentistä. Suurta vuorta kuljetaan ylös ja alas terroristit kantapäillä ja vain nuoren miehen metsästäjän kyvyt pystyvät auttamaan presidentin takaisin siivilleen. Luonto ei nouse pääosaan, vain näyttäväksi taustakulissiksi.

Kirjan tarina on yksinkertaistettu, suoraviivainen ja yllätyksetön. Metsien nuorukaisen ja kaupunkipresidentin kohtaaminen ei johda suurempiin kulttuurikolareihin, sillä tarinalla on kiire saada kaksikko turvaan ja pahat sedät nurmen pintaan. Kirjassa olisi voinut olla syvällisempää keskustelua suurmiehen ja nuoren sankarikokelaan välillä mutta kun niitä ei ole elokuvassa, ”turhaa” keskustelua vältellään myös kirjan sivuilla. Nuoresta pojasta leivotaan sankaria mutta presidenttikin saa ryhtiä toimintaansa ennen kirjan viimeistä sivuja.

Kirja alkaa arvoituksellisesti. Vuorille kokoontuva kyläyhteisö ”metsäläistapoineen” vaikuttaa mielenkiintoiselta. Nuori mies asetataan kovan paikan eteen – ”Erämaahan lähtee poika, mutta sieltä palaa mies”. Piste. Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto. Kirja vaikuttaa kuitenkin dieettiversiolta, tuntuu kuin kolmasosa tekstistä olisi unohtunut kirjailijan kovalevylle. Presidentin putoamisen jälkeen kirja etenee putkimaisesti eteenpäin kävellen pisteestä a sektorille c. Jännite ei nouse huippuunsa mutta nuoremmalle lukijakunnalle kirjasta lienee enemmän iloa ja intomieltä.

Nuortenkirjana Big Game puolustaa osuvasti paikkaansa.

J.A. KAUNISTO

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone