Lotta-Sofia Saahko kirjoitti koskettavan kirjan Jorma-papan evakkoretkestä: ”Moni lukija kertoo nyt ymmärtävänsä paremmin isovanhempiaan”

Koronakeväänä ja kesänä someilmiöksi nousseet Lotta ja pappa -kaksikon kirjan Papan kanssa kahvilla on saanut liikuttavan hienon vastaanoton. Mesta.net haastatteli kirjan tekijää Lotta-Sofia Saahkoa.

Viime keväänä Lotta-Sofia Saahko, 27, ja hänen isoisänsä Jorma Saahko, 85, julkaisivat yhteisen laulu- ja jutusteluhetken Lotan ja papan Facebook -sivuilla. Herttaiset videot nousivat nopeasti viraaliksi, joten parivaljakko äänitti lisää videoita korona-arkensa kuluksi.

Jorma-pappa, yksi viimeisistä elossa olevista Karjalan evakoista, alkoi myös kertoa pojantyttärelleen tarinoita lapsuudestaan, evakoista ja myöhemmistä kosiomatkoistaan.

Papan kanssa kahvilla -kirja on näihin keskusteluihin pohjautuva teos. Lotta-Sofia Saahko kertoo saaneeensa esikoiskirjastaan liikuttavan upeaa palautetta.

”Ehkä kirjaa oli tarkoitus myydä somessa heräänneellä ilmiöllä, mutta se ei ollut tarkoitukseni kirjailijana. Halusin kertoa oikeasti tärkeän evakon tarinan sota-ajalta ja miten se vaikutti tuleviin sukupolviin.”

”Iloksemme olemme saaneet palautetta juuri siitä syystä. Ihmiset ovat kiitelleet, että olemme avaneet keskustelun ja puhuneet vaikeistakin aiheista”, Saahko kertoo puhelimitse.

Papan kanssa kahvilla kertoo koskettavia tarinoita evakkoajoilta, jolloin ihmisten venymiskykyä koeteltiin äärimmäisyyksiin. Elämää elettiin raskaissa olosuhteissa, surun ja kuoleman keskellä ja vailla tietoa siitä, mitä huominen tuo tullessaan.

Saahko on saanut kuulla, että monion oppinut kirjan luettuaan ymmärtämään omia vanhempiaan ja isovanhempiaan.

”Monien isovanhemmat vaikenivat evakkovuosistaan. Monet ovat kertoneet, että kirja avasi heidän silmänsä ja auttoi heitä ymmärtämään, että miksi heidän vanhempansa olivat sellaisia kuin olivat.”

Saahko sai kuulla isovanhenpiensa historiasta todenteolla vasta Lotta ja Pappa -kuvion myötä. Hän haluaa nostaa kirjallaan esiin karjalaisia naisia, jotka ovat jääneet vähemmälle huomiolle historiakeskusteluissa.

”Jälkikäteen ihmettelin, miksi aina puhutaan sotaveteraaneista ja lotista, mutta ei karjalaisista naisista, jotka hoitivat evakkomatkat, kasvattivat lapset, tienasivat perheelleen rahaa ja hoitivat sodassa murtuneita miehiään. He myös ylläpitivät yhteiskuntaa iloisuudellaan ja laulullaan. Heitä kohtaan on tullut paljon kiitosviestejä, joista olen erittäin onnellinen.”

Saahko on työskennellyt vuosia ulkomailla. Lontoossa hän aloitti näyttelijäopinnot syksyllä 2019. Opinnot keskeytyivät koronan takia keväällä. Samalla Saahko palasi Suomeen ja asettui koronaevakkoon Jorma-papan luokse Valkeakoskelle.

Arjen pysähtyminen jätti tilaa tutustua pappaan paremmin.

”Olin suorastaan masentunut, koska ei ollut mitään tekemistä. Kuvasimme videoita, koska halusimme keksiä jotain tekemistä. Lauloimme paljon ja lopulta päätimme taltoida tuokiot, että niistä jäisi niistä jokin muisto.”

Ihmisten innostus videoita kohtaan tuli suurena yllätyksenä. Etenkin papan laulujen yhteydessä kertomat herättivät suuria muistoja kanssaihmisissä.

”Siitä kirjaideakin syntyi. Halusin toteuttaa kirjan nopealla aikataululla, koska papan ikäisiä ihmisiä on enää vähän elossa. Halusin, että mahdollisimman moni heistä ehtisi lukea kirjan. Onneksi kustantaja (Tammi) lähti mukaan projektiin.”

Saahko oli haaveillut pitkään esikoiskirjasta – ja etenkin äänikirjasta. Hän on käynyt kustantajan kanssa keskusteluja jo toisesta kirjasta.

Lotta Saahko. kuva: Hanne Manelius

”Samana päivänä julkaistu äänikirja oli kaikista hienoin asia, koska olen äänikirjojen suurkuluttaja ja tykkään näyttelemisestä. Jouduin lähettämään viralliset ääninäytteet ennen kuin pääsin lukemaan äänikirjaa. Aluksi minulle sanottiin, että lukutyylini on paljon eläväisempi kuin suomalaisten äänikirjanäyttelijöiden yleensä. Lopulta minulle todettiin, että koska olet kirjalija, että saat valita lukutyylisi itse.”

”Onnekseni olen saanut ihanaa palautetta äänikirjasta juuri siitä syystä. Moni on sanonut, että äänikirja niin ihanan eläväinen, että sitä kuunneltiin silmät suljettuina.”

Lotan ja papan yhteinen tarina jatkuu Saahkon mukaan ”niin kauan kuin koronapandemia kestää”. Opiskelujen jatkosta Lontoossa ei ole tällä hetkellä mitään tietoa. Myös Jorma-pappa on innolla mukana tulevissa Lotta ja pappa -jutuissaan.

”Hän nauttii niin paljon, että sitä ei voi uskoa todeksi. Hän on aina ollut ujo poika, mutta tänä keväänä pappa on puhjennut kukkaan. Hän nauttii päästessään esiintymään ja kertomaan ihmisille tarinoina. Kun kerroin papalle, että meitä on pyydetty Ylen Aamu TV:hen, hän sanoi lähtevänsä, jos siellä saa laulaa. Aina välillä hän toteaa, että kaikkiin hulluuksiin sitä pitääkin lähteä mukaan”, Saahko naurahtaa lopuksi.

Papan kanssa kahvilla on saatavilla äänikirjana ja e-kirjana. Kuuntele näyte äänikirjasta täältä.

Kuva: Hanne Manelius

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone