Matti Nykäsen elämäkerrassa on vauhdikkaita muistoja – yöllinen kännipuhelu Axl Roselle, mäkihyppyhaalarilla kuitattu taksimatka…

Otava julkaisi keskiviikkona odotetun elämerran mäkilegenda Matti Nykäsestä.

Elämä oli laiffii – Matti Nykänen 1963 – 2019 -kirjan ovat tehneet yhteistyössä toimittaja ja tietokirjailija Marko Lempinen sekä muusikko Jussi Niemi, joka kiersi Nykäsen kanssa esiintymislavoja yli kahden vuosikymmenen ajan. Lempinen tutustui Nykäseen vuosikymmenen alussa.

Yli 450-sivuinen kirja perustuu laajaan arkistomateriaaliin ja suureen määrään uusia haastatteluja. Kirjassa pureudutaan Nykäsen sielunmaisemaan ja hänen elämäänsä monipuolisesti. Tekijöiden tavoitteena oli piirtää rehellinen kuva Nykäsestä hyvine ja huonoine puolineen.

Tunnetusti Nykäsen elämässä sattui ja tapahtui. Lukija pääsee kurkistamaan niin mitalihuuman, keikkalavojen kuin yksityiselämän tragedioiden taakse.

Mesta.netin kirjasivusto tutustui kirjaan ennakkoon ja poimi muutaman kohdan mäkikotkan elämän varrelta.

Matti sai jo lapsena mainetta kujeilijana. Joissakin opettajissa se aiheutti ärtymystä, mutta toisissa myös myötätuntoa ja iloa.

Matti oli ennen aamun ensimmäisen tunnin alkua kiivennyt opettajan kaapin päälle piiloon ja jäänyt sinne odottamaan sopivaa hetkeä, jolloin voisi leiskauttaa näyttävän hypyn alas. Nyt tuo hetki oli tullut, ja 12-vuotias Matti ponnisti kaapin päältä suoraan opettajan pöydälle, tyylikkään telemark-alastulon kera.k

Perussähläys oli arkipäivää myös armeijassa. Matti kävi samaan aikaan inttiä, kun ensi-iltaan saapui elokuva Uuno Turhapuro armeijan leivissä. Kirjassa kerrotaan, että Vesa-Matti Loirin esittämä Uuno oli Matin idoli, ja monessa mielessä hänen oma inttiseikkailunsa oli turhapuromainen.

Kerran erään taisteluharjoituksen alkaessa Matti oli laittanut jalkaansa uudet juoksulenkkarit ”maiharien” sijaan. Harjoitusta vetänyt vääpeli komensi Nykästä välittömästi vaihtamaan kengät.

– Mitkä helvetin kengät nuo oikein ovat? Äkkiä vaihtamaan ne!
harjoitusta vetänyt vääpeli oli huutanut Matille.

– Kuulepas, aikooko herra vääpeli ottaa kontolleen sen, että Nykäsellä ei hyppy ensi talvena kulje, Matti oli kuitannut vastaan.
Oli seurannut sekunnin hiljaisuus.
– Nykänen osallistuu harjoitukseen lenkkareilla, oli vääpeli sitten
vastoin armeijan hierarkiaa sanonut.

Juhliminen osa moninkertaisen arvokisamitalistin elämää jo aktiivivuosina. Kirjassa kerrotaan vauhdikkaista reissuista niin kaukomailla kuin kotiseudulla.

Kerran Matti oli ystävänsä kanssa pitkin päivää huristellut ympäri Keski-Suomea taksilla. Kesken maakuntakierroksen Matti huomasi taksimittarissa summan, johon parivaljakon käteisvarat eivät millään riittäisi.

Kirjan mukaan Matti alkoi kopeloida taksimittaria ja pian se näyttikin nollaa.

Taksikuski kihisi raivosta. Matti tyynnytteli tätä ja pyysi ajamaan Laajavuoren hiihtokeskukseen. Siellä kaikki korjaantuisi, hän vakuutteli. Laajavuoressa Matti ja Jarmo kävelivätkin oitis varastokopille. Sieltä Matti otti yhden hyppypuvuistaan, jota tarjosi sitten kuskille. – Eiköhän tällä ole sen verran arvoa, että me ollaan sujut, Matti kysyi kuskilta, joka myöntyi – ilmeisen mielissään.

Kesällä 1989 Nykänen seisoi jo toisen kerran Jyväskylän kaupunginkirkon alttarilla. Morsiamena oli Pia Hynninen. Häitä edeltävänä iltana Nykänen oli ollut ”radalla” ja olo oli sen mukainen.

…kun bestmanina toiminut Petteri Hinkkanen oli tullut hääaamuna noutamaan miestä autonsa kyytiin, tämä olikin yllättäen todennut: – Enpä taida lähteä yhtään mihinkään, Matti oli Hinkkasen mukaan sanonut yhteisen tuttavan asunnon ovella. Sen jälkeen Matti oli painunut pehkuihin. Pepe ei ollut antanut periksi, vaan oli mennyt ystävänsä viereen muina miehinä lepäämään. Pepe oli siinä vaiheessa tokaissut, ettei hänkään sitten lähtisi mihinkään. Oli kulunut tovi, kunnes Matti oli jatkanut: – Eiköhän me nyt kuitenkin nousta tästä ja pueta kamppeet yllemme”

Hyppyuran hiivuttua Nykänen siirtyi keikkalavoille kokeneen muusikon ja tuottajan Jussi Niemen avittamana. Alkuaika Nykänen ei tiennyt, mitä lavalla olisi tehnyt. Innokkuutta riitti ja se nhuomasivat myös ystävät, jotka olivat olleet Matin kanssa mökkeilemässä ja saunomassa.

Matti oli kesken löylyjen sännännyt läheiselle kalliokielekkeelle ja alkanut
harjoitella lavaesiintymistä. Hän oli pitänyt ”ilmamikkiä” kädessään
ja iskostanut selkäytimeensä erilaisia tanssi- ja lava-askelluksia. Hän
oli jollain tavalla päättänyt, että ottaisi homman laulajana haltuunsa – tai ettei ainakaan häpäisisi itseään.

Huumorintajuaan Nykänen ei koskaan kadottanut. Häneltä irtosi lohkaisu asiaan kuin asiaan yllättävissäkin paikoissa. Nykäsen legendaarisimmat lentävät lauseet käsitellään kirjassa, mutta mukana on ennen julkaisemattomia sutkauksia.

Eräänä vappuna Nykäsen ja hänen tuolloisen vaimonsa Mervi Tapolan kotiin saapui Nykäsen kutsumana yllätysvieraita. Mervi ei tästä ajatuksesta tykännyt, vaikka vieraat toivatkin samppanjapullon mukanaan.

– Miten se nyt yhdestä päivästä voi olla kiinni, kun meidän viimeiset neljä vuotta on ollut jatkuvaa vappua? Matti oli sitten hymyillen tokaissut.

Julkisuus leimasi Nykäsen elämää. Hänet tunnistettiin kaikkialla. Toisinaan se aiheutti erikoisia tilanteita.

Vapaapäivinään Matti saattoi myös lähteä seuraksi ystävänsä
Pepe Hinkkasen työmatkoille. Eikä vain seuraksi, vaan auttamaan
esimerkiksi Taffel-sipsejä edustanutta kaveriaan oma-aloitteisesti.

Kun Matti kerran latoi sipsejä vauhdilla hyllyihin äänekoskelaisen
suurmarketin avajaisissa, sen asiakaskunta oli ollut hämmästyksestä mykkänä. Osa oli kuitenkin rohjennut pyytää olympiavoittajalta nimmaria.

Nykänen ystävystyi formulamestari Kimi Räikkönen kanssa. Erään kerran he istuivat iltaa tamperelaisessa ravintolassa, kun paikalle saapui laulaja Jonne Aaron, jonka Matti tunsi entuudestaan. Jatkoille lähdettiin läheiselle studiolle.

Yön tuoksinnassa Kimi Räikkönen keksi ottaa puhelun ystävälleen, Guns N`Roses -laulaja Axl Roselle, joka puolestaan tapaa soitella Räikköselle ennen F1-kisoja.

Kyseltyään ensin kuulumisia Räikkönen pyysi Aaronia puhelimeen ja soittamaan tämä idolilleen kitaralla Guns N`Rosesia.

Jo ensimmäisten sointujen jälkeen hän ilmiselvästi rentoutui. Kimi oli laittanut puhelimensa kaiuttimelle, eikä mennyt pitkään, kun Rose jo huusi linjan toisesta päästä olevansa vakuuttunut kuulemastaan. GNR:n yhden hittikappaleen soitettuaan Aaron tarttui uudestaan Kimin puhelimeen ja jatkoi tarinointiaan Rosen kanssa. Tässä vaiheessa tilannetta vierestä kummastellut Matti puuttui
asiaan. Hän katsoi tiukkailmeisesti Aaronia ja tokaisi:
– Sano sille, mikä mies se nyt olikaan, että täällä on kaksi sitä kovempaa ukkoa. Täällä on maailmanmestari ja kohta toinenkin!

Erään toisen kerran Matti ja Kimi olivat soittaneet Jussi Niemelle keskellä yötä humalassa ja vaatineet, että tämä alkaisi tehdä uutta hittiä, jonka nimi on ”Voitosta voittoon”. Samalla Niemeä vakuutettiin siitä, että Räikkösen laulutaidot ovat riittävät.

Kappale levytettiin vuonna 2007, mutta ilman Räikköstä. Kirjassa kerrotaan, että hän oli h-hetken tullen kieltäytynyt projektista.

Kursivoidut kohdat ovat Elämä oli laiffii! -kirjasta. Teos on saatavana myös e-kirjana. Lue näyte tästä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone