Nachtmystium: The World We Left Behind

Amerikkalainen kokeellinen black metal -ryhmä Nachtmystium ehti julkaista urallaan seitsemän studioalbumia. Black metallin raja-aitoja potkinut ryhmä jättää jäähyväiset The World We Left Behind -kiekon avulla. Levyllä Nachtmystium jatkaa Silencing Machine -kiekon viitoittamalla tiellä hitaammin vellovan, alavireisen mustan metallin parissa.

Viimeisella levyllään bändi on eeppisempi, kohtalokkaampi. Lopunajan merkit ovat läsnä. Bändille, joka testaili aikoinaan jopa jonkinlaista popin ja mustan metallin epäpyhää susipariliittoa, The World We Left Behind on  askel kohti alkua – suorempaa black metallia. Jos Nachtmystium on vaikuttanut joskus jopa jonkinlaiselta post-black metallilta, viimeinen luku lyö tiskiin saatanallisia säkeitä. Mukana on viitteitä kokeilunhalusta ja progressiivisuudesta mutta lähinnä meno on vellovan verevää synkyydessä piehtarointia.

Kuuntele vaikka painostavan vimmaiset Into the endless abyss ja World we left behind – Nachtmystium onnistuu tyrkkäämään menevää ja korviin tarttuvaa mustaa keitosta. Tear you down  tottelee eri isäntää – aggressiivinen, ilkeä ja visvainen ulosanti ryömii suoraan hornan tuutista. Goottihenkinen On the other side on selvästi rokimpi, jopa post-punk -henkinen ilmestys. Kiekon päättävä Epitaph for a dying star on tunnelmallisempi, eeppisempi, progressiivisempi. Myös rokkaavammin etenevä Fireheart onnistuu herättämään innostusta.

Nachtmystium vähät välittää ”genrepuhtaudesta”, black metallin raja-aidat venyvät natisten. Bändin viimeinen kiekko on kuitenkin enemmän perinteistä bläkkistä kuin mitä on kuultu pariin albumiin. Siitä huolimatta kyseinen orkesteri lienee paha pala black metal -puritaaneille. Nachtmystium on kuollut, eläköön Nachtmystium. Jos bändi päättää pysyä montussa, loppu tapahtuu onnistuneen harakirin merkeissä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone