Luokkakokous

Luokkakokous. O: Taneli Mustonen. PO: Aku Hirviniemi, Sami Hedberg, Jaajo Linnonmaa. 84 min. K16.

Taneli Mustosen ohjaama uusioversio tanskalaisesta komediatörmäilystä Klassefesten on ollut valtaisa katsojamenestys. Aku Hirviniemen, radiopersoona Jaajo Linnonmaan ja stand up -koomikko Sami Hedbergin tähdittämä ”keskenkasvuinen” komedian yleisömäärä on ylittänyt elokuvateattereissa puolen miljoonan rajapyykin. Sen sijaan kriitikoiden arvosanat ovat olleet huonoja.

Luokkakokous vaatii katsojalta tiettyjen ennakkoehtojen hyväksymisen. Elokuvan parissa viihtyy, jos pitää American Pie ja Kauhea Kankkunen -elokuvien huumorista; ’road trip’ -tyylisistä elokuvista, jossa miesporukka matkaa päämäärättömästi tavoitteenaan päästä muhinoimaan.

Luokkakokous naurattaa pienessä keskikaljahumalassa ja kaveriporukan kanssa nautittuna. Elokuvan katsominen tyttöystävän kanssa laittaa jo kiemurtelemaan ja yleisesti ottaen elokuvaa seuraava naiskatsoja joutuu sietämään melkoisen määrän sikailua, panemista ja sovinismia.

Kohtaukset ovat luonnosmaisia ja asiat tuntuvat etenevän sattumanvaraisesti. Juoni ei paljoa selittelyä kaipaa. Tossukka, wannabe-naistenmies ja panomies lähtevät luokkakokoukseen, tavoitteenaan tehdä tossukasta mies, wannabe-naistenmiehestä todellinen naistenmies ja panomies… no, tekee sitä, mitä parhaiten osaa.

Vitsien aiheet liittyvät poikkeuksetta navan alapuolisiin toimintoihin ja nautintoaineisiin. Leffa on kotimaiseksi komediaksi härski muttei ronski, suoraviivainen muttei räävitön. Pissa-kakka-eritehuumoria on, mutta itse vehkeitä ei sentään esitellä tarpeettomasti.

Porukan varsinaisena näyttelijänä Aku Hirviniemi ottaa vastaan kovimmat iskut ja miehelle annetaan eniten tilaa. Sami Hedberg vetää muutaman mojovan stand upin ja Jaajo on pienimuotoinen erikoistehoste.

luokkakokous2

Roolitöistä ei voi jakaa kehuja, mutta tyyppien heittäytyminen on kunnioitettavaa. Luokkakokous ansaitsee arvostusta myös johdonmukaisesta poikamaisuudestaan ja riittävän roisista asenteesta. Elokuvassa on pari aidosti hauskaa tilannetta.

Omassa genrelokerossaan Luokkakokous on aitoa tavaraa, mutta sen elokuvalliset ansiot jäävät köykäisiksi. Se on yli 35-vuotiaiden American Pie ja Kauhea Kankkunen Naantalin kylpylän maisemissa – what happens in Naantali, stays in Naantali.

Pakko se on myöntää, nauroin. Useamman kerran ja purskahdukset olivat enemmän kuin pelkkää kohteliasta hihitystä.

Teksti: J.A. KAUNISTO

Luokkakokous on vuokrattavissa Elisa Viihteessä.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone