MOT: Kouvolan Kiina-bisnekset takkuavat – ”Suomesta on tukiaisten turvin lähetetty Kiinaan puolityhjiä rahtijunia”

MOT: Kovan onnen kiskot Kouvolasta Kiinaan – TV1

Illan MOT kertoo, että Kouvola on kompastumassa jälleen Kiina-bisneksiinsä.

Kouvolassa on rakennettu konttijunayhteyttä Kiinaan. MOT:n mukaan tosiasiassa reitillä on Kiinan valtion tukiaisten turvin kuljetettu ilmaa puolityhjissä rahtikonteissa. Nyt liikenne seisoo, koska Kiina kielsi tyhjien konttien rahtaamisen Euroopan ja Aasian välillä. Silti säästökuurilla oleva Kouvola rakentaa kymmenillä miljoonilla uutta, massiivista rautatieterminaalia.

MOT kertoo, miten kunnan kehitysyhtiö pani tuulemaan ja junaili Kiina-reitin Kouvolaan.

Suomesta kovin toivein käynnistetty junayhteys Kiinan Xi’aniin paljastuu täysin kaupungin omistaman yhtiön synnyttämäksi. Liikenne Xi’aniin on tällä hetkellä katkolla, ja Kouvola etsii parhaillaan Kiinasta uutta yhteistyökumppania.

Kouvolalle on tullut takkiin Kiinan riskibisneksissä aiemminkin. China Center ja Innorail-nimellä markkinoitu junayhteys Siperian kautta Kiinaan kaatuivat jo 2010-luvulla.

Nykyinen RailGate-hanke on kuitenkin kaupungin veronmaksajalle tähän asti suurin investointi, sillä Kouvola on jo sitoutunut käyttämään 30 miljoonaa euroa omaa rahaa rakentaakseen jättimäisen terminaalialueen. Hanketta varten saadaan miljoonatukia myös EU:lta. Tukihakemuksen mukaan terminaalia on tarkoitus käyttää lisääntyvän Aasian junarahdin tarpeisiin.

Anteliaat tuet konttijunille ovat osa Kiinan jättimäistä investointihanketta, jossa Kiina on luvannut käyttää jopa 900 miljardia dollaria luodakseen kauppayhteyksiä kehittyviin maihin ja Eurooppaan.

Läntisen Euroopan valtiot ovat olleet huolissaan Kiinan vaikutusvallan lisääntymisestä eivätkä ole juuri innostuneet Kiinan investoinneista. Sen sijaan eurooppalaiset kaupungit solmivat koko ajan lisää sopimuksia Kiinan alueiden kanssa päästäkseen hyötymään mittavista kuljetustuista.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone