MOT paljastaa: Rikollista venäläisrahaa pumpattiin Suomeen suomalaisten pankkien siunauksella

Rikollista rahaa pumpattiin laittomasti Venäjältä Eurooppaan 20 miljardin dollarin edestä. Rahaa päätyi myös kymmeniin yrityksiin Suomessa suomalaispankkien kautta. Toimittajana Minna Knus-Galán.
Kuva: Venäläistä rikollista rahaa on pesty systemaattisesti Euroopassa.
--  -- Jyrki Ojala/Yle
MOT : Likaisen rahan pesula – Yle TV1 Maanantai 20.3. klo 20:00
Tämäniltaisessa MOT-jaksossa käsitellään rahanpesua. MOT:n mukaan rikollisin keinoin ansaittua rahaa siirrettiin vuosina 2010-15 Venäjältä Latvian kautta muihin EU-maihin 20 miljardin dollarin edestä.
Rikollista rahaa päätyi myös kymmeniin yrityksiin Suomessa suomalaispankkien kautta.
Rahanpesuvyyhdin paljasti vuonna 2014 tutkivien toimittajien verkosto OCCRP ja venäläinen sanomalehti Novaja Gazeta.
Ylen MOT-ohjelmalla on käytössään Suomea koskevaa aineistoa. Sen mukaan ainakin yhdeksäntoista miljoonaa euroa päätyi myös Suomeen, suomalaisyritysten kautta ja suomalaisten pankkien siunauksella.

Keskusrikospoliisin Pekka Vasaran mukaan KRP on tehnyt kansainvälistä yhteistyötä Moldovan viranomaisten kanssa. Suomeen tulevia rahavirtoja hän ei aikaisemmin ole nähnyt.

”Kyllä näyttää siltä, että Suomeenkin voidaan tällaisia aika suuria summia rahoja tuoda, ilman että enempää ruvetaan kyselemään että mikä tässä liiketoimessa on niin kuin se peruste”, Vasara kommentoi MOT:lle.

Ohjelma uusitaan TV1:ssä keskiviikkona klo 16.20.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

2 kommenttia

  1. onko tutkittu george soroksen rahan dumppaamista suomeen,,eurooppaan joillekin ryhmille,,ja miksi,,,

  2. Tavantallaajien muutamia roposia seurataan pankeissa kuin suurempienkin rikollisten rahoja. Penätään tietoja jos jonkinmoisia joka helvetin kerta kun käydään pankissa asioimassa.
    Miten finanssivalvonta ja pankit tähän asiaan vastaavat? Tuskin mitään, koska ei olla voitu kysellä ulkomaalaisilta sijoittajilta mitään. Otetaan vain hymyssäsuin rahat vastaan. Itse meinaan vedota pankissa tästälähin salassapitovelvollisuuteen rahanlähteisiini vedoten, joten en voi paljastaa mistä rahani tulevat tililleni. Tosin tiliotteessa se lukee, mutta pankki ei osaa sitäkään lukea.

Kommentit suljettu.