Marja Aarnipuro kirjoitti toistaiseksi parhaan dekkarinsa: ”On lohdullista, että kuusikymppisenäkin ihmisen on mahdollista oppia ja kehittyä”

Toimittaja ja kirjailija Marja Aarnipuron Kaarina Riikonen ratkaisee -dekkarisarja on kerännyt innokkaan ja alati kasvavan lukijakunnan. Mesta.net haastatteli dekkaristia sähköpostin välityksellä.

Marja Aarnipuro (s. 1960) työskentelee Apu-lehden päätoimittajana. Hänet tunnetaan myös Kaarina Riikonen ratkaisee -dekkarisarjan kirjoittajana. Riikonen on keski-ikäisen naistoimittaja, joka päätyy sattumalta henkirikostutkinnan polttopisteeseen. Dekkarisarjan neljäs kirja Ottopojan kohtalo ilmestyi alkukesästä. Monet arvostelijat pitävät sitä hänen parhaimpana dekkarinaan.

Hei. Mitä sinulle kuuluu?

”Hei! Hyvää kuuluu. Teen kotitoimistossa etätyötä lähinnä Teamsin kautta ja vapaa-ajalla suunnittelen seuraavaa dekkaria. Varsinaisesti alan kirjoittaa sitä kesälomalla.”

Kaarina Riikonen ratkaisee on astetta monikerroksisempaa dekkaria. Tapahtumat ja henkilökuvat ovat hyvin taustoitettuja ja kirjat vilisevät pieniä ja riemastuttavia yksityiskohtia? Miten helposti löysit oman tyylisi? Millainen luomisprosessi Kaarina-sarjan takana on?

”Oma tyyli alkoi löytyä Maakellarin salaisuuden jälkipuoliskolla, kun olin saanut esiteltyä Kaarinaa ja hänen elämäänsä riittävästi (ja joidenkin mielestä turhankin pikkutarkasti). Sarjan tuorein osa Ottopojan kohtalo on omasta mielestäni toistaiseksi paras. On lohdullista, että kuusikymppisenäkin ihmisen on mahdollista oppia ja kehittyä!”

”Ottopojan kohtaloa maltoin suunnitella tarpeeksi ennen kirjoittamista ja prosessin aikana iski monta kertaa flow, jolloin tekstiä tuli kuin vettä vaan. Sain kirjaan myös riittävästi huumoria mukaan.”

”Toimittajana minulle on luontevaa etsiä paljon tietoa asioista. Yksityiskohtien viljely elävöittää tarinaa.”

”Luomisprosessi lähtee siitä, että saan jostain idean itse rikoksesta ja siihen johtaneesta motiivista. Sen jälkeen luon rikosjuonen, henkilöt ja miljööt. Luon myös aikajanan tapahtumista. Käytän apuna OneNote-ohjelmaa.”

”Koiria kävelyttäessäni keksin kohtauksia ja mietin myös Kaarinan yksityiselämään ja työntekoon liittyviä kohtauksia.”

”Suurin ongelmani on malttamattomuus. Nyt pyrin siihen, että kirjan juonisuunnitelma olisi valmis ennen kuin alan kirjoittaa. Tämän metodin olen oppinut Jarkko Sipilältä, joka myös kirjoittaa työn ohessa. Silloin ajankäytön on oltava rationaalinen ja tehokas.”

Uudessa Ottopojan kohtalo -kirjassa toimittaja Riikosen Kanarian lomamatka kokee karmean käänteen, kun illanviettoseurueeseen kuulunut helsinkiläisen it-yrittäjä löytyy kuolleena hotellin uima-altaasta. Mistä sait idean yhdistää rennon etelänreissun koukuttavaan rikostarinaan?

”Pitää kirjoittaa siitä, minkä tuntee. Rakastan Espanjaa ja olen käynyt Kanariallakin kymmeniä kertoja. Mietin, että juuri tuon kyseinen hotelli sopisi hyvin tarinan lähtölaukauspaikaksi. Puolimaratonajatus tuli varmaan omasta aiemmasta juoksuharrastuksesta.”

Olet kertonut, että sinulla on apuna nimettöminä pysyttelevät rikospoliisi ja rikosteknikko. Millaista apua he ovat antaneet taustatyössä?

”Kun olen suunnitellut rikoksen tapahtumaketjun, lähetän heille synopsiksen, josta he aina löytävät parannettavaa. En tiedä poliisityöstä tai rikoslaboratorion toiminnasta tarpeeksi, ja haluan, että asiat menevät oikein.”

”He ovat esimerkiksi kertoneet minulle, kuka tulee rikospaikalle ensimmäiseksi, keitä hän hälyttää paikalle, missä järjestyksessä asioita tutkitaan, miten tulipalon tutkinta etenee ja vaikka mitä.”

”Ottopojan kohtalon tiimoilta keskustelimme esimerkiksi siitä, miten Kanarian ja Suomen poliisin yhteistyö voisi toimia, ja mikä asema Jaana Hatakalla on tutkinnassa, kun hän on myös todistaja.”

”Haamuavustajani ovat mainioita tyyppejä ja ehdottelevat myös juoneen liittyviä ideoita. Ilmeisesti seuraavan kirjan lopussa voin ainakin toista heistä kiittää jo ihan nimeltä!”

Suomi lukee -tutkimuksen mukaan 28 prosenttia suomalaisista ilmoitti lukeneensa dekkareita. Millainen lukijakunta dekkareillasi on?

”Eniten dekkareistani tykkäävät naiset, sillä ne eivät ole raakoja ja niissä on muutakin elämää kuin rikostutkintaa.

Mitä kirjoja itse luet tällä hetkellä?

”Luen ensimmäistä kertaa elämässäni omia kirjojani! Haluan päästä fiilikseen ennen seuraavan kirjoittamista ja muistella, mitä kaikkea hahmoni ovatkaan tehneet.”

”Lisäksi luen Pekka Hiltusen Studio-sarjan tuoreinta osaa Syvyys. Olen Pekan esimies, sillä hän on Mondo-lehden toimituspäällikkö. Koiralenkeillä kuuntelen parhaillaan Leena Lehtolaisen tuotantoa, vaikka aika monta niistä olen myös kirjana lukenut. Mestareilta oppii.

Entä miten kirjallinen urasi jatkuu? Onko Kaarina Riikonen -sarjalle luvassa jatkoa?

”Aloitan ihan pian seuraavan osan kirjoittamisen. Jos hyvin käy, se ilmestyy vuonna 2021. Siinä Kaarina palaa maalle ja törmää tietenkin henkirikokseen.”

Kerrotko vielä, mitä aiot tehdä kesän aikana?

”Koronan vuoksi en matkusta mihinkään. Lomailen mökillä, kirjoitan joka päivä muutaman tunnin, kävelen koirien kanssa ja luen ja kuuntelen dekkareita! Elokuun alussa olen lupautunut esiintymään Varkauden dekkaritapahtumaan, jos tilanne sen sallii.”

Tutustu Marja Aarnipuron kirjoihin.

Kuva: Hannes Paananen/A-lehdet

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone