Loikkarit-elokuvan virolaisohjaaja katseli lapsena salaa Suomen televisiota: ”Suomi oli pikkupojan haavemaa”

loikkarit 3

Virolais-suomalainen seikkailukomedia Loikkarit on aikamatka 80-luvun Neuvosto-Viroon.  Suomessa elokuva julkaistaan yksinoikeudella Elisa Viihteessä 5. heinäkuuta.

Elokuvassa kolme virolaisnuorukaista haaveilee elämästä villissä ja vapaassa lännessä. He jättävät kotinsa ja loikkaavat Suomen kautta Ruotsiin.

Loikkarit on tämän vuoden toiseksi katsotuin elokuva Virossa Fast & Furious 8:n jälkeen. Ohjaaja Jaak Kilmi on tyytyväinen elokuvan saamaan vastaanottoon.

”Latasimme elokuvaan valtavasti hyvää energiaa silläkin uhalla, että se tekisi siitä epäsuositun. Meidän täytyi vain toivoa, että energia välittyisi juuri oikealla tavalla katsojille”, Jaak Kilmi pohtii.

Elokuvan aihe on 43-vuotiaalle ohjaajalle läheinen, sillä hän syntyi ja varttui Neuvosto-Viron aikakaudella.

”Olen 80-luvun poikia, joten elokuva on henkilökohtainen lukuni. Suomi oli sen ajan virolaispojille haaveiden länsimaa.  Katsoimme salaa Suomen televisiosta Ritari-Ässää ja Dallasia. Eikä se juuri muuta tarvinnutkaan, että maa oli meidän silmissä länsimainen.”

Kilmi toteaa, että Virossa elettiin tuolloin absurdia aikaa.  Vastakkain olivat kummallinen Neuvosto-todellisuus ja normaali demokraattinen maailma.

”Ideologisena systeeminä Neuvostoliitto ei toiminut koskaan Stalinin ajan jälkeen. Ihmiset elivät kahdessa rinnakkaistodellisuudessa. Ideologia ei pysäyttänyt ihmistä. He rakastuivat ja saivat lapsia. Jotkut erosivat ja rakastuivat uudestaan.”

loikkarit 5

Komedian käsikirjoittanut Martin Algus sai tarinaan inspiraatiota tositapahtumista.

Elokuva tuo mieleen Raivo Roosnan ja Alex Lepajoen, jotka 1980 –luvun puolivälissä loikkasivat Neuvosto-Virosta kumiveneellä ja ryöstivät Helsingissä jalokiviliikkeen ja pankin. Vaikka yhtäläisyyksiä on paljon, ohjaajan mukaan heidän tarinansa toimi pikemmin inspiraation lähteenä.

”Olemme käyttäneet vapaasti myös muiden loikkareiden tarinoita, jonka lisäksi mukana on puhdasta fiktiota”, Kilmi summaa.

Loikkarit syntyi suomalaisen Matila Röhr Productionsin, virolaisen Taska Filmin ja latvialaisen Film Angels Productionin yhteistuotantona. Kuvauksia tehtiin Virossa, Suomessa ja Ruotsissa.

Virossa kuvaaminen on halvempaa, jonka vuoksi Helsingin ja Tukholman osuuksia yritettiin kuvata myös Tallinnassa. Lopulta kuitenkin Turku sai kunnian olla Tukholma”

”Vanhaa Tallinnaa on modernisoitu niin paljon, että 80-luvulta on jäljellä enää yksittäisiä kulmia. 80-lukua on helpompi kuvata Helsingissä kuin Tallinnassa., Kun tyhjentää kadut uusista autoista ja poistaa mainoskylttejä, useimmat Helsingin vanhat talot näyttävät yllättävän samanlaisilta kuin vuosikymmeniä sitten.”

Kilmi pääsi käymään ensimmäistä kertaa Suomessa matkustaessaan laivalla Kotkaan vuonna 1989. Ensikosketus länsimaahan oli valtava kokemus 16-vuotiaalle pojalle.

”Suomi vastasi täysin ihannenäkemystäni ja television muodostamaa todellisuutta. Kaikki oli toisenlaista kuin Virossa. Kaupat ja autot olivat aivan kuin teeveessä Muistan vieläkin Suomen tuoksut, jotka olivat toisenlaiset kuin sen ajan Virossa. Sittemmin olen käynyt Suomessa ainakin 100 kertaa, mutta en koskaan ole tuntenut samanlaisia tuoksuja ja satumaista tunnetta kuin silloin.”

Loikkarit-elokuva on vuokrattavissa digitaalisesti vain Elisa Viihteen vuokraamossa. Katso traileri:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Tositarinaa sosialistisen ”paratiisin” läpikäynneiltä…

Kommentit suljettu.