”Maailman kauneimman” näyttelijättären ura romahti karmealla tavalla – Tänään TV:ssä yksi hänen klassikkoelokuvista

180517
Kino Klassikko: Missä jalkakäytävä loppuu – Yle Fem Torstai 18.5. klo 21:00

Yle Fem esittää tänään 1940-luvun suosituimpiin elokuvatähtiin kuuluneen Gene Tierneyn elokuvan Missä jalkakäytävä loppuu.

Noir-jännäriklassikko kertoo kovaotteisesta rikostutkijasta, joka on vaarassa joutua ilkeän luonteensa tuhoamaksi juuri kun hän rakastuu.

Gene Tierney (1920–1991) oli aikansa Hollywood-tähdistä suurimpia ja kauneimpia, mutta hänen nimensä on painunut suurelta osin unholaan vuosikymmenten saatossa.

Hänen tunnetuimpia elokuvia ovat mm. Laura ja Suloinen on kosto. Suomalaiset saattavat muistaa Tierneyn parhaiten Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen Hollywood-versiosta, jossa hän esitti faaraon siskoa.

Elokuvan aikaan Tierneyn filmiura oli kuitenkin jo melkein ohi. Hänen kolhitut roolihahmonsa tavoittivat hänen oman elämänsä, kun Tierneyn kauneus, terveys, ura ja yksityiselämä alkoivat kaikki horjua. Vuonna 1955 Tierney sai hermoromahduksen ja joutui parin vuoden ajaksi mieliparantolaan. Hänen masennustaan hoidettiin toistuvasti myös julmilla sähköshokeilla, mikä johti pakoyritykseen ja mahdolliseen itsemurhayritykseen, Ylen sivuilla kerrotaan.

Tierney vetäytyi elokuvauralta ja julkisuudelta 60-luvulla solmittuaan avioliiton miljönääri W. Howard Leen kanssa. Hän menehtyi keuhkoahtaumaan vuonna 1991.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone