Loikkarit-elokuva herätti Maria Sidissä nostalgisia muistoja: ”Häpeän myöntää, että myin sukkahousuja Viru-hotellissa”

loikkarit maria sid

Keskiviikkona Elisa Viihteessä yksinoikeudella julkaistu Loikkarit-elokuva kertoo kolmesta virolaisnuoresta, jotka loikkaavat Suomen kautta Ruotsiin makeamman elämän toivossa. Loikkarit nousi Virossa kaikkien aikojen viidenneksi katsotuimmaksi elokuvaksi.

Maria Sid näyttelee elokuvassa ruotsalaista ”puumanaista” Sibyllaa, johon yksi kolmikon jäsenistä ihastuu.

49-vuotias Sid kertoo yllättyneensä positiivisesti Loikkarit-elokuvan tunnelmasta.

”Se on hauska ja koskettava kertomus 80-luvun virolaisnuorien elämästä. Näen elokuvassa myös oman lapsuuteni ja nuoruuteni konkreettisena. Nämä kaikki yhdessä tekivät siitä hienon lopputuloksen.”

”Elokuvassa oli oivallettu monta asiaa. Sain nauraa monelle ilmiöille, jotka tuntuivat läheisiltä. Yllätyin siitä, että sain kokea niin monta tunneskaalaa. Elokuvassa nauretaan myös kansallisille identiteettikliseille. Niitä oli kätketty nerokkaasti pieniin episodeihin”, Sid luonnehtii.

Loikkareissa kolme nuorta pikkurikollista tienaa elantonsa trokaamalla turisteilta ostamiaan tuotteita, kuten farkkuja, lenkkareita, purukumia ja sukkahousuja.

”Kävin itsekin 80-luvulla Tallinnassa ja häveten täytyy myöntää, että myin sukkahousuja Viru-hotellissa”, näyttelijätär sanoo.

Hän asui kuvausten aikaan kyseisessä Viru-hotellissa.

”Se tuntui nostalgiselta sikälikin, että aamukahdeksalta pukeuduin 80-luvun vaatteisiin. Kasarityyli syntyy hetkessä, kun laittaa sinistä luomiväriä silmiin. Siihen aikaan kaikki matkivat Abba-yhtyeen Agneta Fältskogia.

”Nykyajan hipsterit käyttävät 80-luvun vaatteita, joten näytin aika samanlaiselta kuin nykynuret. En ollut kovin muotitietoinen nuori 80-luvulla, vaan enemmänkin vastarannan kiiski.”

loikkarit 4

Sidin mukaan yhteistyö ohjaaja Jaak Kilmin kanssa sujui niin hienosti, että jatkoa saattaa seurata.

”Hän (Jaak) on määrätietoinen, mutta antaa silti samalla mahdollisuuden improvisaatioon. Se on aina hyvän ohjaajan merkki.”

Sid kehuu Loikkareita myös ajankuvana. Tukholmassa asuva näyttelijä muistelee, kuinka 80-luvulla suomalaiset kokivat alemmuudentunnetta mennessään Ruotsiin, kun taas Virossa he leikkivät kuninkaita.

”Nykyisin ruotsalaisilla on romanttisempi suhde Viroon kuin suomalaisilla. He ihannoivat Tallinnan vanhaa kaupunkia samalla tapaa Tukholman vanhaan kaupunkia.”

”80-luvun Viro on kiehtova aihe. Siitä voisi tehdä vaikka kuinka monta elokuvaa ja puhua tuntitolkulla”, Sid sanoo haastattelun lopuksi.

Loikkarit-elokuva on vuokrattavissa digitaalisesti vain Elisa Viihteen vuokraamossa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone