Loikkarit ★★★★☆

LoikkaritKadulla

Ohjaaja: Jaak Kilmi. Pääosissa: Märt Pius, Veiko Porkanen, Karl-Andreas Kalmet, Esko Salminen.

Tositapahtumien inspiroima virolais-suomalainen veijarikomedia Loikkarit (Sangarid) sijoittuu 80-luvulle ja kertoo kolmesta kaveruksesta, jotka loikkaavat Neuvosto-Virosta kumiveneellä Suomeen ja hakeutuivat pakolaisiksi Ruotsiin.

Ohjaaja Jaak Kilmi, 43, on lempiaiheensa äärellä kuvatessaan tavallisten virolaisten elämää kylmän sodan aikakaudella.

Elämä neuvostovallan rautaesiripun takana näyttäytyy elokuvassa karuna ja absurdina. Ihmiset janoavat mukavuuksia, kaikkea mitä ovat nähneet Suomen televisiomainoksista ja tv-sarjoista, mutta kaupoista löytyy vain neuvostotuotteita.

Elokuvan pääkolmikko hankkii tienestejä ostamalla farkkuja, lenkkareita ja muita länsimaisia tuotteita Viru-hotelliin majoittuneilta suomalaisilta. Trokaamalla saadut rahat käytetään makeaan elämään.

loikkarit 3

Hämäräbisnekset loppuvat kuin seinään KGB:n päästessä trokareiden jäljille. Yhdessä he päättävät riskeerata henkensä ja loikata länteen.

Joku voi miettiä, että tarjolla on pelkkää sähellystä, mutta ei ole.

Loikkarit on omalla tavallaan myös dramaattinen elokuva. Sen sisällä on surun ja menetyksen tunne. Se kulminoituu Märt Piusin esittämään Ralfiin, joka on tulossa isäksi. Hän maksaa loikkauksesta kovan hinnan.

Karl Andreas-Kalmetin esittämä Mario on porukan aivot ja paatunein rikollinen. Veiko Porkanen näyttelee viiksekästä bodaria, joka on yksinkertainen ja harmiton perässähiihtelijä.

Komedian reunaehdot antaisivat tilaa enemmällekin revittelylle, mutta tarina pysyy pääosin uskottavana. Komediavaihde laitetaan kunnolla silmään vasta, kun kolmikko rantautuu Suomeen.

Suomi näyttäytyy elokuvassa syrjäseutuna ja pelkkänä ponnahduslautana länteen. On muistettava, että vuoteen 1991 saakka Suomi palautti systemaattisesti loikkarit takaisin Neuvostoliittoon.

loikkarit 5

Elokuvassa irvaillaan ruotsalaisille stereotypioille. Ruotsalaiset nähdään pönöttävänä ja sisäsiistinä porvarisväkenä.

Maria Sidin esittämä kuuma tukholmalaispuuma on virolaisnuorille eräänlainen vapauden symboli, jonka kellistämällä portti länteen aukeaa lopullisesti.

Sidin lisäksi elokuvassa nähdään suomalaisina kasvoina muun muassa Esko Salminen ja Aake Kalliala. Kokenut Salminen on mies paikallaan esittäessään alkoholisoitunutta manageria. Elämän koulimasta miehestä tulee poikien isähahmo, mutta hänestäkään ei ole estämään rötöksiä.

Martin Algusin käsikirjoitus yhdistelee eri virolaisloikkareiden tarinoita, mutta suurimpina innoittajina ovat ilmiselvästi toimineet Alex Lepajoe ja Raivo Roosna, jotka 1980 –luvun puolivälissä loikkasivat kumiveneellä Suomeen ja ryöstivät Helsingissä jalokiviliikkeen ja pankin.

Loikkarit on hauska ja koskettava ajankuva 80-luvulta. Voi miten maailma onkaan muuttunut kolmessa vuosikymmenessä.

Loikkarit-elokuva on vuokrattavissa digitaalisesti vain Elisa Viihteen vuokraamossa. Katso traileri:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone