Lucinda Rileyn uutuusteos Oliivipuu on poikkeuksellisen henkilökohtainen teos – ”yllättää lukijansa viimeiselle sivulle asti”

Lucinda Riley: Oliivipuu – Bazar-Kustannus 2021

Irlantilainen menestyskirjailija Lucinda Riley nousi maailmanmaineeseen sarjallaan Seitsemän sisarta. Oliivipuu on hänen tuotannossaan poikkeuksellisen henkilökohtainen teos.

Oliivipuun tapahtumat sijoittuvat suurimmaksi osaksi Kyprokselle, josta tarinan päähenkilö Helena Cooke on perinyt kummisetänsä maatilan, Pandoran. Helenan perhe ja muutamat hyvät ystävät viettävät Kyproksella unelmalomaa, joka kääntyy menneisyyden haamujen raastavaksi esiinmarssiksi.

Rileyn kirjoitustyyli on notkeaa ja eteenpäinvievää. Lukija uppoutuu tarinan pyörteisiin hypnoottisen varmasti. Kirjassa on kaksi aikatasoa, molemmat nykyaikaa. Päinvastoin kuin Rileyn aiemmissa kirjoissa, joissa on aina joku historiallinen mullistus toisena aikatasona, kuten esimerkiksi Toinen Maailmansota.

Nyt liikutaan kokoa ajan 2000-luvulla. Helenan poika Axel on tarinan alussa kolmetoistavuotias, ylipainoinen, yliherkkä ja yliälykäs teini. Tutustumme Alexin ja hänen perheensä maailmaan Alexin päiväkirjojen kautta.

Nuori poika on ahdistunut, koska ei tiedä kuka hänen oikea isänsä on. Päiväkirjassa Alex pohtii elämän ja kuoleman kysymyksiä ja salattuja aikuisten ihmissuhteita viiltävän terävästi ja kypsyneesti. Mutta turvautuu silti resuiseen pehmoleluun hädän hetkellä.

Rileyn henkilöt ovat vajavaisia, tekevät virheitä elämän valinnoissaan ja kärsivät syyllisyydestä ja tukahdetuista tunteistaan. Perheiden sisäiset riippuvuudet ja alkoholin tuhoisat seuraamukset varjostavat päähenkilöiden elämää vuosikausia.

Kyproksen eksoottiset paratiisimaisemat luovat ankaran vastakohdan Pandoran maatilan tapahtumille.

Kuka on oikeasti kenen sukulainen? Kuka petti ketä menneisyyden Pandoran kesänä? Onko rakkaus mahdoton yhtälö rikkonaisten ihmisten elämässä? Voivatko vanhat traumat parantua lainkaan…

Kerronnan eri tasot luovat vähitellen uutta valoa ihmisten salaisuuksien täyttämään menneisyyten, joka on hallinnut myös nykyhetkeä monien elämässä.

Lucinda Riley on luonut ehytymättömän monisyisen perhedraaman, joka yllättää lukijansa viimeiselle sivulle asti. Saako moraalittomuus palkkansa, voittaako hyvyys ja rakkaus? Onko niin, että elämän murjomilla ihmisillä on sittenkin mahdollisuus selviytyä elämän haasteista?

Jussi Wahlgren

Oliivipuu on saatavilla äänikirjana ja e-kirjana. Kuuntele näyte täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone