Midnight Son ★★½☆☆

midnight_son-1

Midnight Son. Ohjaus: Scott Leberecht. PO: Zak Kilberg, Maya Parish. 88 min. K-16. 2011.

Jacob (Zak Kilberg) kärsii ihosairaudesta, jonka vuoksi hän välttelee auringonvaloa ja elää eristäytynyttä elämää. Öisin hän tekee vartijan töitä ja hörppii termospullosta verta, päivisin hän maalaa auringonlaskuja ikkunattomassa kellarissaan. Kun lähialueella alkaa tapahtua raakoja murhia, joutuu Jacob epäiltyjen listalle.

Midnight Son edustaa klassisten kauhutarinoiden uudelleenkuvituksen aaltoa. Jacob ei ole rottamainen hirviö tai seksikäs yli-ihminen vaan heikko, inhimillinen olento. Hänen vampyyriutensa on kuin vaarallinen tartuntatauti tai riippuvuus. Jim Jarmuschin Only Lovers Left Alivessa (2013) vampyyrien verikekkerit näyttäytyivät yläluokan kokaiinibileinä, mutta Jacob on kuin säälittävä narkomaani ostaessaan ylihintaisia ja saastuneita veripusseja pimeiltä kujilta.

Midngith Sonissa vampyyrimyytti laskeutuu linnasta katuojaan. Sen verenimijän inhimillistä puolta korostavan asetelman esikuvana voi nähdä George A. Romeron Martinin (1976), toisaalta sen romantiikasta riisuttu, realistinen maailma on sukua ruotsalaiselle elokuvalle Ystävät hämärän jälkeen (2008). Harmi, ettei se yllä lähellekään kummankaan tasoa.

J.K. SILVENNOINEN

Elokuva vuokrattavissa Elisa Viihteessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone