Näin Virittäjät-ohjelmaa tehdään – kurkista kulissien taakse

virittäjät arman

Mika Salon ja Tomi Tuomisen luotsaaman Virittäjät-sarjan seitsemäs kausi on katsottavissa kokonaisuudessaan Elisa Viihteessä. Mesta.net piipahti Alastaton moottoriradalla, jossa kuvattiin Mikan autokoulu -niminen julkkisosuus toukokuussa 2018.

Aurinko paistaa ja taivas on pilvetön. Parikymmenhenkinen kuvaustiimi on laittanut kaiken valmiiksi. Kello yhdeksän maissa Alastatron moottoriradalle saapuu päivän ensimmäinen autokoululainen, televisiotähti Arman Alizad.

Ennakkovalmisteluja riittää, sillä Virittäjiä kuvataan niin autosta, ilmasta kuin radan varresta käsin.

Kuvausten kulku käydään läpi Armanin kanssa. Sen jälkeen hänet ohjataan konttiin, josta löytyvät ajovarusteet. Paikalla on myös catering, jossa on tarjolla kahvia, välipalaa ja ruokaa koko päivän ajan.

Varikolle lipuu Mika autokoulun ajokkina toimiva Mercedes-AMG C 63. Auto on joutunut viime hetkellä jarruhuoltoon, joten kuvausaikatauluun on tehty aamulla pikainen muutos.

Valkoiseen Mersuun asennetaan seitsemän kameraa, jottei vauhdikkaista kuvakulmista tulisi pula ohjelman leikkausvaiheessa.

Mika Salo arvelee, että perhekilpurilla yltää pääsuoralla 250 km/h nopeuteen.

”Tämä on yksi nopeimpia Mersuja. Tällä voisi sutia vaikka koko kierroksen ympäri”, Salo toteaa.

virittäjät 23
Jokaiselle kuskille löytyy sopivankokoinen kypärä.
virittäjät 24
… ja myös ajohaalareita on monenkokoisia.

Mika Salo ei osallistunut autokoululaisten valintaan, mutta muutaman heistä hän tuntee entuudestaan.

”En tosin tiedä heidän autoilutaustoista mitään. On mielenkiintoista nähdä, kuinka he oppivat ja pystyvätkö he parantamaan aikojaan.”

Arman saa Salolta pikaopastuksen auton tekniikkaan ja radan sääntöihin. Hän tunnustaa jännittävänsä, sillä hän on ensimmäistä kertaa ratin takana kilparadalla.

Kuvaukset Alastaron moottoriradalla kestävät kaksi päivää. Sinä aikana ratin takana käy kaksitoista kuskia.

Kuvauksissa huomio kiinnittyy leppoisaan ilmapiiriin. Salon ”oikea käsi” Tomi Tuominen toteaakin, että yksi Virittäjien tunnusmerkeistä on rento meininki.

”Virittäjiä on hyvin erilaista tehdä kuin esimerkiksi Formulastudiota, joka on hyvin hetkinen ja käsikirjoitettu ohjelma. Virittäjissä käydään tietyt perusasiat läpi, mutta muuten me jutellaan Mikan kanssa keskenämme kuten vapaa-ajalla. Mukana on hyvin rentoa ja poikamaista kujeilua”, Tomi Tuominen toteaa.

Virittäjiä kuvataan nopealla aikataululla. Jokaiselle kuskille on laaditttu minuutilleen tarkat kuvausajat –  kenenkään ei tarvitse odotella radalla koko päivää.

Vaikka aikataulu on kireä, turvallisuusasioista ei tingitä. Pienikin epäkohta saatetaan kuntoon.

virittäjät arman 33

Armania jännittää.

”Nyt jännittää, vaikka olen istunut aiemminkin pelkääjän paikalla pelkäämässä. Olen omasta mielestäni todella rauhallinen kuski liikenteessä. On jännä nähdä, mitä tapahtuu, kun saa kerrankin  kaasuttaa täysillä luvan kanssa. Ehkä on helpompaa ajaa kuin istua kyydissä, koska ajaessa saa määrätä vauhdin”, Arman miettii.

Ensimmäiset ratakierrokset Arman istuu Salon kyydissä. Sen jälkeen paikat vaihtuvat ja Salo saa opastaa. Lopulta Arman ajaa yksin kellotettavan ajan. Koko homma on purkissa tunnissa.

Pikaisen tauon jälkeen vuorossa on päivän toinen kuljettaja, kiekkoleijona Juhani Tamminen.

virittäjät 25
Kamera käy. Arman Alizad on palannut radalta ja kuulee aikansa.

Virittäjät tarjoaa ikimuistoisia autoelämyksiä. Näyttelijä Nicke Lingnell kertoo saaneensa kuvauksissa jännityksen väreitä.

”Adrenaliini nousi kovasti ennen radalle lähtöä. Opin uusia asioita. Muun muassa sen, että olennaisempaa on, kuinka kurveista lähdetään kuin se, miten niihin tullaan”, Lingnell tuumasi.

mika salo ja jvg
Mika Salo ja JVG;n miehet. Jare ja VilleGalle. Räppärot olivat ensimmäistä kertaa Alastaron radalla.

”Jos keikkareissuilla jää luppuaikaa, Käymme välillä ajamassa kartingia. Aina on kova skaba päällä. Meidän keikkakuskilla on sen verran kilsoja alla, että se vie yleensä voiton. Meistä kahdesta eli VilleGallesta ja minusta on vaikea sanoa, se voittaa kummalla on parempi päivä”, Jare jutteli ennen radalle menoa.

tami tamminen (2)
Mikan autokouluun osallistui myös kiekkolegenda Juhani Tamminen.

”Autoista olen aina tykännyt, mutta tämäntyyppisillä kärryillä en ole koskaan aiemmin ajanut. Kierrosajalla ei ole mitään väliä, vaan tavoitteena on edetä nopeasti ja turvallisesti, kuten liikenteessä”, Tami linjasi ennen lähtöä.

Virittäjiä voi katsoa Elisa Viihteestä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone