Matti Ristinen kurvailee Kaikki synnit -sarjassa klassikko-Saabilla – joutui kuvauksissa oikean poliisin ”puhutteluun”

Näyttelijä Matti Ristinen seisoo pilke silmäkulmassaan yli 30 vuotta vanhan poliisiauton vieressä. Hänellä on yllään konstaapeli Jussi Ritolan rooliasu, vanha poliisihaalari.

Kempeleläiseltä autoharrastajalta kuvauksiin lainattu Saab 900 on Ristisen ”työkalu” Kaikki synnit -rikossarjassa, jonka uutta kautta on kuvattu talven aikana Oulun seudulla.

”Hyvä auto. Lähtee hyvin käyntiin pakkasella. Ajo-ominaisuudet ovat jämäkät ja ovetkin ovat lujaa tekoa. Meidän perheellä oli tällainen Saab, kun olin nuori. Jos muistain oikein, ostimme sen eräältä johtajalta”, Ristinen kehuu menopeliään.

Ristisen esittämä leppoisa poliisimies Ritola ratkoo sarjassa kylmäverisiä murhia.

Yhteä päivänä Ristinen oli kuvaamassa sarjaa Oulun lähettyvillä, kun erään huoltoaseman pihaan kaartoi auto, josta nousi ulos oikea poliisi.

”Tämä vanhempi poliisimies kysyi, että mistä piiristä olen ja että millainen ase minulla on. Kerroin, että teemme tv-sarjaa ja että minulla on muoviase. Sanoin myös, että kaikki tarvittavat luvat löytyvät.”

”Kun asia oli selvitetty, juttelimme niitä näitä. Hän kehui, että Saab oli todella hyvä poliisiauto. Hän mainitsi kaivanneensa ovien sivukoteloja, joihin mahtuu paljon tavaraa. Se oli oikein mukava juttuhetki”, Ristinen kertoo kohtaamisestaan”tosielämän Ritolan” kanssa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

kaikki synnit ristinen 2

Pohjoissuomalaiseen lestadiolaisyhteisöön sijoittuvan Kaikki synnit -sarjan toisella kaudella palataan ajassa taaksepäin vuoteen 1999. Ritola saa ratkaistavakseen pariskunnan kylmäverisen murhan.

Sarjaa on kuvattu tammikuun alusta saakka ykköskaudelta tutuissa maisemissa, muun muassa Lumijoella. Kempeleessä, Tyrnävällä ja Oulunsalossa.

Vuosituhannen vaihde on vielä melko käsittelemätön ajanjakso uusissa tv-sarjoissa. Toisen kauden rekvisiittana olevat vanhat esineet, kuten matkapuhelimet, ovat tuoneet Ristiselle muistoja reilun 20 vuoden takaa.

”1990-luvusta on aivan helkkaristi aikaa ja toisaalta se kuin äsken. Muistan, kun luimme kaverini kanssa Mikrobittejä ja väsäsimme tietokonepelejä kreikkalaisen mytologian mukaan”, Ristinen naurahtaa.

Ristiselle kuuluu muutenkin hyvää. Rooli Kari Tapiona Olen suomalainen -elokuvassa toi hänelle hiljattain uran ensimmäisen Jussi-ehdokkuuden.

Kärsämäelle varttunut, mutta Helsingissä jo vuosikymmeni asunut Ristinen on asunut kuvauksien takia kaksi kuukautta Oulun keskustassa.

”Tämä on selkeää keikkatyöläisen elämää. Viikot olen työhommissa Oulussa ja viikonloput vietän perheen kansaa Helsingissä. Kuvio on ollut selkeä ja olen saanut keskittyä täysillä näyttelemiseen.”

Ristinen on saanut paljon hyvää palautetta Kaikki synnit -sarjan ensimmäisestä kaudesta. Hänen mielestään on luintevaa, että sarjasta on oltu kiinnostuneita myös ulkomailla,

”Sarjassa oli selkeät teemat, jotka koskettivat katsojaa kielialueesta riippumatta. Jos on tarina on hyvä, se kiinnostaa katsojaa missä päin maailmaa tahansa.”

Mika Ronkaisen ja Merja Aakon käsikirjoittaman rikossarjan ensimmäinen kausi julkaistiin Elisa Viihteessä huhtikuussa 2019. Toinen kausi tulee katsottavaksi syksyllä 2020.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone