Mitä sinulle jäi mieleen vuodesta 2014, rikoskirjailija Max Manner?

Max Manner

Mitä sinulle jää päällimmäisenä mieleen kuluneesta vuodesta, dekkaristi Max Manner?

– Jos isoa kuvaa ajattelee, usko ihmisyyteen, hyvyyteen ja oikeudenmukaisuuteen on ollut kieltämättä koetuksella. Päällimmäiseksi jää hieman synkkiä ajatuksia, vaikka tätä on ikävä myöntää jopa itselle. Huoli maailmanrauhasta kasvoi kuluneen vuoden aikana potenssiin. Tunnen suurta voimattomuutta ajatellessani vaikkapa nyt Euroopan kohtaloita, tulevaisuuden ylle on kerääntynyt sen verran synkkiä pilviä. Samoin Suomen ja suomalaisten tilanne huolestuttaa ihan yksilötasolla, lähinnä kai yleisen hyvinvoinnin suhteen – liian paljon ikäviä kohtaloita, liikaa surua ja murhetta, aivan liikaa ymmärtämättömyyttä ja itsekkyyttä, monessakin mielessä. Olen aina johdonmukaisesti heikomman puolella, siinä mielessä löydän kyllä ahdistumisen aiheita ihan riittävästi. On kai perusteltua toivoa, että ensi vuodesta muodostuisi paljon iloisempi ja kaikin puolin parempi ajanjakso ihan meille kaikille.

Millainen vuosi 2014 oli sinulle kirjailijana?

– Kulunut vuosi oli subjektiivisesti katsottuna, ellei nyt erinomainen, niin ainakin lupaava. Saattaa olla, että julkaisin tähän asti parhaan teokseni, ja tulevan romaanin kirjoitustyö on sujunut niinikään jouhevasti. Julkaisin myös tietääkseni Suomen ensimmäisen Twitter-rikosnovellin, joten dekkarin rajoja on haettu sekä koeteltu siinäkin mielessä.

Mitkä olivat mielestäsi vuoden parhaat kirjat?

– Häpeäkseni tunnustan, että olen ehtinyt lukea kovin vähän, töitä on ollut sen verran paljon. Lukeminen ei sovi muutenkaan silloin, kun kirjoitan omaa juttuani. Muutamia uutuuskirjoja toki on, joihin haluaisin tutustua, mutta nekin odottavat vielä ostajaansa kaupan hyllyllä. Näistä mainittakoon uusin Nesbo, J.K Rowlingin dekkari sekä puhtaasta mielenkiinnosta myös Johtolangalla palkittu Sandbergin teos.

Mitä odotat alkavalta vuodelta?

– En usko, että minulle on suotu lupaa odottaa tulevaisuudelta yhtään mitään. Mutta jos toiveita saa esittää, yleisellä tasolla toivon päättäjille järkeä, inhimillisyyttä ja malttia kautta linjan, pikkupomoista kansainvälisiin huippupoliitikkoihin ja kaikille muillekin siltä väliltä. Peräänkuulutan suopeutta, maalaisjärkeä ja viisautta toimia niin, ettei kenenkään tarvitse haudata toiveitaan paremmasta. Henkilökohtaisella tasolla annan toukokuussa julkaistavalle romaanilleni onnenpotkun persauksille. Toivon sille menestystä ja pitkää ikää, jahka saan sen keväällä käsistäni.

Max Manner on vapaa kirjailija. Asunut pitkään Luxemburgissa. Mannerilta on ilmestynyt kymmenkunta rikosdekkaria, joista uusin on vuonna 2014 julkaistu Bandiitti.

[youtube id=”7aW1D_2KO44″ width=”600″ height=”350″]

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone