MOT tänään: Vastaanottokeskukset tulivat Suomelle rajusti arvioitua kalliimmiksi

kuvitus raha
MOT: Maahanmuuttoviraston avoin shekki – Yle TV1 Maanantai 10.10. klo 20:00

Turvapaikanhakijoille vuosi sitten paniikissa perustetut vastaanottokeskukset maksoivat Suomelle huomattavasti luultua enemmän.

MOT-ohjelman mukaan syynä oli maahanmuuttoviraston tekemät surkeat sopimukset. Yhtäkkiä piti saada asunto ja ruokaa yli 30 000 pakolaiselle. Vastaanottokeskuksia nousi lyhyessä ajassa noin 200.

Maahanmuuttovirasto sopi, että Suomen Punainen Risti hallinnoi yli kahta kolmasosaa keskuksista. Lisäksi yksityiset yritykset ja kunnat perustivat omiaan.

Sopimuksista tuli osin ”avoimia shekkejä” keskusten haltijoille, koska maahanmuuttovirasto lupasi maksaa kaikki kulut.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ex-johtaja Jorma Kuuluvainen puolustautuu MOT:lle sanomalla, että he ”joutuivat tekemään hyvin nopeasti päätöksiä ja ratkaisuja, jotka ei välttämättä olleet taloudellisesti järkeviä kaikki ja edullisia”.

Maahanmuuttovirasto laski MOT:lle keskusten kulut halvimmasta kalleimpaan, ja ne julkaistaan ohjelmassa

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

11 kommenttia

 1. Omille kodittomille ei vastaavaa auttamishalua jostain syystä synny puhumattakaan avoimesta shekistä.

 2. ”Hoidimme homman huonosti, mutta päätökset piti tehdä niin nopeasti..”

  Julkisella puolella tämmöinen menee vielä läpi. Yksityisellä puolella pomo olisi saanut potkut nopeammin kuin pakolainen turvapaikkapäätöksen.

 3. Ovatkos MOT: n toimittajat lopettelemassa uraansa vai miten tälläistä uskalletaan julistaa.

  Varokaa vaan, kepulin kosto on kauhea.

 4. Ei todelllakaan koske suomalaisia tällainen armollisuus. Voi vain muistella Orvon pirun ”on vaan pakko ottaa” – mantran ihmeellisyyttä.

 5. Ja kaiken kukkuraksi ensimmäistäkään näistä elintasopakolaisista ei olisi tarvinnut ottaa vastaan, koska tulivat turvallisen maan läpi. Suomen poliittinen johto on kyllä ihan perseestä!

 6. Taas kerran: nämä yli 30 000 eivät ole pakolaisia vaan turvapaikanhakijoita. Pakolaiset ovat todettua uhkaa pakenevia jotka Suomi ottaa vastaan näiden yli 30 000 LISÄKSI.

 7. Kenelle kalliita kenelle ei. Eiks jotkut kansanedustajat tienannut tästä rutisti yhtiöillään? 🙂

 8. ”Omille kodittomille ei vastaavaa auttamishalua jostain syystä synny puhumattakaan avoimesta shekistä.”

  Oma koditon on usein mustalainen, maalainen, venäläinen, tai jotain muuta vastaavaa. EIvätkö he voisi palata takaisin omalle reviirilleen ja trollata siellä?

 9. No Sibyllahan ne tänne kutsui uutisessa synnyttämään positiivista talouspöhinää hyville veljille…

  t.

 10. Ei se löysän rahan haaskaaminen rajoitu vastaanottokeskuksien kanssa tehtyihin sopimuksiin. Valtavia summia uppoaa tulkkien palkkoihin (noin 80 euroa/tunti) ja matkakustannuksiin. Eduskunnassakin on kyselty noiden kustannusten hillittömästä kasvusta. Eräänkin maahanmuuttajan lääkärikäyntiä varten ei tulkkia saatu lähiseudulta, vaan tulkki matkusti Helsingistä Joensuuhun ja takaisin, tietenkin veronmaksajien piikkiin. Toki tulkkausta tarvitaan ja kaunistaahan tulkkaus maahanmuuttajien yritys- ja työllisyystilastoja. Mutta kustannusten tiukka seuranta olisi tarpeen, jotta päästäisiin eroon mm tulkkien turhista matkoista lääkäreille, kun tulkkausta tarvitseva potilas on jäänyt saapumatta vastaanotolle.

Kommentit suljettu.