Neljätoista kotimaista naiskirjailijaa kirjoitti dekkarinovellin, josta ei puutu murhaavaa menoa – arvostelussa Kylmää kyytiä

Kylmää kyytiä – Kotimaisten naiskirjailijoiden rikosnovelleja – Crime Time 2020

Kylmää kyytiä on naiskirjailijoiden dekkari-antologia. Sen kirjoittajia ovat Päivi Alasalmi, Pauliina Susi, Taina Haahti, Tiina Raevaara, Tuija Lehtinen, Hanna-Riikka Kuisma, Kati Routa, Marja Aarnipuro, Ansu Kivekäs, Milla Ollikainen, Vera Vala, Soila Ojanen, Virpi Hämeen-Anttila ja Eppu Nuotio

Kylmää kyytiä on kuin Ruotsinlaivan seisova pöytä, kaikenmaailman ihania ja houkuttelevia herkkuja pullollaan.

Neljätoista kotimaista naiskirjailijaa on kirjoittanut dekkarinovellin, josta ei puutu murhaavaa menoa eikä kauhuntäyteistä meininkiä.

On mielenkiintoista lukea näin monta kirjailijaa  yhteen menoon. Lyhyet novellit antavat kirjoittajastaan tarkan ja persoonallisen kuvan. Peräkkäin luettuna eri kirjailijoiden tyylit ja tavat tutkia maailmaa tuntuvat riemukkaan erilaisilta, tuoreilta ja välillä makaaberin mystisiltä.

Tarinoiden taustalla on usein arkinen kotiympäristö, joka jostain syystä muuttuu painajaiseksi tai verilöylyksi. Yhtä usein liikutaan eri puolilla Suomea, Lapin erämaista pääkaupungin nukkumalähiöihin.

Kirjailijat eivät ole säästelleet sanomisiaan. Kaukosäätimen hallinta aiheuttaa murheellisen perhetragedian, Pikku-Ponien teinileikit muuttuvat murhaleikiksi, räystäät tippuvat verta ja esikoiskirjailijan lintukoto paljastuu kuolemanleiriksi.

Kaikki kirjailijat osaavat jännityksen ylläpitämisen ja useimmat yllättävät lukijan loogisella mutta arvaamattomalla loppuratkaisuillaan. Jo heti ensimmäiset novellit haastavat lukijan miettimään, kuka oikeasti on kuka ja mitä tässä tarinassa oikeasti tapahtuu. Novellien kanssa on haastavaa arvuutella tarinan varsinaista pahantekijää tai menneisyyden tuomaa katkeruutta, joka aiheuttaa kostotoimenpiteitä milloin missäkin arkipäivän tilanteissa tai yön pimeyden hiljaisina hetkinä.

Miten lojaali voikaan kärsivä ja siivoushullu aviovaimo olla, vaikka elää väkivaltaisessa suhteessa?

Saako paha aina palkkansa? Ja kuinka paljon pahaa ehtii tapahtua ennen palkkapäivää?

Kylmää kyytiä on nimensä veroinen, armoton dekkarikokoelma. Tarinoiden naisnäkökulma on aina pienen ihmisen kärsimyksen näkökulma, brutaali ja kammottava välillä, mutta aina inhimillinen ja oikeudenmukainen.

Jussi Wahlgren

Kylmää kyytiä on saatavana äänkirjana ja e-kirjana. Lue näyte täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone