Elisa Viihde Viaplayssa julkaistu Mister8 on kiusoitteleva ja ajatuksia herättävä sarjakummajainen – ”Suomen ensimmäinen neo noir -rakkauskertomus” – lue arvostelu

Sunnuntaina julkaistu Elisa Viihde Viaplayn alkuperäissarja Mister8 on niin erilainen sarja, että se jakaa varmasti mielipiteitä, toteaa arvostelia J.A. Kaunisto

Allekirjoittanut asettaa Mister8:n rinnalle ohjaaja Teemu Nikin toisen työn, Armomurhaaja-elokuvan. Nopeasti katsottuna kahdella teoksella on hyvin vähän yhteistä ja toisaalta ne ovat kuin sisarteoksia.

Molemmissa teoksissa tiukasti rajattua maisemaa tutkitaan kiikareilla, jotka tuovat katsojan eteen yhden 2000-luvun ihmiselle tyypillisen kipupisteen tai puheenaiheen. Tarkoin alleviivattu aihe saa tarinassa suhteettoman suuret mittasuhteet rajaten muun maailman ympäriltään. Kärjistäen, jopa kipupisteisiin tökkien, tarinasta irtoaa tarkkanäköisiä huomioita nykymenon oravanpyörästä. 

Armomurhaajasta ovat ”lainassa” myös kolme vahvaa näyttelijää: Matti Onnismaa, Jari Virman sekä Hannamaija Nikander.

Mister8:n kohdalla on puhuttu tummasta huumorista ja mustasta rakkaustarinasta. Rakkaustarinaksi Mister8 on kylmää kyytiä, mutta jonkinlaista rakkauden haavekuvaa sarjassa jahdataan. Neo noir on myös termi, jota on sovitettu Mister8:n kylkeen. Se on helppo allekirjoittaa. Olkoon kyseessä siis Suomen ensimmäinen neo noir -rakkauskertomus.

juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Pekka Strangin esittämä Juho tapaa juuri kaupunkiin tulleena kiinnostavan naisen Marian (Krista Kosonen), joka kiihkeän seksi-illan jälkeen ehdottaa suhdetta. Ehdot ovat kuitenkin poikkeukselliset. Marialla on seitsemän miehen ”haaremi”, jossa jokaisella miehellä on oma vakiopäivänsä. Miten Juho sopii kuvioihin? Seitsemäs mies valehtelee itsensä jäähylle ja Juho pääsee koeajalle. 

Kuten tiukasti rajatuissa ja tarkkoja sääntöjä noudattavissa systeemeissä yleensä, idea toimii paperilla paremmin kuin todellisuudessa. Viikkomies-systeemi toimii vain niin kauan, kun kaikki ovat järjestelyyn tyytyväisiä. Uusi tulokas haluaa suuremman palan kakusta, tai oikeastaan koko kakun. Alkaa sinnikäs väsytyskamppailu, jossa rakkaus on pienemmässä roolissa ja silkka vallanhimo ja pakkomielle ottavan johtoaseman. Tämä on tietenkin vain yksi tulkinta.

Sarjan perinteiselle perhekeskeiselle arkitodellisuudelle vieraat elementit ottavat henkilöhahmoistaan niskaotteen ja katsojan tehtävänä on tehdä tulkintoja, miksi nuo tyypit käyttäytyvät tuolla tavoin.
Mustavalkoisena kuvattu sarja etäännyttää aiheensa ja päähenkilönsä omaan pieneen lokeroon. Lokeron ulkopuolella ei ole mitään. On vain päivä ja kulloisenkin päivän mies Marian kanssa. Muuta ei ole, paitsi pakollinen miehet järjissään pitävä aktiivinen harrastus. Tarinan edetessä kohti lopullista konkurssia, katsoja saa jännittää useaan kertaan jokaisen miehen lopullisia motiiveja.

juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Krista Kososen on roolihahmonsa takana kovin tuttu kasvo, mutta onnistuu pitämään miesarmeijansa herrattaren nuhteessa. Jo mainitut Matti Onnismaa Juhon työkaverina ja Jari Virman mieshaaremin sotilaspoliisina ovat sarjan tukipilareita. Virmanin äijäily pysyy tällä kertaa valjaissa, kun verrataan miehen ikimuistoista roolisuoritusta vaikkapa Kaikki synnit -sarjassa. Pekka Strang ei varasta kohtauksia mutta on kuitenkin mies paikallaan.

Mister8 on outo ja vääristynyt mutta samalla mieltä kiusaava ja ajatuksia herättävä sarjakummajainen. Ohjaaja Nikki ja käsikirjoittaja Vesa Virtanen eivät tarjoa vastauksia vaan heittävät silmille kärjistettyjä alleviivauksia ja kipeitä huomioita 2000-luvun cityihmisen käyttäytymisestä. Painajainen vai arkipäivän toiveiden täyttymys, jokainen katsoja vastaa kysymykseen itse.

Mister8 on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone