Miami Vice tuli katsottavaksi suoratoistona – muistatko nämä 80-luvun klassikkosarjasta?

Vuosina 1984-1990 esitetty yhdysvaltalainen poliisisarja Miami Vice on yksi legendaarisimmista televisiosarjoista. 80-luvun nostalgiapommi on nähtävissä nyt Suomen kotisohvilla, kun kaikki viisi tuotantokautta on julkaistu Elisa Viihde Viaplayn ohjelmakirjastossa.

Kenen ideasta sarja sai alkunsa?

Miami Vicessa Don Johnson ja Philip Michael Thomas esittivät peitetehtävissä toimivaa poliisiparia, James ”Sonny” Crockettia ja Ricardo ”Rico” Tubbsia. Tyylikkäästi pukeutunut kaksikko on syöpynyt ikuisesti 80-luvulla eläneiden verkkokalvoille. Mesta.net kokosi yhteen muutaman täkyn.

Kuka keksi sarjaidean? Siihen on erilaisia vastauksia. Yhden tarinan mukaan edesmennyt tv-pomo Brandon Tartikoff sai idean Miami Vice -tyyppisestä sarjasta katsoessaan MTV:n Cops-ohjelmaa. Sarjan luoja Anthony Yerkovich on puolestaan väittänyt, että hän vietti vuosia kehittäessään ideaa, josta tuli lopulta Miami Vice. ”Ajattelin Miami Vicea eräänlaisena nykyajan amerikkalaisena Casablancana”, Yerkovich kertoi TIME-lehdelle vuonna 1985.

Yksi kalleimmista tv-sarjoista

Miami Vice starttasi Yhdysvalloissa 16. syyskuuta 1984. Suomessa sarjan ensimmäinen jakso esitettiin 6. syyskuuta 1986 Mainostelevisiolla. Sarjasta tuli yksi vuosikymmenen kalleimmista. Jokainen jakso maksoi keskimäärin 1,3 miljoonaa euroa. Tuotantokustannukset kohosivat pilviin, vaikkakin sarja sijoittui nykyaikaan ja se kuvattiin aidossa ympäristössä Miamissa.

Sonny Crockettin Ferrari olikin Corvette.

Harva katsoja olisi uskonut, että sarjassa päästellään feikki-Ferrarilla. Crockettin menopelinä ollut Ferrari oli muokattu mittatilaustyönä vuoden 1980 Corvette-urheiluautosta. Ferrari-autotehdas oli tyytymätön siihen, että sarjassa käytettiin ”replikaa”. Lopulta molemmat osapuolet pääsivät sopimukseen, jonka mukaan tehdas toimittaisi sarjaan kaksi upouutta Ferrari Testarossaa, mutta vain siinä tapauksessa, jos vanha ”Ferrari” romuttuisi kuvauksissa.

Päärooleista käytiin kova kilpailu

Tuottajat olivat kiinnostuneita saamaan Crockettin rooliin sekä Jeff Bridgesiä että Nick Noltea. Molemmat kävivät koekuvaukset, mutta he päättivät kuitenkin keskittyä elokuvauraansa vuosiksi sitovan tv-sarjan sijaan. Myös Larry Wilcox kertoi myöhemmin olleensa lähellä pääroolia, mutta kuuleman mukaan hän ei kelvannut sarjan alkuperäisen pilotin käsikirjoittajalle. Lopulta valinta osui Don Johnsoniin. Sen sijaan Ricardo Tubbsin rooli oli mennä alun perin Denzel Washingtonille, joka oli tuolloin nouseva tähti Hollywoodissa.

Värimaailma löytyi sattumalta

Sarja muistetaan myös pastellinsävyisestä värimaailmastaan, Tuottaja Michael Mann kertoi, että sarjan värimaailma sai inspiraation South Beachille suuntautuneesta lomamatkasta ja muutamasta värikartasta, jotka hän haki maalikaupasta. ”Leikin niiden kanssa ja tajusin, että tunnelman voi luoda kolmella värillä, kaksi ei vielä riittäisi”, hän kertoi Los Angeles Timesille vuonna 1987

Tunnari rikkoi ennätyksiä

Jan Hammerin tekemästä ”Miami Vice Theme” -tunnuskappaleesta tuli valtava radiohitti, joka nousi myös USA:n Billboard-singlelistan ykköseksi pysyen kärkipaikalla 12 viikkoa. Kyseessä on ennätys televisiosarjan tunnuskappaleelle.

Don Johnson oli lopettaa kahden kauden jälkeen

Don Johnson sai palkkaa yli 30 000 dollaria per jakso kahden kauden ajan, mutta kun sarjasta tuli menestys, hän alkoi vaatia palkankorotusta. Kuvauksia jatkettiin jonkin aikaa ilman sopimusta. Lopulta molemmat osapuolet pääsivät sopimukseen, joka teki Johnsonista yhden 1980-luvun parhaiten palkatuista näyttelijöistä. Johnsonin lähtö olisi ollut kuolinisku koko sarjalle.

Dallas käynnisti Miami Vicen alamäen

Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Miami Vicen ”pupuvaihe” tuli päätökseen, kun kolmas tuotantokausi alkoi ja lähetysaikaa siirrettiin kello 21:sta. klo 22:een. Alkuperäiselle ohjelmapaikalle tuli Dallas, jonka katsottiin olleen yksi syypää Miami Vicen katsojamäärien laskuun. Miami Vicea tehtiin kaikkiaan 111 jaksoa. Viimeinen niistä esitettiin Yhdysvalloissa 25. tammikuuta 1990.

Miami Vice on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone