Marillion: A Sunday Night Above the Rain

Brittiläinen progemammutti Marillion on sinnikkäästi jatkanut valitsemallaan tiellä, vaikka bändi on käytännössä koko 2000-luvun elänyt innokkaan fanikuntansa varassa. Marillionin EMI-kauden viimeinen albumi Afraid Of Sunlight ilmestyi vuonna 1995 ja 2000-luvulla bändi on tuottanut albumeita mm. fanien ennakkorahoitukseen turvautuen.

Vanhana Marillion-fanina on todettava, että tie on ollut kuoppainen mutta nykyään bändi on jälleen mainiossa iskussa. Tuore livetallenne A Sunday Night Above The Rain on mainio näyttö bändin nykykunnosta. Jo pelkästään siksi että Marillion soittaa tuplalevyllä läpi viimeisimmän studioalbuminsa Sounds That Can’t Be Made. Mikäs siinä, kyseessä on miellyttävän onnistunut progesaurus. Tosin tuoreella livetallenteella 90-luvun viisut jäävät vähiin, Holidays in Eden -levyn Waiting to happen soi hurmioituneen yleisön avustamana hieman laiskasti mutta This strange engine on oiva valinta.

Kultakauden hiteistä debyyttialbumin Garden party toimii aina – ja kansa laulaa kuin futisottelun katsomossa. Seasond End -levyn kaunis The King of sunset town osuu myös nostalgiahermoon. Tuoreen levyn viisuista konsertin avaava Gaza nousee korkeuksiin, paisutteleva Power iskee kertosäkeen kohdalla ja Sounds that can’t be made säteilee menneiden vuosien lumovoimaa.

Yleisö on albumin suuri voimavara. Varsinkin vanhojen viisujen kohdalla kansankaraoke on voimissaan ja rytmikästä taputusta voi bongailla pitkin levyä. Steve Hogarthin pehmeä ääni taipuu tunnetilasta toiseen ja syntikkasoundi on hunajaa vanhemman progen ystäville. Marillion lipuu ja soljuu ilman rikkovia kapinahetkiä – bändi on tunteellinen ja ylitsevuotava. Kansa ei joudu kuitenkaan kärsimään ylettömästä sooloilusta. Toisessa vaakakupissa painaa auttamattomasti lievä tasapaksuus. Kuitenkin, kaikesta kuulee bändin olevan kuulijoilleen rakas, kuten myös päinvastoin. Kun livetallenteesta herää harmistus ”voi kunpa olisin ollut paikalla”, kyseessä lienee onnistunut konserttinauhoitus.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone