Menestyselokuva Dunkirk saapui nettivuokraamoihin – tiesitkö näitä elokuvasta?

Christopher Nolanin käsikirjoittama ja ohjaama sotaelokuva Dunkirk saapui tällä viikolla nettivuokraamoihin. Elokuva kertoo massiivisesta evakuointioperaatiosta vuonna 1940. Toisessa maailmansodassa sadat tuhannet brittien ja liittoutuneiden joukot joutuvat saksalaisten saartamiksi Ranskassa Englannin kanaalin rannalla.
26.5 – 4.4 1940 Dunkirkin rannalta Ranskasta kuljetettiin kaikkiaan yli saarroksiin jäänyttä 338 000 sotilasta kanaalin yli Isoon-Britanniaan. Winston Churchill kutsui saarroksiin jäämistä suurimmaksi tappioksi vuosisatoihin.
  • Elokuvassa käytettiin runsaasti aitoja kuvauspaikkoja. Suuri evakuointioperaatio kuvattiin samalla paikalla kuin se tapahtui oikeasti. Lisäksi tietokoneilla luotujen erikoistehosteiden sijaan kohtauksissa on käytetty sodanaikaisia laivoja ja lentokoneita tai niiden replikoita sekä sadoittain statisteja.
  • Elokuvan kuvaukset alkoivat 23. toukokuuta 2016 Dunkirkissa, Ranskassa. Seuraavina kuukausina kuvauksia tehtiin myös Urkissa, Hollannissa, Swanage ja Dorsetissa, Isossa-Britanniassa sekä Pancho Palos Verdesin majakalla Yhdysvalloissa.
  • Ohjaaja Nolanille tuli kuvauksiin valmistuessaan yllätyksenä, kuinka nuoria saarroksissa olevat sotilaat olivatkaan. Hän kiinnitti pikakomennuksella nuoria, tuntemattomia näyttelijöitä rannalla kuvattuihin kohtauksiin.
  • Hollywood Reporterin mukaan ohjaaja Nolan teki rahakkaan sopimuksen Warner Brosin kanssa: Hän sai 20 miljoonan dollarin palkkion lisäksi 20 prosentin brutto-ostuuden lipputuloista. Hän halusi itselleen saman sopimuksen, jonka Peter Jackson sai King Kongia varten.
  • Elokuvassa käytetään 50 sotalaivaa – enemmän kuin missään muussa elokuvassa aiemmin.
  • Moviemistakes-sivusto huomautti, että elokuvassa käytetään muun muassa vääränvärisiä saksalaisia sotilaslentokoneita. Myös brittiläistä junaa, joka elokuvassa kuljettaa sotilaita 1940-luvun puolivälissä, alettiin valmistaa vasta 1950-luvulla.
  • Elokuvan musiikin on säveltänyt legendaarinen Hans Zimmer.
  • One Direction -poikabändistä tuttu Harry Styles nappasi pienen roolin elokuvasta onnistuneiden koekuvauksien ansiosta. Hänellä oli kuvauksissa mukanaan oma turvamies innokkaiden naisfanien varalta.
  • Dunkirk sai hyvät arvosanat kriitikoilta. Mesta.netin J.K. Silvennoisen mukaan Dunkirk ei keskity niinkään sankaruuteen ja suuriin tekoihin kuin pelkoon, avuttomuuteen ja epätoivoon. Kuvatessaan yksilöiden pyrkimystä selvitä kaoottisen tuhon ja sekasorron keskellä se muistuttaa pikemminkin katastrofi- kuin sotaelokuvien perinnettä. Lue koko arvio tästä.
  • Elokuva sai ensi-iltansa heinäkuussa 2017. Se on tuottanut tähän mennessä 525 miljoonaa dollaria.
Lähde: TV Week
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone