Matti Jalasvuori teki koukuttavan kirjan viruksista: ”Moni lukija on innostunut ajattelemaan maailmaa uudelta kantilta”

Virologian dosentti Matti Jalasvuoren kirjoittama Virus – Kosmoksen kapellimestari ei ole steriili tietokirja. Se kertoo viruksista koukuttavasti ja kansantajuisesti.

Virus – Kosmoksen kapellimestari on uudistettu ja laajennettu painos vuonna 2015 julkaistusta Virus – Elämän synnyttäjä, kuoleman kylväjä, ajatusten tartuttaja -teoksesta. Uudistettu teos on julkaistu myös äänikirjana.

 

Mikä sai sinut julkaisemaan uusintapainoksen ja kuinka asia eteni, Matti Jalasvuori?

Koronaepidemian ympärillä pyörivä keskustelu oli virusten osalta kovin yksipuolista. Ajattelin että olisin kirjoittanut jonkinlaisen blogitekstin tai lehtiartikkelin, jossa olisi kertonut hieman laajemmin mistä viruksissa on kyse. Mutta ymmärsin, ettei sellaiseen saisi mahtumaan kuin aavistuksen kokonaisuudesta. Toisaalta muutama vuosi aiemmin julkaistussa kirjassani olisi ollut kaikki tarpeellinen, siihen pitäisi saada vain tarpeellinen koronapäivitys. Lähestyin kustantajaa asiassa, ja no tässä ollaan.

9789522918789

Kirja kertoo hyvin monipuolisella, kiehtovalla, avartavalla ja
kansantajuisella tavalla viruksista. Millaista palautetta olet saanut
kirjasta?

Erittäin positiivista. Olen saanut niin kirjeitä kuin puheluitakin ihmisiltä, joita kirja on innostanut ajattelemaan maailmaa uudelta kantilta. Välillä on ollut ihmisiä, jotka haluavat keskustella tietyistä kirjassa käsitellyistä teemoista kuten uskontojen taustoista, mutta lähinnä sen vuoksi, että he haluavat vain kertoa oman näkemyksensä.

Kirjassasi käsitellään myös taloutta, globalisoitumista, ihmiskunnan
henkistä tilaa ja arvomaailmaa. Voisi sanoa, että se on mielenkiintoinen
tutkimusmatka maailmankaikkeuteen. Mistä sait motivaation laaja-alaisen teoksen tekemiseen?

Kirjan lopussa ovat jälkisanat, joissa kerron asiasta tarkemmin. Käytännössä kummastelin monia maailmankaikkeuden asioita pitkään omassa päässäni lueskellessani monenlaista kirjallisuutta aina fysiikasta Zen-buddhismiin. Luin kaikki kirjat englanniksi ja siksi välillä oikein harmitti, ettei näistä asioista ollut juurikaan – jos lainkaan – kirjoitettu suomeksi. Tiesin myös, etten halunnut kirjoittaa steriiliä tietoteosta vaan kirjan pitäisi niin sanotusti tavoittaa aavistus tieteen romantiikasta. Siksi kirjoittajaa ei voinut täysin sulkea tekstin ulkopuolelle. Lopulta käärin hihani Pariisissa ollessani ja päätin kokeilla tuleeko kirjayritelmästä mitään.

Kirjoitat hyvin värikkäästi ja ajoittain jopa runolliseen sävyyn.
Millainen on taustasi kirjoittajana?

Nuorempana kirjoittelin omaksi huvikseni scifi- ja fantasiatarinoita. Toimin joissakin novellikilpailuissa tuomaristossakin. Yliopistossa kävin kirjallisuuden kursseilla niin ikään huvin vuoksi, mutta en tainnut suorittaa yhtään opintoa loppuun asti. Ehkä sieltä ja lukemisen kautta on syntynyt jonkinlainen perspektiivi siihen, miten tieteellisistäkin asioista voi kertoa.

Aiotko kirjoittaa lisää kirjoja?

Olen jo kirjoittanut seuraavan kirjan käsikirjoituksen. Se on jossakin määrin erilainen kuin Virus. Kirja kertoo moottoripyörämatkasta Norjaan. Samalla pohditaan ihmisen olemassaoloa, yksinäisyyttä, luontoa ja kosmista kohtaloamme.

Entä millaista kirjallisuutta itse luet yleensä? Mitä kirjoja luet juuri
tällä hetkellä?

Aika paljon tulee luettua erilaista tiedekirjallisuutta englanniksi. Välillä tieteisteoksia ja muutakin, jos vain sattuu olemaan aikaa ja sopiva kirja käsillä. Suomeksi taisin lukea viimeksi Maria Katajavuoren Kuoleman ja elämän kysymyksen.

Lue tai kuuntele näyte Virus – Kosmoksen kapellimestari -kirjasta.

Jyväskylän yliopistossa työskentelevä virologian dosentti ja Akatemiatutkija Matti Jalasvuori on alallaan johtavia nuoren polven tieteentekijöitä. Jalasvuori sai vuonna 2018 Akatemiapalkinnon tieteellisestä rohkeudesta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone