Night Goes Long

night goes longg

Night Goes Long. Ohjaaja Henri Huttunen ja Vesa Kuosmanen. Näyttelijät: Manuela Bosco, Elias Gould. 73 min. 2015.

Lyhyesta_pitkaan_web-860x400

Night Goes Long on elokuvaprojekti, jossa Twin Peaks kohtaa Kaurismäen unenomaisissa kulississa, joka muistuttaa etäisesti Helsinkiä. Tosin elokuvan kuvaamaa Helsinkiä ei todellisuudessa ole olemassa (?). Maagista realismia, sanovat elokuvan tekijät. Voisi sanoa myös ’David Lynch -realismia’

Uneton48 Goes Long on yhteisöllinen elokuvaprojekti, jossa nopealla aikataululla, tiivillä yhteisöllisyydellä ja yleisön mukanaololla on synnytetty pesunkestävä indietuotanto. Tavalliset ihmiset ovat vaikuttaneet käsikirjoitukseen ja kuvauspaikkojen valintaan. Budjettia on kerätty yhteisörahoituksella. Lopputulos on hajanainen ja luonnosmainen mutta kaikessa karheudessaan myös innostava ja ennakkoluuloton.

Night Goes Long ottaa heti mukaansa täydellisen arvaamattomuuteensa luottaen. Katsojalle käy nopeasti selväksi, ettei elokuvaa kannata katsoa tosikkomaisuuden lasien läpi. Manuela Boscon esittämä tutkija saapuu Helsinkiin nettirakkauden perässä. Perilla rakkaan asunnossa kasveja hoitaa vieras mies, joka vie tulokkaan matkalle mielitietyn elämän kiinnekohtiin. Öinen kaupunki vääntyy parhaimmillaan Twin Peaksin unijaksoja muistuttaviksi tajunnanvirran värikkäiksi kuviksi. Musiikilla luodaan outoja trippejä, musiikki etäännyttää. Psykedeelinen bilekohtaus on kuin suoraan Twin Peaksin toisesta todellisuudesta, irrallaan kaikesta.

Kohtaukset vaikuttavat eri ohjaajien hahmotelmilta. Boscon esittämä päähenkilö ajelehtii ihmisestä ja paikasta toiseen, rakentaen samalla kuvaa vieraaksi jääneestä rakkaastaan. Vastaantulijat antavat kokonaisuuteen omat sattumanvaraisen panoksensa. Mikä on totta? Varsinkin absurdi saunakohtaus vetää huomaamatonta rajaa ajan, paikan, kuvitelman ja unen välille. Loppupisteessä seisoo lopulta nainen ja kokemus, matka oli tärkeämpi kuin päämäärä.

Kuvauksen osalta Night Goes Long onnistyy ylläpitämään mysteeriä. Kirkkaita värejä käytetään todellisuuden hämärtämiseen. Näyttelijät eivät loista mutta ovat oikeilla paikoilla. Bosco on sopivan etäinen, utuinen. Leffaa ei voi jättää kesken, se vaatii katsomaan viimeiseen kohtaukseen asti. Night Goes Long on onnistunut hämyinen arvoitus, joka Pikku Prinssin tarinan innoittamana keskittyy omalla tavallaan ikiaikaisen onnen tavoitteluun.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone