Näin katsot Tuntematon sotilaan tänään – hyvää itsenäisyyspäivää!

Tuntematon sotilas – Yle Teema Fem Torstai 6.12. klo 12:00

Itsenäisyyspäivän perinteeksi muodostunut Tuntematon sotilas -elokuva esitetään Yle Teemalla jo puoliltapäivin,  kello 12.00 alkaen.

Tänä vuonna Tuntemattomasta esitetään Edvin Laineen ohjaama alkuperäisversion restaroitu esityskopio. Myös viime vuonna esitettiin Laineen versio.

Lähetysaika on huomattavasti aikaisempi kuin takavuosina. Esimerkiksi vuonna 2013 klassikko näytettiin vasta itsenäisyyspäivän vastaanoton jälkeen kello 22.30.

Vuonna 2012 Yle joutui myöhäistämään elokuvan esitysaikaa suunnitellusta Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus Mekun vaatimuksesta. Ongelmana oli, että vuosien saatossa Tuntemattoman sotilaan ikäraja oli eri jakeluteillä vaihdellut kaikille sallitusta K-15:een. Mekun tulkinnan mukaan sitä ei saanut esittää televisiossa ennen kello seitsemäätoista.

Televisiossa Yle esitti Tuntemattoman ensi kerran vuonna 1967, jolloin se sai 2 280 000 katsojaa. Television katsojaennätys on vuodelta 1979, jolloin elokuvan katsoi melkein 2,6 miljoonaa suomalaista, yli puolet kansasta. Mahdollisesti jokainen suomalainen on jossain elämänsä vaiheessa nähnyt Laineen Tuntemattoman.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuva esitetään Ylen kanavilla 6.12.2019.

tuntematon sotilas 17 2

Yle tiedotti keskiviikkona, että se julkaisee ensimmäisenä televisiossa Tuntematon sotilas -sarjan, joka laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltaansa tulleen Aku Louhimiehen ohjaaman elokuvan tarinaa.

Viisiosainen sarja sisältää yli puolitoista tuntia elokuvaversiossa näkemätöntä materiaalia, ja antaa tilaa nimenomaan henkilöilleen, ihmisten tunnoille niin etu- kuin kotirintamalla.

Sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin samaan aikaan. Kaikki jaksot julkaistaan katalogina Yle Areenassa sunnuntaina 30.12.

Sekä Aku Louhimiehen että Rauni Mollbergin ohjaamat Tuntemattoman sotilaat voi katsoa myös Elisa Viihteestä.

Mesta.net toivottaa hyvää itsenäisyypäivää!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Tässä artikkelissa on asiavirheitä liittyen aiempien vuosien esittämisajankohtaan. Televisioyhtiöt olivat itse luoneet käytönnesäännöt, joiden mukaan K12 ohjelmia ei näytetä ennen kello 17:00. Sitten kun tuntematon sai ikärajan 12 Ylen omien luokittelijoiden toimesta alkoikin itku ”perinteistä” ja Yle ei olisikaan halunnut noudattaa itse luomaansa käytännesääntöä. Televisioyhtiöt päättivätkin myöhemmin poistaa omista käytännesäännöistään kello K12 ohjelmia koskevat rajoitukset. Viranomainen ei ole vaatinut mitään.

Kommentit suljettu.