MOT tänään: Virolaiset huijarit väittivät rakentavansa moottoritien Venäjän Karjalaan – taustalla valtava rahanpesutapaus

MOT: Hämärän rahan valtatiet – TV1 maanantaina 21.09. klo 20:00

MOT kertoo maanantaina laajasta ja erikoisesta rahanpesujutusta.

Syksyllä 2019 Helsingin käräjäoikeudessa annettiin tuomio suomalaisittain valtavassa rahanpesujutussa. Oikeus vapautti epäiltynä olleet kaksi virolaista.

He olivat kertoneet olleensa mukana mittavassa moottoritiehankkeessa: Venäjän Karjalaan olisi ollut rakenteilla yli 250 kilometriä nelikaistaista moottoritietä.

Ylen MOT-toimituksen tutkimusten mukaan Suomen poliisin tutkima tapaus liittyy valtavaan venäläiseen likaisen rahan järjestelmään.

”Varojen siirtely on mitä tyypillisintä rahanpesua”, sanoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen MOT:lle.

Virolaismiesten rakennusliikkeen tilien läpi kulki vain muutamassa kuukaudessa yli 130 miljoonaa euroa. Tolvasen mukaan nykyisin voimassaolevan rahanpesua koskevan lainsäädännön mukaan oikeus päätyi kuitenkin oikeaan ratkaisuun vapauttaessaan epäillyt.

MOT jäljitti Suomen kautta kulkeneita rahoja ulkomaisiin yhtiöihin.

Selvityksen mukaan verkostoon kuuluu ainakin yli 20 000 yhtiötä. Näistä valtaosa on rekisteröity Britanniaan, josta on tullut rahanpesijöiden paratiisi.

”Käytännössä jokaiseen isoon rahanpesutapaukseen jota olen tutkinut, liittyy brittiläisiä yhtiöitä, sanoo rahanpesun asiantuntija Graham Barrow MOT:n haastattelussa.

Barrow’n mukaan rahanpesijät suosivat Britanniaa, koska siellä yhtiön perustaminen on halpaa, helppoa, nopeaa eikä yhtiöiden perustamisen yhteydessä annettuja tietoja tarkasteta millään tavoin.

MOT:n tutkimuksen mukaan operaatioa johdettiin Moskovasta käsin ja rahanpesuepäilyn todelliset tekijät ovat venäläisiä.

Heitä vastaan ei kuitenkaan ole nostettu syytteitä Suomessa.

Tapausta tutkinut Keskusrikospoliisi myöntää, että todennäköisesti päätekijät ovat edelleen karkuteillä ja KRP:n mukaan on todennäköistä, että tekijät eivät ole joutuneet vastuuseen.

juttu jatkuu…

Suomen historian suurimman rahanpesuvyyhdin käsittely jatkuu Helsingin hovioikeudessa. Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mielestä suomalainen oikeusjärjestelmä on kyvytön ratkomaan isoja, kansainväliseen rahanpesuun liittyviä tapauksia.

”Jos alkurikos on Suomessa ja rahanpesu Suomessa, niin kyllä poliisi löytää keinot tapauksen selvittämiseen. Mutta sitten jos meillä on erityisesti verorikos ulkomailla, niin sitten tulee erittäin suuria ongelmia”, Tolvanen sanoo.

Alkurikoksella tarkoitetaan sitä rikosta, jolla rahat on hankittu. Ulkomailla tapahtuneen alkurikoksen selvittäminen on kuitenkin usein poliisille vaikeaa tai lähes mahdotonta.

Esimerkiksi Venäjältä Suomen poliisin saama virka-apua rikostutkintaan on usein heikkolaatuista.

Lähde: Yle, MOT

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone