”Miika Nousinen on kirjoittanut jälleen herkän ja syvällisen tarinan” – arvostelussa uutuuskirja Pintaremontti

Miika Nousiainen: Pintaremontti – Otava 2020

Miika Nousiaisen uusin kirja Pintaremontti on sarkastisen kutkuttava tarina ontuvista ihmisuhteista.

Vadelmavenepakolaisen ja Metsäjätin menestyksen jälkeen harvakseltaan julkaiseva Nousiainen tekee myös paljon televisiotyötä. Ja Metsäjätistä tehty elokuvakin sai ensi-iltansa vähän aikaa sitten.

Pintaremontin päähenkilö on surkeasti naismarkkinoilla menestyvä nelikymppinen Sami Heinonen. Tarina alkaa Samin kylmän ja rakkaudettoman isän hautajaisista. Siellä esitellään kirjan muut eriskummalliset ja ristiriitaiset henkilöt. Samin siskolla ei ole perhettä aikä lapsia.

Hautajaisissa sedät, tädit ja muut sukulaiset laukovat loukkaavia mielipiteitään lapsettomasta vanhastapiiasta. Ja samaan syssyyn voivotellaan Samin epäonnistuneita parisuhdeseikkailuja.

Suku on pahin. Nousiaisen huumori ja loppumaton sarkasmi suolaavat sopivasti päähenkilön ja läheisten eri vaiheita. Pariskunnat ovat onnellisia vain some-kuvissa, Facebookissa ja Instgramissa, sen kymmenen sekuntia, kun selfietä otetaan, Nousiainen veistelee.

Kirjan rakenne on harvinainen. Nousiainen antaa viidelle henkilölleen äänen. Kaikki kertovat tarinaa eteenpäin omasta näkökulmastaan. Fokalisaatio siirtyy lyhyiden, sivun kahden mittaisten, lukujen kautta kertojalta toiselle. Kappaleet on yksiselittäisesti otsikoitu puhujan mukaan.

Tarinan edetessä ihmisuhteet kehittyvät. Eikä aina oikeaan tai haluttuun suuntaan. Samin paras kaveri löytää itselleen vanhemman naisen. Suhde, kaikista ennakko-odotuksista huolimatta tuntuu kestävältä. Vain Sami on tyytymätön tapahtumien kulkuun. Samin siskon lapsettomuus saa uusia ulottuvuuksia ja taas on sukulaisilla ihmettelemistä.

Nousiainen on ammattikirjailijana usein hakenut uusia näkökulmia kertomuksiina. Hänen elämänkatsomuksensa on loppujen lopuksi kuitenkin positiivinen ja rankoista aiheista huolimatta puolustaa pienen ihmisen oikeutta olla repaleinen, haparoiva ja epätäydellinen.

Sami, matkalla omaan päämääräänsä, sotkeutuu ja kompuroi niin, että saa välillä sekä moottoripyöräjengin että leikkipuiston äitien vihat niskoilleen.

Miika Nousinen on kirjoittanut jälleen herkän ja syvällisen tarinan tavallisten ihmisten kamppailusta selvitä elämän kolhuista. Kirjaa on nautinto lukea.

Jussi Wahlgren

Pintaremontti on saatavilla e-kirjana. Lue ilmainen näyte.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone