London Has Fallen ★★☆☆☆

london has fallen

London Has Fallen. Ohjaus: Babak Najafi. PO: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman. 95 min. K16. 2016.

Vuonna 2013 ilmestyneessä Olympos on valloitettu -leffassa pohjoiskorealaiset terroristit vyöryttivät Valkoisen talon ja kyykyttivät maailman mahtavimman maan presidenttiä. Onneksi jenkeillä (ja presidentillä) oli heittää leikkiin Gerard Butlerin esittämä puoli-Rambo.

Sama toistuu, nyt Lontoossa. Myös terroristit kantavat erilaista naamaa. Tällä kertaa pahuus löytyy jostain Lähi-idän suunnalta. Paatunut asekauppias hermostuu amerikkalaisiin ja kosto on karmea. Rahaa ei säästellä ja terroristeja sikiää kuin kärpäsiä. Onneksi Yhdysvaltain presidentillä on jälleen suojanaan luodinkestävä Butler. Butlerin esittämää sadistikovanaamahenkivartijaa kohti ammutaan useampi tuhat luotia ja muutama ohjus mutta lopputuloksena on vain pieni naarmu käsivarteen. Jännää. Päähenkilöiden selviämisen puolesta ei tarvitse jännittää. Butlerin luodinkestävä ominaisuus tarttuu nimittäin myös presidenttiin.

Juoni on yksinkertainen. Kostoa hautova asekauppias järjestää maailman johtajat Lontooseen ja sitten alkaa paukkua. Koko show’n tarkoitus on napata USA:n presidentti ja lähettää kosto suorana YouTubessa. Leffa on kuin valkokankaalle siirretty räiskintäpeli. Tarina etenee taso kerrallaan. Butler ampuu, puukottaa ja mukiloi pahiksia siihen malliin että mieleen tulee verevät Chuck Norris ja Steven Seagal -leffat. Erikoistehosteet eivät häikäise mutta toimintakohtauksissa on sujuvuutta ja tyyliä. Ainakin allekirjoittaneen kohdalla Butlerin sadistisesti virnuileva ja puolihuolimattomia vitsejä laukova tyyppi kaipaisi annoksen ryhtiä. Kevin Costerin hymytön olemus sopisi kuvaan huomattavasti osuvammin. Näyttelijöiden suorituksista ei kannata edes puhua. Leffa on räiskintää ja toimintaa. Aaron Eckhartin näyttelemä presidentti on palopuheineen puistattava ja Angela Bassettin roolille ei keksi mitään järkevää syytä. Morgan Freeman rahastaa varapresidentin roolissa helpon tilin.

Elokuvan suurin ongelma on läpitunkeva patrioottisuus ja Yhdysvaltain mahtavuutta korostava asenne. Terroristit, yllättävää kyllä, erottaa jo kaukaa parransängestä ja pälyilevästä katseesta. Omaan napaan tuijottava asenne ja suruton voimankäyttö – leffa on Donald Trumpin märkä päiväuni. Näin hommat kuuluu tehdä, säätänä. Älkää haisevat terroristit veetuilko meille, me veetuillaan vielä kovemmin ja lisäksi meillä on isommat pyssyt. Jos Venäjällä tehtäisiin vastaavalla asenteella suuren luokan kassamagneettileffa, tekele haukuttaisiin sodanjulistukseksi länsimaille. Elokuvan ohjaaja, iranilaisruotsalainen Babak Najafi tyrkyttää sujuvaa pajunköyttä, jossa logiikalle ja todenperäisyydelle ei paljoa kallisteta korvaa. Esimerkiksi, miten ihmeessä terroristit onnistuvat soluttamaan suurinpiirtein koko Lontoon poliisivoimat ja mistä näitä terroristeja oikein riittää joka nurkan taakse. Pelkästään aseita ja ammuksia on pitänyt kuljettaa Lontooseen useita rekkakuormia.

London Has Fallen on sujuvaa (toimintapeli)viihdettä mutta Najafin ohjaajan potentiaalista leffa ei anna suurtakaan vihjettä.

 

 

Elokuva vuokrattavissa Elisa Viihteessä

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone