Lue jännät faktat Kevyttä yläpilveä -sarjasta – kuvauspaikaksi lavastettua kasvisravintola & autokorjaamoa luultiin oikeaksi: ”Moni tuli lounaan toivossa”

Kotimainen draamakomediasarja Kevyttä yläpilveä sai ensi-iltansa Elisa Viihteessä maaliskuussa. Ohessa faktoja ja nippelitietoa sarjasta ja sen kuvauksista.

Kevyttä yläpilveä -sarja sai alkunsa, kun tuottaja Seija-Liisa Eskola, ohjaaja Taavi Vartia ja käsikirjoittaja Laura Immonen kehittelivät ideaa uudesta, draamakomediasta. Ohjaajan kotikunnassa Nurmijärvellä sijaitsi aikoinaan järvi (Nurmijärvi), joka kuivatettiin kokonaan 1950-luvulla. Taavi Vartia oli pyöritellyt ajatusta järven palauttamiseen ja sen aiheuttamiin ristiriitoihin perustuvaa ideaa kirja mielessään aikaisemmin.

Järvi vai ei – siinä oli jykevä ristiriita paitsi juonitasolla, myös henkilödraaman kehyksenä.

Sarjan henkilöt kehittyivät Laura Immosen ja Seija-Liisa Eskolan yhteisellä vaelluksella Kilpisjärvellä, keskiyön auringossa. Sarjan perustarina kirjoitettiin paperille juhannusta edeltävänä yönä Kilpishotellin aulassa.

kevyttä yläpilveä 4
Kuva on otettu sarjan kuvauksissa heinäkuussa 2019.

Sarjassa esiintyvä vanha maatila sijaitsee muutaman kilometrin päässä Nurmijärven keskustasta.  Kuvausympäristö oli rauhallinen ja idyllinen, ja ainoa asia, joka kuvausrauhaa ajoittain rikkoi, oli Helsinki-Vantaan lentoliikenne – nousevien ja laskevien koneiden reitti osui kutakuinkin alueen kohdalle.

Tilan pihaan istutettiin pieni perunapelto kuvauksia varten. Isommat perunapeltokohtauksen kuvattiin maankuulussa perunapitäjässä Lopella.

Sarjaa kuvattiin useissa muissakin paikoissa ympäri Nurmijärven kuntaa. Yhtenä paikkana oli myös elokuvateatteri Kino Juha, jonka ohjaaja Taavi Vartia omistaa.

Sarjassa puhutaan myös espanjaa. Monelle tekijälle tuli yllätyksenä, että päärooliin kiinnitetty Elsa Saisio osasi puhua kieltä, koska hän asui nuorempana Espanjassa.

Lukuisten nimekkäiden näyttelijöiden rinnalla sarjassa näyttelee huomattavan paljon lapsia ja teini-ikäisiä. He valikoituivat kymmenien koekuvattavien joukosta.

Kuvauspaikkojen lavastukset ja somistukset herättivät paljon ihmetystä ja myös väärinkäsitystä. Esimerkiksi liikerakennus, jonka ikkunoissa lukee ”Karrin ja Villen kasvisravintola & autokorjaamo” sai monet liikkeelle lounaan toivossa. Sosiaalisessa mediassakin oli keskustelua, jossa arvailtiin, että miten ihmeessä kasvisruoan ja autokorjaamon yhdistelmä voi olla kannattavaa? (katso kuva jutun alta)

Mokkapalat, jotka sarjassa ovat merkittävässä roolissa, ovat muodostuneet puheen ja hyväntahtoisen vitsailun aiheeksi. Some on täynnä kirjoituksia, joissa kysellään mm. että ”olisikohan kenelläkään tarjota sellaisia mokkapaloja…”. Myös Taavi Vartia tarttui tilaisuuteen, ja julisti Kino Juhan mokkapalat valtakunnan parhaiksi ja virallisiksi mokkapaloiksi. ”Ne ovat luonteeltaan ihan kaikille sopivia mokkapaloja, joista tulee hyvä mieli mutta ei kevyttä yläpilveä”, Vartia sanoo.

Kevyttä yläpilveä on ajankohtainen komedia taajamakunnissa selviytymisestä; vireä seniorikoti, perunan viljelemisen uudet ulottuvuudet, kasvisruokaravintola ja autokorjaamo ja suurimpana haasteena myydäänkö koko kunta kansainvälisen rahan markkinoille?

Somen vaikutukset maailmanlaajuisen huomion saamiseksi #worldsafestplace, onko se Nurmijärvellä?

Sarjassa halutaan pysyä uskollisena kotikunnalle ja jokainen ajaa kehittyvän maaseudun parasta, kukin omalla tavallaan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone