Näyttelijä Lotta Kaihua löysi lukemisen ilon uudelleen: ”Lukulaitteen ansiosta lukeminen on lisääntynyt”

Lotta Kaihua esittää pääosaa Elisa Viihde Viaplayn uudessa Kioski-komediasarjassa. Mesta.netin kirjasivusto lähestyi näyttelijää kirja-aiheisilla kysymyksillä.

Hei Lotta. Miten ahkera lukija olet? Entä millaista kirjallisuutta luet yleensä?

Lotta: Olen uudelleen aktivoitunut lukija. Takana on kohmeisempi lukematon ajanjakso, mikä lienee tyypillistä pienen lapsen vanhemmille. Mutta nyt olen jälleen aktivoitunut. Olen nopea lukemaan. Välillä jopa niin nopea, että harmittelen jälkeenpäin miksen kirjoittanut ylös muistiinpanoja tai sitaatteja, jotta kaikki ei katoaisi.
Rakastan maagista realismia ja suuria tarinoita. Viime aikoina olen lukenut myös jonkin verran tietokirjallisuutta.

Missä muodossa luet kirjoja? Nautitko lukemisesta myös sähköisessä muodossa ja äänikirjoina?

Hankin vuodenvaihteessa sähkökirjan lukulaitteen e-ink näytöllä ja se on ollut loistava hankinta. Oikea kirja on luonnollisesti esineenä ylivoimainen, mutta lukulaitteen ansiosta lukeminen on lisääntynyt ja kassissa kulkee jatkuvasti kymmenentuhatta kirjaa, joista valita.

Mitkä kirjat ovat sykähdyttäneet sinut viimeksi?

Anu Silfverbergin Sinut on nähty on kirkas, sivistävä ja sopivan provosoiva teos. Se käsittelee miehistä katsetta, joka lävistää elokuvateollisuuden ja jonka me naisetkin olemme kuin varkain sisäistäneet. Koin lukiessani monia ahaa-elämyksiä ja sain sanoja tunteille, jotka ovat aiemmin saattaneet jäädä hahmottomiksi.

Myös Vanessa Springoran Suostumus oli pysäyttävä kuvaus ranskalaisesta yhteiskunnasta, joka katsoo alaikäisiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä läpi sormien.

Mitä aiot lukea seuraavaksi? Onko kevään uutuuksia kiikarissa?

Tietokirjojen puolelta aion lukea loppuun Naomi Kleinin Tuhokapitalismin nousun sekä Pontus Purokurun ja Veikka Lahtisen Mikä liberalismia vaivaa. Sen lisäksi haluaisin paneutua johonkin rehevään romaaniin. Olen kuullut kehuja Karin Smirnoffin kirjasta Lähdin veljen luo.

Onko sinulla henkilökohtaista ikiklassikkoa, jonka ottaisin mukaan autiolle saarelle?

Nuorempana vaikutuin sellaisista klassikoista kuten Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan sekä John Irwingin Kaikki isäni hotellit. Ne voisi lukea uudelleen tässä iässä ja katsoa, että vieläkö kolisee.

Mitä muuta sinulle kuuluu tällä hetkellä?

Tällä hetkellä eletään kohti kevään valoa, odotellaan koronatoimien päättymistä malttamattomana ja mahdollisuutta päästä näyttämölle pian.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Lotta Kaihua ja Paavo Kinnunen esittävät Kioski-sarjassa työkavereita Kaisaa ja Tanea.

Kioski on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssä 14. maaliskuuta alkaen.

Lotta Kaihua esittää sarjassa kioskin myyjä Kaisaa, joka omistautunut työllensä ja haluaisi ryhtyä kioskiyrittäjäksi. Topakan naisen työkaveri Tane (Paavo Kinnunen) on puolestaan lusmuiluja, jolle työ kaikkea muuta kuin ihanneammatti.

Kaihua toteaa, että sarja oli avartava kokemus.

”Ennen kuvauksia kävimme tutustumassa kioskiin ja sen pitäjä kertoi meille ammatistaan. Minua liikutti se, miten paljon ihmiset jakavat asioitaan kioskissa asioidessaan. Se on monelle rutiinia ja päivän kiinnekohta. Siellä on tuttu myyjä, jolle voi rupatella. Myyjä kuulee paljon asioita asiakkaiden yksityiselämästä.”

Lotta Kaihua on esiintynyt elokuvissa ja televisiosarjoissa, kuten Downshiftaajat, Äkkilähtö, Kolmistaan ja Pientä laittoa. Tunnetaan rooleistaan Q-teatterissa. Valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005. Suomalaiset näyttelijät valitsivat hänet vuoden 2016 elokuvanäyttelijäksi

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone