Love & Friendship ★★★½☆

love-and-friendship-3

Ohjaus: Whit Stillman. Pääosissa: Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel, Morfydd Clark, Tom Bennett, Emma Greenwell, Stephen Fry. 92 min. S.

Viime vuonna Sodankylän elokuvajuhlilla vierailleen Whit Stillmanin esikoiselokuva Metropolitan (1990) kuvasi opiskelijoiden joutilaita illanviettoja lempeän pisteliäästi. Ylemmän keskiluokan elämäntapaa kuvanneen tapakomedioiden trilogian täydensivät Barcelona (1994) ja Last Days of Disco (1998); amerikkalaisen indie-elokuvan uusi tähti oli syntynyt.

Yläluokan ja opiskelijoiden kaupunkilaiselämää kuvaavaa Stillmania on kutsuttu aiheidensa ja tyylinsä vuoksi Woody Allenin manttelinperijäksi. Rinnastus alkaa kuitenkin ontua, jos vertailun kohteeksi asettaa tuotteliaisuuden: Love & Friendship on vasta Stillmanin viides elokuva siinä missä Allen tekee elokuvan vuodessa.

Käsikirjoituksen pohjana on Jane Austenin teini-iässä kirjoittama mutta postuumisti julkaistu, vähemmän tunnettu kirjeromaani. Siinä viehkeä ja varaton leskirouva Susan (Kate Beckinsale) pyrkii saavuttamaan sosiaalista ja taloudellista arvonnousua hyvien naimakauppojen turvin. Koska potentiaalinen sulhasehdokas (Tom Bennett) on luotaantyöntävä ja typerä, on Susan valmis uhraamaan alttarille tyttärensä (Morfydd Clark) ja piehtaroimaan itse viehättävämpien miesten lakanoissa.

Susania yhdistää Metropolitanin Tomiin köyhyys ja pyrkimys kavuta sosiaalisia tikapuita, mutta hänen keinonsa ovat häikäilemättömyys ja manipulointi. Mainiossa roolissa nähdään Last Days of Discossa näytellyt Kate Beckinsale. Muutenkin Stillman luottaa tuttuun kaartiin, sillä näyttelijöiden ohella hänen aiemmista elokuvistaan tuttuja ovat myös säveltäjä Mark Suozzo ja leikkaaja Andrew Hafitz.

Stillman on muokannut alkuperäistekstistä omaan elokuvalliseen kieleensä sopivan kivuttoman oloisesti, onhan romaanissa jo lähtökohtaisesti käsikirjoittaja-ohjaajalle tyypillisiä teemoja ja elementtejä.

Hieman yleistäen voisi sanoa, että elokuvan naishahmot ovat austenilaisia ja Stillmanin oman kynän jäljet näkyvät voimakkaammin miesten kohdalla. Näistä etenkin Bennett Sir James Martinin roolissa tuo elokuvaan puhdasta komediallisuutta.

Hyppy 1900-luvun Yhdysvalloista 1700-luvun Englantiin näkyy lähinnä lavastuksessa ja puvustuksessa. Love & Friendshipista puuttuu historiallisille pukudraamoille tyypillinen jäykkyys, ja Stillman on säilyttänyt onnistuneesti satiirisen tyylinsä, jossa replikointi on tarkkaa ja nopeaa.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva Elisa Viihteessä

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone